• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Παρά το όνομα, το Photoshop δημιουργήθηκε περισσότερο για γραφίστες όχι για φωτογράφους, αλλά και οι φωτογράφοι που επιθυμούσαν να επεξεργαστούν τα ψηφιακά αρχεία τους γρήγορα το υιοθέτησαν. Κατά την εξέλιξη του, ειδικά εργαλεία, plugins και δράσεις έχουν δημιουργηθεί για τους φωτογράφους στο Photoshop. 
Όποιος χρησιμοποιεί το Photoshop ξέρει ότι δεν μια απλή εφαρμογή, αλλά χρειάζεται γνώσεις. Όλα αυτά που θα διαβάσετε, είναι μερικές γρήγορες συμβουλές που όλοι οι φωτογράφοι πρέπει να γνωρίζουν.


Ορθή προετοιμασία εικόνων για χρήση στο διαδίκτυο. 


Αν το να φωτογραφήσετε είναι η μισή χαρά το να δείξετε την δουλειά σας στους άλλους είναι η άλλη μισή και το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος επαφής με το ευρύ κοινό. Η ορθή προετοιμασία εικόνων για να σταλούν γρήγορα και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα είναι κάτι που οι περισσότεροι φωτογράφοι ποτέ δεν κάνουν τον κόπο να μάθουν. Αφού κάνετε όλες τις αλλαγές που θέλετε και έχετε αποθηκεύσει την τροποποιημένη έκδοση, αλλάξτε τα DPI σε 72 και η μεγαλύτερη πλευρά της εικόνας να είναι περίπου στα 1000 pixels. Στη συνέχεια, επιλέξτε File> Save for Web & Devices και θα σας ανοίξει ένα παράθυρο applet. Επιλέξτε JPG, τσεκάρετε το progressive και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα 2-up, η οποία δείχνει το πρωτότυπο στα αριστερά και το τροποποιημένο δίπλα. Ρυθμίστε την ποιότητα της κλίμακας κάπου μεταξύ 60-80.


Ο στόχος σας είναι το μέγεθος του αρχείου να είναι 100kb ή κάτω και χωρίς απώλεια στην ποιότητα. Αν κάνετε έτσι θα εξασφαλίσετε οι φωτογραφίες να φορτώνουν γρήγορα στην ιστοσελίδα σας και να μειώσετε το εύρος ζώνης (bandwidth), αλλά θα μπορείτε επίσης να τις επισυνάψετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ταχύτερα και θα μειώσετε τις πιθανότητες κάποιος να μπορεί να τυπώσει ποιοτικά την εικόνα σας. Αν χρησιμοποιήσετε 700 pixels στη μεγάλη πλευρά οι περισσότερες έγχρωμες εικόνες είναι μεταξύ 55 και 100kb.


Περικοπή σε συγκεκριμένες διαστάσεις. 
Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές DSLR συλλαμβάνουν εικόνα στο πρότυπο 2:3, όπως οι μηχανές με φιλμ 35 χιλιοστών, ωστόσο, ορισμένες ακολουθούν και το πρότυπο 4:3, δύσχρηστο κυρίως στις εκτυπώσεις. Αν τυπώνετε σε 2:3 μπορεί να έχετε απώλεια 20% της εικόνας . Οπότε χρειάζεται να κάνετε μια επεξεργασία πριν εκτυπώσετε ώστε να περικόψετε και να κρατήσετε μόνο το κομμάτι που χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και αν θέλετε να περικόψετε ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Επιλέξτε το εργαλείο περικοπής (crop) και στη συνέχεια στο μενού δώστε το ύψος και το πλάτος σας σε εκατοστά. Αφήστε το πλαίσιο DPI άδειο.




Δημιουργήστε ένα adjustment layer.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που οι νέοι χρήστες του Photoshop κάνουν είναι ότι επεξεργάζονται το αρχικό layer. Δημιουργώντας ένα layer προσαρμογής είναι εύκολο να αναιρέσουμε τις αλλαγές αλλά και να τις κάνουμε ανώδυνα. Ένα απλό δεξί κλικ στο πάνελ των layers μπορεί να το δημιουργήσει.




Αφαιρέστε τα κόκκινα μάτια. 
Στο CS2 ξεκίνησε ένα εργαλείο κόκκινων ματιών το οποίο έχει εξελιχθεί πολύ καλά στις επόμενες εκδόσεις. Επιλέξτε το εργαλείο από τον πίνακα εργαλείων και είτε κάντε κλικ στο επηρεασμένο από το φαινόμενο μάτι ή σχεδιάστε ένα μικρό πλαίσιο γύρω από το κόκκινο που έχει δημιουργηθεί και να δείτε το κόκκινο αμέσως να εξαφανίζεται.



Αφαιρέστε κηλίδες στο δέρμα. 
Υπάρχουν πολλοί εύκολοι διαφορετικοί τρόποι για να αφαιρέσετε κηλίδες του δέρματος, αλλά το healing brush tool είναι ένα από τα ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν δύο εκδόσεις, η επούλωση σημείου και η απλή επούλωση. Το spot απαιτεί από εσάς απλά να κάντε κλικ και να σύρετε το ποντίκι πάνω από την πληγείσα περιοχή και από μόνο του θα χρησιμοποιήσει τα περιβάλλοντα pixel για να κλωνοποιήσει την περιοχή. Το spot δεν είναι αλάνθαστο και συχνά μπερδεύεται αν χρησιμοποιείται στην άκρη μιας εικόνας. Εάν παίρνετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε το εργαλείο χειροκίνητης επούλωσης, η οποία απαιτεί από εσάς να επιλέξετε την περιοχή που θέλετε να κλωνοποιήσετε.


Προσέξτε διότι το Clone είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο που κάνει 100% ακριβή κλωνοποίηση από ένα σημείο σε ένα άλλο σημείο σε μια φωτογραφία, τα εργαλεία healing έχουν ένα πολύ πιο φυσικό look.


Όξυνση μιας εικόνας. 
Δεν έχει σημασία αν φωτογραφίζετε RAW ή JPG, σχεδόν όλα τα ψηφιακά αρχεία θα κερδίσουν από κάποιο ποσό όξυνσης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να χρησιμοποιήσετε την μάσκα ευκρίνειας (Unsharp Mask) από τα φίλτρα (Filter> Sharpen> Unsharp Mask). Υπάρχουν τρεις δρομείς που σας δίνουν τον έλεγχο αλλά η χρήση τους θα εξηγηθεί σε άλλο άρθρο καθώς είναι πολύπλοκη. Ένας σίγουρος τρόπος επεξεργασίας χωρίς να αποτελεί πανάκεια είναι ο παρακάτω!







Υπάρχουν επίσης μερικά πολύ καλά plugins και actions όπως το “Nik Smarter Sharpner” και η σουίτα “OnOne suite of tools for Photoshop” που δίνουν καλά αποτελέσματα.


Δημιουργήστε ένα action. 
Σίγουρα, υπάρχουν χιλιάδες έτοιμα, δωρεάν, αλλά η δημιουργία ενός δικού σας μπορεί να έχει άλλα αποτελέσματα. Μια ενέργεια (action) είναι απλά ένα σύνολο εντολών στο Photoshop που έχετε εγγράψει ώστε να κάνετε επαναλαμβανόμενες εργασίες. Η δημιουργία τους είναι απλή κάνοντας κλικ στο κουμπί εγγραφής και στη συνέχεια στο κουμπί stop, όταν τελειώσετε.


Ένας από τους μεγαλύτερους αποταμιευτές χρόνου είναι μια απλή ενέργεια, το File> Save, η οποία μπορεί να φαίνεται χαζή, αλλά όταν πρέπει να γίνει 10-20 φορές είναι μεγάλο χάσιμο χρόνου. Οι ενέργειες μπορούν να εκτελεστούν με δύο διαφορετικούς τρόπους, ένα-ένα αρχείο χρησιμοποιώντας το κουμπί Play στην παλέτα ενεργειών ή για όλα τα ανοιχτά αρχεία μαζί. Μπορείτε επίσης αντί για τα ανοιχτά αρχεία να το τρέξετε για ένα συγκεκριμένο φάκελο του υπολογιστή σας. Για να εκτελέσετε μια ενέργεια σε λειτουργία δέσμης (όλα μαζί), επιλέξτε File> Automate> Batch και επιλέξτε την ενέργεια που θέλετε να εκτελέσετε και τις παραμέτρους που χρειάζονται.


Μάθετε να αγαπάτε τις συντομεύσεις!
Για να είστε αποτελεσματικοί στο Photoshop πρέπει να  έχετε τα χέρια διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Το ποντίκι, ή το pad για φορητό υπολογιστή μπορούν να σπαταλούν το χρόνο σας. Ο καθένας χρησιμοποιεί τις συντομεύσεις με διαφορετικό τρόπο έτσι είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος είναι ο καλύτερος για τον καθένα, οπότε δώστε βάση σε τι συνήθως κάνετε και μάθετε τις συντομεύσεις για αυτές τις εργασίες. Για να γίνετε ένας μάγος του πληκτρολογίου κατεβάστε το “Trevor Morris’ Keyboard Shortcuts”, διαθέσιμο για κάθε έκδοση του Photoshop και του Bridge.

Το photoshop όπως και όλα τα προγράμματα επεξεργασίας είναι για το τέλος, αφού έχετε τελειώσει με την πραγματική σας δουλειά. Είναι ένα εργαλείο με πολλές χρήσεις.  Το να γίνετε αποτελεσματικοί με το Photoshop σημαίνει λιγότερο χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή και περισσότερο χρόνο για πραγματική φωτογραφία!

Σημείωση: Όλα τα στιγμιότυπα έχουν ληφθεί δείχνουν Photoshop CS4 σε Windows, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και την έκδοση του Photoshop το μενού σας μπορεί να διαφέρει στην εμφάνιση ελαφρώς.


1 σχόλια to "8 βασικές λειτουργίες στο Photoshop"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs