• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Είπαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για την σελήνη και ποιες ώρες μπορούμε να την φωτογραφίσουμε. Είπαμε επίσης ότι χρειάζεται ένα φακός τουλάχιστον 200mm, για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα και το φεγγάρι να μην είναι μια κουκιδίτσα στον νυχτερινό ουρανό. Πόσο όμως θα είναι το μέγεθός του;

Ο τύπος για τον προσδιορισμό του μεγέθους της σελήνης στις εικόνες βρίσκεται  βρίσκεται διαιρώντας την εστιακή απόσταση (σε χιλιοστά), με το 109 κι έχετε την σεληνιακή διαμέτρου (σε χιλιοστά) όπως όμως θα έβγαινε σε ένα φιλμ 35mm.

Δεδομένου ότι το θέμα σας είναι κυρίως μαύρο-άσπρο αν μιλάμε για αποκλειστική φωτογραφία του φεγγαριού ένα ISO  400 και μια ασπρόμαυρη λήψη θα ήταν μια λογική επιλογή.



Bracketing Λήψεων



Όταν χρησιμοποιείτε Bracketing στην έκθεσή σας, αυτό σημαίνει απλά ότι έχετε τραβήξει μια φωτογραφία με τη ρύθμιση που νομίζετε ότι είναι σωστή, αλλά μπορείτε επίσης να φωτογραφίσει το ίδιο θέμα πολλές φορές, κάνοντας μικρές αλλαγές είτε στη ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου ή του διάφραγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σας προτείνουμε να πάρετε μία ή δύο εικόνες με μικρότερη έκθεση, και ένα ή δύο με περισσότερη έκθεση.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως η αθλητική φωτογραφία δεν έχετε χρόνο για να κάνετε πολλές λήψεις όμως το φεγγάρι σας περιμένει υπομονετικά και μπορείτε άνετα να κάνετε bracketing. Για πλήρες φεγγάρι, εκτός από την 1 / 250 και 1 / 500 στο f/16, θα μπορούσατε να δώσετε λίγο μικρότερη έκθεση παίρνοντας μια φωτογραφία με 1 / 1000 και f/16, και λίγο περισσότερο εκτεθειμένη με χρόνο  1 / 125 και  f/16. Γενικώς στο bracketing αν δε σας το προσφέρει η μηχανή, κάντε χειροκίνητα ρυθμίσεις όπως προκύπτουν από το νόμο της αμοιβαιότητας.

Η ταχύτητα (ISO), που χρησιμοποιείται για τη σεληνιακή φωτογράφηση καθορίζει τους χρόνους έκθεσης που εξαρτώνται από τις διαφορετικές φάσεις της σελήνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα (ISO), τόσο μικρότερη είναι η έκθεση. Το μειονέκτημα της χρήσης υπερ-υψηλής ταχύτητας όπως το ISO 3200 είναι ότι οι τελικές εικόνες τείνουν να είναι πολύ κοκκώδεις ειδικά όταν μεγεθυνθούν. Ο ακόλουθος πίνακας δίνει τους χρόνους έκθεσης (σε δευτερόλεπτα) για διάφορα ISO σε διαφορετικές φάσεις της σελήνης. Λόγω των ατμοσφαιρικών αναταράξεων και την φωτορύπανση, το καλύτερο είναι κι εδώ να χρησιμοποιείτε bracketing.



Χρόνος έκθεσης εναντίων φακών



Ανάλογα με το μέγεθος του φακού που χρησιμοποιείται, οι φωτογραφίες μπορούν να λαμβάνονται από ένα τρίποδο. Ο περιοριστικός παράγοντας εδώ είναι να περιοριστεί ο χρόνος έκθεσης (ανάλογα με τον φακό) για να αποφευχθεί το κούνημα των αστεριών. Παράδειγμα: για μια κάμερα τοποθετημένη σε τρίποδο χρησιμοποιώντας ένα φακό 50mm, η έκθεση μπορεί να είναι περίπου 12 δευτερόλεπτα για να το αποφύγουμε.  Τοποθετημένη σε τηλεσκόπιο, η έκθεση μπορεί να φτάσει μέχρι 4 λεπτά. Ο πίνακας δείχνει τους μέγιστους χρόνους έκθεσης με τη χρήση διαφόρων φακών με σταθερές βάσεις.








 Φωτογράφιση με τηλεσκόπιο


ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ FOCUS



Αυτή είναι η πιο απλή μέθοδος για σεληνιακό φωτογραφία. Αν έχετε ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο, όπως ένα Schmidt, Cassegrain ή Maksutov, η αφαίρεση του φακού της κάμερας, και χρησιμοποίηση ενός απλού προσαρμογέα (T-ring, που υπάρχει στα καταστήματα φωτογραφικών μηχανών), συνδέστε τη φωτογραφική μηχανή απευθείας στο τηλεσκόπιο (χωρίς προσοφθάλμιο). Το τηλεσκόπιο γίνεται ο φωτογραφικός φακός, στην πραγματικότητα, ένας πολύ μεγάλος τηλεφακός. Για παράδειγμα, ένα 5-ιντσών Celestron ή Meade Schmidt, Cassegrain τηλεσκόπιο γίνεται 1.250 mm και f/10 τηλεφακός.


AFOCAL ΜΕΘΟΔΟΣ


Αυτή η μέθοδος απαιτεί δύο τρίποδες, ένα για την κάμερα, και ένα για το τηλεσκόπιο. Η φωτογραφική μηχανή (με φακό) έχει συσταθεί όσο πιο κοντά στο προσοφθάλμιο του τηλεσκόπιο γίνεται, και εστιάζετε πάνω στην εικόνα που βλέπετε μέσω της κάμερας. Ο χρόνος έκθεσης υπολογίζεται με τον προσδιορισμό της εστιακής απόστασης (F) και το λόγο f / του τηλεσκοπίου. F = εστιακό μήκος του φακού της κάμερας επί τη  μεγέθυνση του τηλεσκοπίου και λόγος f / = F / διάμετρος του τηλεσκοπίου. Μεγέθυνση του τηλεσκοπίου = εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου και εστιακή απόσταση προσοφθαλμίου


ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ


Η μέθοδος αυτή απαιτεί τη χρήση ενός ειδικού προσαρμογέα που είναι πολύ πιο ακριβός από το απλό T-ring που χρησιμοποιείται για την κύρια μέθοδο εστίασης. Ο προσαρμογέας συνδέει στη φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου.  Αυτή είναι μια εξελιγμέν
η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες ερασιτεχνικές λήψεις αστροφωτογράφων.



Σημαντικά συμπεράσματα



Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο και τηλεχειρισμό.

Χρησιμοποιήστε την υψηλότερη ρύθμιση ανάλυσης της φωτογραφικής σας μηχανής.

Φωτογραφίες από την πανσέληνο είναι επίπεδες και χωρίς χαρακτηριστικά. Για περισσότερες ενδιαφέρουσες εικόνες, φωτογραφίστε, σε ημισελήνου ή άλλες φάσεις όταν τα βουνά και κρατήρες φωτίζονται και πέφτουν σκιές από πλευρά σε πλευρά.

Πάντα χρησιμοποιείστε Bracketing και για να είστε ασφαλείς κάντε το με τουλάχιστον 5 διαφορετικές ρυθμίσεις όπως είπαμε παραπάνω.


0 σχόλια to "Φωτογραφίζοντας το φεγγάρι (Vol.2)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs