• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Το χρώμα του φωτός αλλάζει κατά την διάρκεια της μέρας, ειδικά όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Κατά την ανατολή και την δύση το χρώμα είναι κόκκινο, αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας όταν ο ήλιος είναι ψηλά το φως είναι άσπρο ή όπως θα λέγαμε οι συνθήκες φωτισμού είναι νορμάλ.  Στη σκιά το χρώμα είναι μπλε ειδικά όταν ο ουρανός είναι πεντακάθαρος. Το ίδιο και κατά το λυκόφως.

Για επιστημονικούς λόγους το εύρος των χρωματισμών του φωτός λέγεται κλίμακα θερμοκρασίας χρώματος. Αυτό γιατί όλα τα φωτιστικά σώματα όπως και ο ήλιος ορίζουν την ακτινοβολία τους από το πόσο «καίνε», να το πούμε απλά. Έτσι το χρώμα τους έχει άμεση σχέση με την θερμοκρασία. Από το πιο θερμό στο πιο κρύο τα χρώματα είναι: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και μπλε. Το ακριβές χρώμα κάθε αντικειμένου από τον ήλιο που ανατέλλει μέχρι ένα σποτάκι στο σπίτι σας, έχει μια θερμοκρασία, που μετριέται σε βαθμούς  KELVIN. Οι οποίοι ανεβαίνουν κατά τον ίδιο τρόπο με τους Κελσίου αλλά ξεκινούν από το απόλυτο μηδέν. Έτσι ένα κερί που καίει έχει 2000Κ, το μεσημεριανό φως έχει 5,500 βαθμούς περίπου, ενώ στη σκιά με ένα καθαρό ουρανό κινούμαστε σε πάνω από 8000Κ. Το πιο απλό για να κάνετε είναι να ταυτίσετε το κόκκινο με την ζέστη και το μπλε με το κρύο. Έτσι αν θέλετε αν ζεστάνετε μια σκηνή, χαμηλώστε την θερμοκρασία.


Ο λόγος που το φως της μέρας αλλάζει θερμοκρασίες είναι γιατί η ατμόσφαιρα το διασκορπίζει. Όταν ο ήλιος είναι χαμηλά δηλαδή, κάνει μεγαλύτερη διαδρομή το φώς στην ατμόσφαιρα και τα μόρια του αέρα διασκορπίζουν τα μπλε μήκη κύματος περισσότερο από τα άλλα. Αυτό κάνει το φως πιο κόκκινο. Όταν ο ήλιος είναι ψηλά βλέπουμε αυτά ακριβώς τα μήκη κύματος διασκορπισμένα ομοιόμορφα στην ατμόσφαιρά. Αυτές τις θερμοκρασίες για τις οποίες μιλάμε εδώ μπορείτε να τις ρυθμίσετε από το μενού ισορροπία λευκού της κάμεράς σας.

Το ότι υπάρχει το κουμπί της ισορροπίας λευκού δε σημαίνει ότι το χέρι σας θα είναι εκεί και θα παίζετε με αυτή. Μπορείτε να το κάνετε όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Φωτογραφίστε σε αρχεία RAW για να μπορείτε να μεταβάλετε μετά εύκολα τις συνθήκες φωτισμού στο πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποιείτε.



Αυτό που πραγματικά πρέπει να δώσετε σημασία είναι το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή του ηλίου. Εκεί δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε AUTO WB γιατί μπορεί να βλάψει τα χρώματα του ουρανού και αυτόματα τα πορτοκαλί να μετατραπούν από τη μηχανή σας σε λευκά, πράγμα που βλάπτει την αισθητική του ηλιοβασιλέματος.

Κάποιες κάμερες προσφέρουν την ρύθμιση tone compensation. Χειρίζοντάς την χειροκίνητα σας επιτρέπει να ορίσετε ουσιαστικά ποια θα είναι τα σημεία με το απόλυτο λευκό και ποια με το απόλυτο μαύρο. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε με το contrast των χρωμάτων.


0 σχόλια to "Η θερμοκρασία του χρώματος την ημέρα"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs