• Όμορφες Τοποθεσίες

  Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

 • Άνθρωποι

  Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

 • Φύση

  Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

 • Στούντιο

  Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

 • Φως

  Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Το μέγεθος της διάχυσης εξαρτάται από την διαύγεια του υλικό που χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό. Τρεις είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό που σημαίνει ότι τρεις είναι οι τρόποι για να αυξήσεις ή να μειώσεις την διάχυση. Το πρώτο είναι το πάχος του υλικού.  Αν χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν δυο κόλλες χαρτί 100 γραμμαρίων  για να διαχύσουμε το φως από ένα φλας θα είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιούσαμε μια κόλλα 200 γραμμαρίων. Για μια δεδομένη απόσταση από την πηγή στον διαχύτη το βέλτιστο πάχος του υλικού είναι εκείνο που απορροφάει όλη την ακτινοβολία που εκπέμπεται από το κέντρο της πηγής. Με απλά λόγια ο άριστος διάχυτης πρέπει να είναι ικανός να δώσει το ίδιο φωτιστικό αποτέλεσμα από γωνία σε γωνία του κάδρου.  Σε αντίθετη περίπτωση το κάδρο θα βινιετάρει στα άκρα και μάλιστα η φωτεινή περιοχή θα είναι ελάχιστα μικρότερη από την φωτεινή. Βέβαια αν θέλουμε τέτοιο αποτέλεσμα επιλέγουμε τον κατάλληλο διαχύτη.  Αν έχουμε επιτύχει την άριστη διάχυση οποιαδήποτε αύξηση του πάχους του υλικού θα μειώσει απλά την φωτεινότητα και όχι την διάχυση.

Α. Μια μεγάλη φωτιστική πηγή μπορεί να δώσει καλύτερη διάχυση.
Β. Όμοια πηγή με μεγαλύτερο θέμα έχει χειρότερο αποτέλεσμα στην διάχυση.
Γ. Μικρότερο φως από το Α από πιο κοντά δίνει την ίδια διάχυση.
Δ. Η ίδια πηγή με το Α με μικρότερο θέμα έχει μεγαλύτερη διάχυση στο φως.


Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η απόσταση μεταξύ διαχύτη και πηγής. Όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο ευρύ είναι το ακτινοβολούμενο φως  και λιγότερο αντιληπτή η διαφορά φωτισμού από το κέντρο στα άκρα. Αυτός ο παράγοντας μεγαλώνει και την περιοχή του διαχεόμενου φωτός. Έτσι όταν το πάχος τις δέσμης ξεπεράσει το εμβαδόν του χαρτιού όσο και να απομακρύνουμε την πηγή δεν βοηθάει την διάχυση.

Αν απομακρυνθούμε τώρα από την πηγή και πάμε προς το θέμα θα δούμε τον τρίτο παράγοντα που επηρεάζει. Ο παράγοντας αυτός είναι το μέγεθος.  Όσο πιο μεγάλη φαίνεται  η περιοχή του φωτός από τη μεριά του θέματος τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα της διάχυσης. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως θέμα που φωτίζεται από ένα τετράγωνο διαχύτη με διαγώνιο  x αυτή η διαγώνιος γίνει 2x τότε προφανώς η επιφάνεια του φωτός έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα η σκιά σας τώρα να είναι πιο μαλακή.

1. Σημείο αναφοράς
2. Πιο παχύ υλικό για λιγότερο φωτισμό
3.  Το φως απομακρύνεται από τον διαχύτη για να επιτύχουμε ότι και με το 2
4. Απομακρύνουμε το φως αλλά βάζουμε μεγαλύτερο διαχύτη (εμβαδό)
5. Τέλος μετακινούμε το διαχύτη προς το θέμα έτσι μεγαλώνουμε την πηγή.
(οι εικόνες μπορούν να μεγεθυνθούν) 


Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο αυτός είναι ο κανόνας των σχετικών μεγεθών.  Ένας συνδυασμός δηλαδή μεγέθους πηγής, μεγέθους θέματος αλλά και της απόστασης μεταξύ τους. Για να τα μετατρέψεις όλα αυτά σε ένα μετρήσιμο μέγεθος πρέπει να πάρεις την γωνία θέασης από το θέμα προς την πηγή, συνυπολογίζοντας το μέγεθος του θέματος.  Ως ένας γενικός κανόνας όσο μεγαλύτερη φαίνεται η πηγή από το θέμα τόσο πιο πολύ διαχέεται το φως.

Οι παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν την διάχυση μπορεί να σας φαίνονται περισσότερο με μαθηματικά παρά με φωτογραφία αλλά όπως θα έχετε καταλάβει ένας φωτογράφος πρέπει να έχει πλούτο από γνώσεις. Στην πράξη τώρα γνωρίζοντας την παραπάνω θεωρία θα κερδίσετε πολύ χρόνο ψάχνοντας για τον κατάλληλο διαχύτη και δε θα χρειαστεί να ψάξετε τα μαθηματικά του γυμνασίου στην παλιά αποθήκη.


0 σχόλια to "Μελετώντας την ανάκλαση"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs