• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μας περιγράψαμε τους φακούς. Μια πολύ χρήσιμη ομάδα φακών είναι οι φακοί macro. Είναι αυτοί που μεγεθύνουν το θέμα μας και μας βοηθάνε να πάρουμε λήψεις του μικρόκοσμου και close up κάποιων μεγαλύτερων αντικειμένων. Αυτοί οι φακοί είναι στην πλειοψηφία τους ακριβοί και δεν προσφέρονται για το «ευρύ κοινό». Παρακάτω θα δούμε πως να πάρουμε λήψεις Macro με φτηνό τρόπο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως θα γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί από μέρους σας καθώς μόνο ένας φακός macro μπορεί να αποδώσει τέλειο αποτέλεσμα.



Πάμε να δούμε με τι τρόπους μπορούμε να ενεργήσουμε για να πάρουμε φτηνές macro λύσεις.



1) REVERSE LENSES




Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας δακτύλιος αντιστροφής (reverse ring) του οποίου η μία πλευρά βιδώνει στη μηχανή σας όπως ο φακός  και η άλλη βιδώνει όπως τα φίλτρα στο μπροστινό μέρος του φακού. Το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, είναι η τοποθέτηση του φακού ανάποδα στη μηχανή. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα  ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας φακός με πάρα πολύ μεγάλο διάφραγμα. H καλύτερη λύση είναι ένας φακός 50mm με f/1.8. Ακόμα καλύτερα, βρείτε ένα φακό που έχει δακτύλιο ρύθμισης διαφράγματος (aperture ring). Ένα reverse ring στο e-bay κοστίζει περίπου 15 ευρώ




2) LENS STACKING




Είναι παρόμοιο με το reverse lense, μόνο που τώρα ο φακός δεν μπαίνει ανάποδα στη μηχανή αλλά σε άλλο φακό. Χρειάζεστε έναν άλλο πιο απλό δακτύλιο, στον οποίο βιδώνονται φίλτρα και από τις δυο πλευρές. Η μια πλευρά βιδώνει πάνω στον φακό που είναι βιδωμένος στη μηχανή, κι η άλλη πάνω στον άλλο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Χρησιμοποιήστε ένα φακό όπως και πριν (50mm f/1.8 ή "γρηγορότερο") για μπροστά και έναν τηλεφακό προσαρμοσμένο πάνω στη μηχανή.





3) CLOSEUP FILTERS





Είναι τα λεγόμενα λανθασμένα - "φίλτρα", αν και είναι φακοί. Ο λόγος είναι ότι μοιάζουν με φίλτρα και βιδώνουν στο μπροστινό μέρος του φακού. Πωλούνται, όπως και τα φίλτρα, σε διαστάσεις ανάλογα με τον φακό (π.χ. 52mm, 58mm, κλπ.). Το χαρακτηριστικό τους είναι ο βαθμός μεγέθυνσης ο οποίος  ποικίλει και συνήθως διαμορφώνεται σε +1, +2, +4, +10.



Καλύτερο θα ήταν  να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεφακό 130-180mm και πάνω σε αυτόν να τα προσαρμόσετε.  Όσο μεγαλύτερο το εστιακό μήκος του φακού, τόσο ευκολότερα θα επιτύχετε μεγαλύτερη μεγέθυνση. Χρησιμοποιήστε όσο μικρότερο βαθμό μεγέθυνσης σας διευκολύνει (π.χ. +1 ή +2). Αποφύγετε να συνδυάσετε διόπτρες, αλλά αν πρέπει να το κάνετε, τοποθετήστε τη μεγαλύτερη (π.χ. +10) πρώτα και την επόμενη ή επόμενες κατόπιν. Προσωπικά κατά τον πειραματισμό μου με ένα πολύ μεγάλο τηλεφακό δυσκολεύτηκα να εστιάσω και γι’ αυτό αποφύγετε φακούς πάνω από 200mm.



Η λύση αυτή αν και δεν είναι τόσο καλή σας προσφέρει ένα πολύ χαμηλό κόστος καθώς ένα σετ με 4 διόπτρες +1, +2, +4, +10 κοστίζει περίπου 15 ευρώ στο e-bay.





4) EXTENSION TUBES







Είναι επεκτάσεις για τους φακούς που μπαίνουν ανάμεσα στη μηχανή και στο φακό. Έτσι μειώνουν την ελάχιστη απόσταση εστίασης (άρα αυξάνουν τη μεγέθυνση).

Όταν ένας φωτογράφος αυξάνει την απόσταση του φακού από το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, του επιτρέπει να προσεγγίσει το θέμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εστίαση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μακροφωτογραφία όπου θέλετε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται. Χωρίς το σωλήνα προέκτασης η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας θα αναβοσβήνει ανεξέλεγκτα πολλές φορές για να σας ενημερώσει ότι είστε πολύ κοντά και δεν θα είναι σε θέση να λάβει τη φωτογραφία, μέχρι να πάτε πιο μακριά.



0 σχόλια to "Macro... στο τζάμπα!"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs