• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Συχνά βάζουμε τις φωτογραφίες που παίρνουμε σε κάδρο ως μέσο παρουσίασης και εφιστώντας την προσοχή στις αγαπημένες φωτογραφίες μας - αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος καδραρίσματος που μπορείτε να κάνετε όταν παίρνετε τις φωτογραφίες σας και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό, γιατί κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα!
Καδράρισμα (Framing) είναι η τεχνική του να επιστήσετε την προσοχή στο θέμα της εικόνας σας, αποκλείοντας άλλα μέρη της εικόνας με κάτι στη σκηνή. Φυσικά εδώ δε μιλάμε για μια τεχνητή κορνίζα που προστίθεται μετά αλλά για κάτι μέσα στο πλάνο.

Τα οφέλη από το framing είναι:
1. δίνει στην φωτογραφία περιεχόμενο, π.χ. το framing μιας σκηνής με κάποιο στοιχείο αρχιτεκτονικής όπως μια αψίδα ας πούμε. Δείχνει κάτι για τον τόπο που βρίσκεστε και η αρχιτεκτονική της αψίδας ή κάποια στοιχεία στο πρώτο πλάνο μιας σκηνής μπορεί να μεταφέρουν μια αίσθηση του χώρου και να ταξιδέψουν τον θεατή). Δείτε την παρακάτω φωτογραφία και ένα κάδρο που το προσφέρει η φύση.

2. δίνει στις εικόνες μια αίσθηση βάθους και επίπεδα, στην ουσία η διαμόρφωση μια λήψης κατ’ αυτό τον τρόπο γενικά βάζει κάτι στο πρώτο πλάνο που προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στο πλάνο. Σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση μπορεί να έχει διαφορετικά επίπεδα το κάδρο. Πολλά κάδρα δηλαδή που οδηγούν κάπου, η απλά κάποιο θόλωμα που οδηγεί κάπου. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα από ένα καλό φωτογράφο.
Kiriakos Korakis
3. οδηγεί το μάτι προς το σημείο της κύριας εστίασης, μερικά «πλαίσια» μπορεί να καθοδηγήσουν το θεατή σας στη φωτογραφία μόνο και μόνο από το σχήμα τους. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι ένα πλαίσιο δεν μπορεί απλά να καθοδηγήσει το μάτι σε μια εικόνα, αλλά ότι κρατάει εκεί περισσότερο - βάζοντας ένα εμπόδιο μεταξύ του κάδρου σας και του περιβάλλοντα χώρου. Ένα πολύ έντονο πλαίσιο ή vignetting γύρω από την εικόνα μπορεί να το πετύχει αυτό.

4. κινεί το ενδιαφέρον του θεατή σας, Μερικές φορές αυτό που δεν μπορείτε να δείτε σε μια εικόνα είναι αυτό που σας τραβάει σε αυτή περισσότερο από αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Το έξυπνο αυτό framing που αφήνει τους θεατές που βλέπουν την εικόνα σας ν’ αναρωτιούνται λίγο ή να φαντάζονται τι κρύβεται πίσω από το καδράρισμά σας μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να τραβήξει την προσοχή. Αν το κάνετε όμως λάθος μπορεί επίσης να είναι αρκετά ενοχλητικό!

Κορνίζες για φωτογραφίες υπάρχουν γύρω μας σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και μπορεί να περιλαμβάνουν λήψεις μέσα από κλαδιά, τα λήψεις μέσα από παράθυρα, χρησιμοποιώντας σήραγγες, αψίδες ή ανοίγματα των πορτών - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και άτομα (για παράδειγμα ανάμεσα στους ώμους και το κεφάλια δύο ατόμων που στέκονται δίπλα δίπλα).
Η κορνίζα σας δεν είναι ανάγκη να είναι γύρω γύρω από τις άκρες της εικόνας σας - ίσως να είναι μόνο σε ένα ή δύο άκρα της λήψης σας. Δείτε μια κορνίζα που δημιουργείτε από δύο μόνο γραμμές(σχοινί) παρακάτω.


Ο κανόνας μου κατά την εξέταση του framing είναι να κάνετε την ερώτηση - "θα προσθέσει στην εικόνα ή θα τραβήξει μακριά το βλέμμα» Μερικές φορές τα κάδρα μπορούν να προσθέσουν απλά ανακατωσούρα σε μια λήψη και να την περιορίζει αλλά άλλες φορές μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας συνηθισμένης λήψης και μιας εκπληκτικής.
Τέλος - αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές framing θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν θέλετε το πλαίσιό σας να είναι στην εστίαση ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ωραίο θολό πλαίσιο θα προσθέσει πραγματικά μια αίσθηση διάθεσης και βάθος στην λήψη σας (σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος), αλλά σε άλλες περιπτώσεις το να έχετε το πλαίσιό σας στην εστίαση μπορεί να βοηθήσει στην προσθήκη ενδιαφέροντος στη σκηνή.


0 σχόλια to "Τεχνικές framing κατά τη λήψη"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs