• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που παίρνετε φωτογραφίζοντας με μια DSLR είναι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο της φωτογραφικής σας. Ο έλεγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες περιπτώσεις, ένας από τους πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικούς τρόπους να τον χρησιμοποιήσετε είναι με το motion blur στις φωτογραφίες. Είναι κάτι που φυσικά δεν επιτυγχάνεται με μια compact μηχανή.

Το γεγονός ότι το motion blur μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εντυπωσιακών φωτογραφιών από ένα γάμο μέχρι την αθλητική φωτογραφία δείχνει τη χρησιμότητά του. Το να μπορείτε να χειριστείτε το motion blur και σε διαφορετικές καταστάσεις απλώς προσθέτει ένα επιπλέον όπλο στο οπλοστάσιο των δεξιοτήτων στην φωτογραφία. Το motion blur έχει εφαρμογή σε πάρα πολλές περιπτώσεις κι αυτό σημαίνει ότι σε βάθος γνώση του θα έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνει ένα καλύτερο φωτογράφο.

Γιατί να το χρησιμοποιήσετε;

Συχνά λέγεται ότι το motion blur επιτρέπει στο φωτογράφο να προσομοιώσει την κίνηση στις στατικές εικόνες του. Προσφέρει σίγουρα μια πολύ διαφορετική ματιά από την παγωμένη μια στιγμή στο χρόνο. Αν χρησιμοποιείται δημιουργικά μπορεί να οδηγήσει σε μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα που δεν φαντάζεστε καν.





Τι πρέπει να ξέρουμε για το Motion Blur;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει ένας νέος φωτογράφος είναι η ταχύτητα του κλείστρου - κάτι που όλοι οι φωτογράφοι θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο εσείς αφήνετε ανοιχτό το κλείστρο της φωτογραφικής σας μηχανής, τόσο πιο θολή θα γίνεται η καταγραφή της κίνησης, εντός του πλαισίου του τελικού κάδρου. Ανάλογα με την κάμερα, το ύψος της ταχύτητας του κλείστρου θα είναι, από 1 / 4000 του δευτερολέπτου (πολύ γρήγορα) μέχρι και 30 δευτερόλεπτα (πολύ αργά). Πολλές κάμερες έχουν επίσης μια ρύθμιση bulb που σημαίνει ότι η έκθεση θα είναι για όσο διάστημα πατάτε το κουμπί του κλείστρου (ή τηλεχειριστήριο του).

Τι προβλήματα θα αντιμετωπίσετε με το Motion Blur;

Ίσως το πιο κοινό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει με στην απόπειρα για motion blur είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το ποσό του φωτός που χτυπά στον αισθητήρα θα σημαίνει ότι οι φωτογραφίες (ή τμήματα της λήψης), με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου θα είναι συχνά υπερεκτεθιμένα.

Η απλή λύση είναι να μειωθεί το φως που χτυπά τον αισθητήρα ρυθμίζοντας το διάφραγμα. Κλείσιμο κάτω από f/22 ή ποιο κάτω θα σας βοηθήσει, αν και θα σας δυσκολέψει στην επίτευξη ενός καλού βάθους πεδίου.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την υπερέκθεση με τη χρήση φίλτρων ουδέτερης πυκνότητας (ND) για να περιορίσει το φως που χτυπά στον αισθητήρα. Μπορεί επίσης να βάλετε το ένα ND Graduated φίλτρο εάν η υπερ-εκτεθειμένη περιοχή είναι από ένα συγκεκριμένο τμήμα του κάδρου (συνήθως από τον ουρανό).

Η άλλη λύση στα προβλήματα που συνδέονται με το motion blur στην διάρκεια της ημέρας των ρυθμίσεων είναι η προσαρμογή του ISO. Δοκιμάστε το ISO 100 ή 50 για να βοηθήσουν στον περιορισμό της έκθεσης (και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σ’ αυτό είναι η μείωση του θορύβου). Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να πάρετε motion blur με ελαφρώς μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου, η οποία μειώνει την πιθανότητα ανεπιθύμητων θολωμάτων από το κούνημα της μηχανής.

Μην ξεχάστε το Flash

Μια τεχνική που μπορείτε να δοκιμάσετε και να παράγει μερικά διαφορετικά αποτελέσματα είναι η χρήση motion blur σε συνδυασμό με ένα φλας. Η επίδραση παγώνει ουσιαστικά το αντικείμενο, ενώ διατηρεί το motion blur σε εκείνο το σημείο.

Το motion blur είναι απλώς μία από τις πολλές τεχνικές που διατίθενται σε ένα καλό φωτογράφο. Όπως μπορείτε να δείτε o έλεγχος του motion blur μπορεί να καταστήσει ορισμένες φωτογραφίες απίστευτες και να προσθέσετε ένα ακόμη βέλος στην φωτογραφική σας φαρέτρα.

Αεροπλάνο κατά την προσγείωση





0 σχόλια to "Γιατί να εξοικιωθείτε με το motion blur"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs