• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Το άνοιγμα του διαφράγματος (aperture), η ταχύτητα του κλείστρου (shutter speed) και το ISO καθορίζουν την έκθεση της λήψης, ενώ η καθεμία από αυτές τις λειτουργίες καθορίζουν άλλος παράγοντες όπως το βάθος πεδίου (DOF), η θολούρα (motion blur) και ο θόρυβος (noise). Αναλυτικότερα:






Το άνοιγμα του διαφράγματος (aperture) επιδρά στο βάθος πεδίου, δηλαδή το πεδίο όπου στην φωτογραφία δεν υπάρχει θολούρα και φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά. Όσο μικρότερο είναι το f (3.6, 4), τόσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα του διαφράγματος και κατά συνέπεια τα αντικείμενα στο βάθος της φωτογραφίας θα φαίνονται περισσότερο «θολά». Αντίθετα, όσο μειώνουμε το άνοιγμα του διαφράγματος, επιλέγοντας μεγαλύτερο f (36), αυξάνουμε και το βάθος πεδίου, όπου στην φωτογραφία φαίνονται τα αντικείμενα καθαρά.
Η ταχύτητα του κλείστρου (shutter speed) επιδρά στην θολούρα της κίνησης (motion blur), δηλαδή με μικρή ταχύτητα κλείστρου, άρα μεγάλο χρόνο (3sec) τα κινούμενα αντικείμενα της φωτογραφίας φαίνονται θολά

Οι περισσότεροι φακοί dslr παρέχουν vibration reduction (VR), η οποία λειτουργία βοηθάει κατά κάποιον τρόπο να αποφύγουμε την θολούρα της φωτογραφίας. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τρίποδο, το οποίο βοηθάει τη μηχανή να παραμένει ακίνητη κατά τη διάρκεια της λήψης.




Το ISO επιδρά στο μέγεθος του θορύβου στην φωτογραφία (noise), δηλαδή όσο αυξάνουμε το ISO (800, 1600) τόσο αυξάνουμε και την αντιδραστικότητα του αισθητήρα στο φως όπου στα πιο σκοτεινά σημεία της εικόνας έχουμε διάσπαρτα μικρά φωτεινά pixels.


0 σχόλια to "Βασικές έννοιες (2ο μέρος) Παράγοντες που καθορίζουν την έκθεση"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs