• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Έμειναν μόνο μερικές ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα έτσι σκέφτηκα να ασχοληθούμε με το θέμα των Χριστουγέννων και ποια θέματα μπορεί να είναι κατάλληλα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας δώσει μερικές καλές ιδέες για φωτογραφίες Χριστουγέννων.

Παρουσιάζουμε λοιπόν 16 πράγματα που θα σας χρειαστούν για τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες:

1. Ετοιμάστε την τσάντα σας

Μην παρασυρθείτε από τον χαλαρό ρυθμό των ημερών. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να συλλάβετε κάθε γεγονός. Ετοιμάστε τα πράγματά σας και ώστε να είστε σε ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή. 
Μην ξεχνάτε την μηχανή σας όπου κι αν πάτε. Τα Χριστούγεννα έχουν τόσα ερεθίσματα που μπορεί να πάρετε όμορφες λήψεις εκεί που δεν το περιμένετε. 
Βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες σας είναι γεμάτες και έχετε και μια έξτρα. Έχετε μαζί και το φορτιστή.
Έχετε κάρτες μνήμης άδεις και να είστε έτοιμοι να τις γεμίσετε.
Βάλτε κάποιον υπεύθυνο για τις «φωτογραφίες» στις οικογενειακές στιγμές- η οικογένειά μας έχει κάποιον για τα ποτά, το κυρίως πιάτο, το επιδόρπιο - γιατί να μην έχει κάποιον στις «φωτογραφίες», έτσι ώστε στην τρέλα της ημέρας να μην ξεχαστεί.
Εξετάστε το φως στο δωμάτιο που θα φωτογραφίσετε. Υπάρχει αρκετό φως; Θα χρειαστείτε ένα φλας; Το φόντο αποσπά την προσοχή (μην ξεχνάμε τον έντονο στολισμό);

2. Προσοχή στην Ισορροπία λευκού 

Πολλοί άνθρωποι γιορτάζουμε αυτές τις μέρες σε αφύσικο φωτισμό (πχ Κεριά). Δώστε προσοχή σε αυτό το είδος φωτός και να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού σας αναλόγως. Εναλλακτικά, αν έχετε μια φωτογραφική μηχανή που τραβάει σε RAW μπορείτε να τραβήξετε απλά και να ορίσετε την ισορροπία λευκού σας αργότερα. 

3. Κάντε ένα αυτοσχέδιο Θάλαμο φωτογραφίας

Φαντάζεστε να είχατε ένα θάλαμο για φωτογραφίες όπου καθένας θα έκανε το πορτραίτο του; Μπορείτε να δημιουργήσετε μια «ζώνη για πορτρέτα» της αρεσκείας σας, όπου θα πάρετε τις φωτογραφίες των προσκεκλημένων σας. 

Βάλτε τους μπροστά από μια μονόχρωμη κουρτίνα και ζητήστε τους να ποζάρουν για να πάρετε ένα πορτραίτο από τον καθένα.

Θα φωτογραφηθούν όλοι καθώς μπαίνουν στο σπίτι και στη συνέχεια αφήστε την κάμερα σε ένα τρίποδο με το χρονοδιακόπτη έτσι ώστε οι φίλοι σας να μπορούν να φωτογραφίσουν τους εαυτούς τους κατά την διάρκεια του πάρτι. 

Διαλέξτε για αυτό το σκοπό μια καλά φωτισμένη θέση και βάλτε ένα απλό backround. Μπορείτε επίσης να αφήσετε μερικά στολίδια τριγύρω για να μπορούν οι καλεσμένοι  να παίξουν με το φακό(πχ καπέλο άη Βασίλη). 

Πιστέψτε με οι καλεσμένοι σας θα το διασκεδάσουν και εσείς θα έχετε εξαιρετικές φωτογραφίες από το πάρτι. 

4. Συλλάβετε τα στάδια της προετοιμασίας


Το γεύμα των Χριστουγέννων ή το πάρτι είναι προφανώς το καλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά υπάρχουν και άλλες φωτογραφικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στα στάδια προετοιμασίας της ημέρας. 

Προετοιμασία φαγητού
Κάνοντας τις διακοσμήσεις
Περιτυλίγματα δώρων
Τα παιδιά ξεσπούν όταν ντύνονται με τα χριστουγεννιάτικά τους

Οι λήψεις πριν τη γιορτή είναι πολλές φορές καλύτερες γιατί τα πάντα είναι ετοιμασμένα στην εντέλεια πριν ο οποιοσδήποτε αρχίσει να τα πειράζει και να τα διαλύει.




5. Το πριν και το μετά 

Μιλώντας για πυροβολισμούς πριν από το πάρτυ αρχίσει, γιατί να μην πάρετε κάποια πριν και μετά κάποιες λήψεις, τόσο από τον τόπο του εγκλήματος αλλά και από τα άτομα. (π.χ. Δημήτρης μεθυσμένος – Δημήτρης νηφάλιος) Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα πλάνα από την ίδια θέση. 

6. Back to back λήψεις

Στήστε μια κάμερα σε ένα σημείο του σπιτιού, μάλλον το πιο πολυσύχναστο και τραβάτε κατά την διάρκεια της ημέρας φωτογραφίες ανά 5 λεπτά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά φωτογραφιών.

7. Χριστουγεννιάτικα Φώτα

Το να φωτογραφίσετε τα φώτα των Χριστουγέννων είναι κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο και δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέματα.  Τα πάντα αυτές τις μέρες είναι γεμάτα φώς.

8. Βρείτε ένα Σημείο Ενδιαφέροντος - αλλά μόνο ένα

Όλα τα καλά πλάνα θα πρέπει να έχουν ένα κομβικό σημείο που κρατά την προσοχή εκείνων που βλέπουν τις εικόνες σας. Το πρόβλημα με τα Χριστούγεννα είναι ότι μπορεί συχνά να είναι πάρα πολλά ανταγωνιστικά σημεία σε λήψεις με ανθρώπους, χρώματα, διακοσμήσεις, τρόφιμα σε κάθε πλάνο. Δουλέψτε σκληρά και αποσυμφορήστε τις εικόνες σας. 

9. Φρέσκες φωτογραφίες ανθρώπων 

Ένας από τους πιο κοινούς τύπους των λήψεων τα Χριστούγεννα είναι η «ομαδική φωτογραφία». Είναι συνήθως στο τέλος της βραδιάς ή της ημέρας, όταν όλοι είναι στα καλύτερά τους. Για πάρετε μια «φρέσκια» φωτογραφία κάντε το μόλις κάποιος έχει φτάσει. Επίσης, σκεφτείτε πριν πώς θα στήσετε τον καθένα και πού μπορείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία.

10. Άνοιγμα δώρων – Συνεχείς λήψεις

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης των Χριστουγέννων που είναι γεμάτοι με κάθε είδους φωτογραφικές ευκαιρίες και το άνοιγμα των δώρων δεν μοιάζει με καμία άλλη υπό την έννοια ότι είναι γεμάτη με μια σειρά από συναισθήματα, εκφράσεις του προσώπου και ενθουσιασμό - ειδικά αν έχετε παιδιά γύρω . Αλλάξτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε λειτουργία ριπής (ονομάζεται συνεχής λειτουργία λήψης) για να λάβει πολλές φωτογραφίες αυτή τη στιγμή. Θα καταλήξετε σε κάποια εξαιρετική σειρά από πλάνα όταν το κάνετε αυτό. Μην ξεχάσετε να πάρετε τις αντιδράσεις των ατόμων που δίνουν το δώρο επίσης.

11. Γεμίστε το κάδρο σας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπω σε φωτογραφίες των είναι ότι οι άνθρωποι καταλήγουν συχνά να λαμβάνουν εικόνες των θεμάτων τους σε μεγάλες αποστάσεις από την άλλη πλευρά ενός δωματίου και με άφθονο χώρο γύρω τους. Γεμίστε την κορνίζα σας με το θέμα σας είτε με τη χρήση σας ζουμ ή κινούμενοι πιο κοντά στο θέμα σας. Ενώ αυτή είναι μια από τις πιο απλούστερες συμβουλές είναι κάτι που μπορεί να έχει τον πιο μεγάλο αντίκτυπο στις λήψεις σας. 

12. Ελέγξτε το φλας σας 

- Ένα άλλο κοινό πρόβλημα με τα Χριστουγεννιάτικα πλάνα είναι να καταλήξουμε σε λήψεις όπου το φλας είναι τόσο φωτεινό ώστε τα θέματα έχουν σκληρές σκιές από πίσω τους. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος ενός διαχύτη φλας ή ανακλαστήρας. Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα εξωτερικό φλας δοκιμάσετε να το ρίξετε στους τοίχους ή την οροφή. Ένας άλλος τρόπος να μειωθούν οι επιπτώσεις της λάμψης σας και να δημιουργήσετε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα είναι να αλλάξετε την κάμερά σας σε «νυχτερινή λειτουργία» (αργός τρόπος συγχρονισμού). Αυτό θα πει στην φωτογραφική μηχανή σας να επιλέξει μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου αλλά ακόμα θα νάβει το φλας σας. Με τον τρόπο αυτό θα συλλάβει ορισμένον από τον περιβάλλοντα φωτισμό του δωματίου, καθώς και θα παγώσετε το θέμα σας. Προειδοποιώ, ότι μπορείτε να καταλήξετε με κάποιες τρελές λήψεις αλλά μπορούν επίσης να είναι πολύ διασκεδαστικές.

13. Χρησιμοποιήστε Macro

Χρησιμοποιήστε macro φακούς ή απλά macro mode και φωτογραφίστε στα μικρά πράγματα γύρω σας. Στολίδια για το δέντρο, επιτραπέζιες διακοσμήσεις, γλυκά στο μπολ πάνω στο τραπέζι, μια σκηνής της γέννησης από της φάτνη, πουρνάρι πάνω από την πόρτα - μερικές φορές αυτά τα μικρά πράγματα είναι πολύτιμες λήψεις.





14. Παίξτε το διάφραγμά σας 

Πολλοί συχνά πυροβολούν στον τρόπο λειτουργίας προτεραιότητας διαφράγματος σε μια ημέρα, όπως τα Χριστούγεννα και συνεχώς αλλάζει το διάφραγμα ανάλογα με το αντικείμενό τους. Για παράδειγμα, όταν βγάζετε φωτογραφίες σκηνών από μια διακόσμηση Χριστουγέννων στο δέντρο Θα επιλέξετε ένα μεγάλο άνοιγμα (σε μικρό αριθμό, όπως f/2.8), ώστε να ρίξει το φόντο εκτός εστίασης, αλλά σε λήψεις που λαμβάνονται στο τραπέζι τρώγοντας θα προτιμήσετε ένα μικρό άνοιγμα (όπως το f/8 μέχρι f/11 ή περισσότερο) έτσι ώστε να έχετε μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να κρατήσετε όλους στην εστίαση.

15. Εξερευνήστε την γειτονιά σας

Εάν η γειτονιά σου είναι κάτι σαν τη δική μου υπάρχει ένας σχεδόν απεριόριστος αριθμός φωτογραφικών ευκαιριών που εμφανίζονται γύρω σας. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, τα σπίτια καλύπτονται από χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα εμπορικά κέντρα που γεμίζουν με ανθρώπους κλπ. Φύγε προς τα εκεί με τη φωτογραφική μηχανή σου και κατέγραψέ τα. Τι υπέροχη εποχή του χρόνου να κάνετε πρακτική με την κάμερά σας. Καλή διασκέδαση!

16. Ελληνικά έθιμα 

Εκμεταλλευτείτε τα ελληνικά έθιμα. Υπάρχουν τόσο όμορφα και περίεργα ελληνικά έθιμα στις ημέρες των Χριστουγέννων που αν κάνετε μια βόλτα τριγύρω θα βρείτε χιλιάδες ευκαιρίες γι ανα φωτογραφήσετε. 

Τέλος - επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου μας να έχετε ευτυχισμένες ημέρες εορτών μακρυά από τα προβλήματα. Χαρείτε την οικογένειά σας και ότι αγαπάτε. Ξεχάστε ότι σας στεναχωρεί και πάρτε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε, είναι μια από τις καλύτερες εποχές.




Συντάκτης Andreas Kakaris
Φωτογράφος | Designer | Αρχισυντάκτης
Γεννήθηκε το 1982 και ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Δηλώνει ανίατος και ακούραστος Flâner. Το 2010 δημιούργησε την Team Raw με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για την φωτογραφία. Συναντήστε τον στο  facebook.


0 σχόλια to "16 πράγματα για τις Χριστουγενιάτικες φωτογραφίες."

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs