• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

    
Αν και είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα το φεγγάρι δεν είναι ένα εύκολο θέμα για φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας ένα στάνταρ  φακό 50mm, η εικόνα που προβάλλεται σε μια φωτογραφία είναι περίπου  1 / 20 του  εκατοστού (μισό χιλιοστό). Με την ανάπτυξη των DSLR μια εντελώς νέα περιοχή της σεληνιακής φωτογραφίας είναι πλέον στη διάθεση ακόμα και του ερασιτέχνη.

Σε αυτό και το επόμενο άρθρο (vol.2) που θα διαβάσετε για την σεληνιακή φωτογραφία θα δείτε τι τεχνικές πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλλά και τι εξοπλισμό.
Το φεγγάρι εμφανίζεται πλήρες όταν είναι σε θέση όπου η πλευρά του φεγγαριού που βλέπει τη γη φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο. Φωτογράφηση με πανσέληνο δεν είναι πολύ διαφορετική από το να φωτογραφίζετε κάθε άλλο φωτεινό αντικείμενο-εκτός από το ότι είναι αρκετά μακριά. Λόγω αυτού του γεγονότος συνιστάται να χρησιμοποιήσετε είτε μια SLR (Single Lens Reflex) φωτογραφική μηχανή με ένα μακρύ φακό ή μια ημι-επαγγελματική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Στην πραγματικότητα, με μια compact μπορείτε να πάρετε μια εικόνα της σελήνης, αλλά θα είναι ένα μικροσκοπικό λευκό σημείο και όχι κάτι παραπάνω.


Επομένως, η Γη στις ετήσιες βόλτες τις γύρω από τον ήλιο έχει ένα σταθερό σύντροφο, διαρκώς μεταβαλλόμενο. Είναι το φεγγάρι μας. Μπορεί να είναι ένα από τα πλέον περίεργα αντικείμενα να φωτογραφίσουμε και όλοι το έχουμε προσπαθήσει. Είναι ένας υπέροχος ανακλαστήρας φωτός, τις περισσότερες φορές σε ένα μαύρο νυχτερινό ουρανό, και το σχετικό μέγεθος του μπορεί να συγχύσει τους ερασιτέχνες και αλλά ακόμα και τους επαγγελματίες.

Πρώτον, να θυμάστε το φεγγάρι έχει τις δικές του ώρες για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στην όλη ιστορία υπάρχει μια διαστροφή που έχει το φεγγάρι να ανεβαίνει στον ουρανό κάθε μέρα με σχεδόν μια ώρα διαφορά, σε αντίθεση με τον ήλιο που είναι πιο σταθερός. Άρα χρειάζεται καλός σχεδιασμός. Αν σας αρέσει ο σχεδιασμός σε αυτό το site μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες και να είναι πιο εύκολο να υπολογίσετε τον καλύτερος χρόνος για λήψεις. Ένα ολόγιομο φεγγάρι συνήθως δίνει πιο δραματική λήψεις όπως και το φεγγάρι που ανατέλλει με το που δύει ο ήλιος (με διαφορά περίπου 20 λεπτά). Μην ξεχάσετε επίσης να ελέγξετε τις τοπικές μετεωρολογικές προβλέψεις σας για βροχή.

Ενώ μια εικόνα του φεγγαριού από μόνη της είναι πάντα ωραία, η προσθήκη κάτι ακόμα στο κάδρο θα δώσει ένα σημείο αναφοράς και το κάνει πιο ποιοτικό. Η λήψη του, όπως αυτό ανατέλλει πάνω από ένα βουνό ή στην έρημο ή ακόμη και στη θάλασσα. Τοποθετήστε το μεταξύ κτιρίων ή δέντρων. Κάντε οτιδήποτε εξάπτει την φαντασία σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο που προσθέτετε είναι αρκετά μακριά για να βοηθήσει το φεγγάρι να αναδειχθεί και να μην το καταπιεί. Πάρτε ένα  φακό ζουμ τουλάχιστον 200 χιλιοστά πριν βγείτε έξω για καλύτερα αποτελέσματα. Όσο μεγαλύτερος ο φακός, τόσο το καλύτερο. Η ενοικίαση ενός φακού για μερικά πλάνα του φεγγαριού είναι μια άλλη επιλογή που δεν θα πειράξει την τσέπη σας και σας επιτρέπει να πειραματιστείτε. Το ότι θα χρειαστείτε ένα τρίποδα δεν νομίζω ότι χωράει συζήτηση. Τέλος διαλέξτε μια μέρα χωρίς αέρα καθώς τα μεγάλα μήκη φακών το απαιτούν.

Ένας άλλος λόγος που η ώρα λήψης είναι τόσο σημαντική είναι η αντίθεση. Η ιδανική στιγμή για να συλλάβετε το φεγγάρι κοντά στον ορίζοντα είναι όταν μπορείτε να δείτε ακόμα τον ορίζοντα. Εάν επρόκειτο να τραβήξετε το φεγγάρι αργά, μετά την δύση, το προσκήνιο του κάδρου δεν θα φωτίζεται και μπορεί να μην να δείχνει καλά στην εικόνα. Αν ο ουρανός είναι ήδη μαύρος, το φεγγάρι θα εμφανίζεται απλά ως μια λευκή θολούρα, αν προσπαθήσετε με μια μεγάλη έκθεση να φωτίσετε αντικείμενα στο προσκήνιο.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και όταν το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο αλλά εκεί θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα.

Φωτομέτρηση Μέσου Όρου
Φωτομέτρηση στο κέντρο

Η φωτομέτρηση ως προς το κέντρο θα είναι ο φίλος σας στις λήψεις με το φεγγάρι. Εάν η φωτογραφική σας μηχανή έχει, να το χρησιμοποιήσετε ως μέτρηση. Πειραματιστείτε με το bracketing για να αναδείξετε και  άλλα αντικείμενα μέσα στο κάδρο. Εάν η μηχανή σας δεν διαθέτει τέτοια λειτουργία φωτομέτρησης, μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα. Υποεκθέστε όσο μπορείτε. Είναι καλύτερο να έχουμε στο προσκήνιο λίγο πιο σκούρους τόνους από το φεγγάρι να είναι τελείως άσπρο.

Τέλος, δώστε στον εαυτό σας χρόνο. Αναζητήστε μια καλή θέση για λήψεις.Καταλάβετε ότι σε αντίθεση με τον ήλιο, η ανατολή του φεγγαριού αλλάζει προς τα βόρεια η νότια σχεδόν κάθε βράδυ. Αφιερώστε χρόνο  για έναν ή δύο μήνες για να καταλάβετε το φεγγάρι και τις συνήθειες του. Θα είναι καλύτερα να πάρετε μια όμορφη εικόνα με πολύ μικρή προσπάθεια.
Στο επόμενο άρθρο θα δούμε περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.


0 σχόλια to "Φωτογραφίζοντας το φεγγάρι (Vol.1)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs