• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Βινιετάρισμα είναι η μείωση της φωτεινότητας της φωτογραφίας γύρω από τα άκρα που απέχουν περισσότερο από το κέντρο της φωτογραφίας σας.  Δεν είναι μόνο η φωτεινότητα της φωτογραφίας που επηρεάζεται σε αυτή τη σκοτεινή περιοχή, αλλά το vignetting μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στον ακριβή κορεσμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο όρος vignetting χρησιμοποιείται συνήθως από τους εκδότες βιβλίων, όταν περιγράφει ένα διακοσμητικό σχέδιο που τοποθετείται στα άκρα μιας σελίδας βιβλίου, για να τονίσει την έναρξη ενός κεφαλαίου, για παράδειγμα. Όμως, στη φωτογραφία, το βινιετάρισμα δεν έχει θετικές συνέπειες που να συνδέονται με αυτό, αν δεν προσπαθείτε να το επιτύχετε επίτηδες ώστε να το χρησιμοποιήσετε ως ειδικό ή ασυνήθιστο εφέ γύρω από την άκρη μιας ιδιαίτερα δημιουργικής σύνθεσης.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους το vignetting μπορεί να καταγραφεί και να το καταλάβουμε σωστά, αλλά είναι λίγο περίπλοκο. Μια περίληψη, των τύπων vignetting που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε σε κάποια φάση της ενασχόλησης σας με τη φωτογραφία, υπάρχει παρακάτω.

Το πρώτο είδος vignetting μπορεί να επιτευχθεί σκόπιμα, με τη χρήση εργαλείων επεξεργασίας, σε διάφορα προγράμματα, όπως το Photoshop ή το CorelDraw. Φυσικά, το vignetting  μετά από επεξεργασία είναι επιλογή του φωτογράφου, και σίγουρα προσθέτει κάποιο βαθμό δημιουργικότητας στις φωτογραφίες, ιδίως σε φωτογραφίες πορτρέτου, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν τις φωτογραφίες να μοιάζουν κάπως ρετρό. Αν αυτό δεν είναι η πρόθεσή σας μην χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία για βινιετάρισμα.

  
Ο δεύτερος τύπος vignetting είναι το φυσικό vignetting, το οποίο εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της γωνίας με την οποία το φως έρχεται στην φωτογραφική μηχανή σας, μέσα από το φακό, και εν τέλει προσκρούει στον αισθητήρα σας. Αυτή η μορφή vignetting είναι ιδιαίτερα εμφανής σε low-end compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Θα πρέπει να ξέρετε ότι κάποια από τα λογισμικά καταγραφής εικόνας αυτών των καμερών είναι κωδικοποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν την επίδραση του φωτός κατά την πτώση στην περιφέρεια της φωτογραφίας σας. Οι φακοί zoom που υπερβαίνουν ένα ορισμένο εστιακό μήκος είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε φυσικό vignetting, αλλά οι ευρυγώνιοι υποφέρουν από αυτό το φαινόμενο.


Ο τρίτος τύπος βινιεταρίσματος εμφανίζεται όταν υπάρχει ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ των ακτίνων φωτός που επιχειρούν να εισέλθουν στη φωτογραφική μηχανή σας. Αυτό συχνά προκαλείται από λάθος lens hoods, επειδή πολλά φίλτρα είναι προσαρμοσμένα στο φακό σαν Μπέργκερ ένα πράγμα ή κατά την χρήση ορισμένων ειδών δευτεροβάθμιων φακών όπως σωλήνες επέκτασης. Στην περίπτωση αυτή, είναι λογικό ότι όσο μικρότερο είναι το διάφραγμα στην κάμερα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί το φαινόμενο. Μεγάλωμα του διαφράγματος θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από φωτογραφίες με αυτό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.


Ο τέταρτος τύπος vignetting είναι συχνά αποτέλεσμα του μέγεθος ενός σύγχρονου φακού. Οι ακριβοί φακοί έχουν συχνά 20 επιμέρους στοιχεία ή και περισσότερα! Μέχρι τη στιγμή που το φως βρεί το δρόμο του μέσα από τα στοιχεία προς τον αισθητήρα, έχει χάσει κάποια από την έντασή του, καθώς τα πίσω στοιχεία είναι ελαφρώς προστατευμένα από το φως από τα μπροστινά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καλοί φακοί έχουν τιμές διαφράγματος της τάξης του 2,8 ή και λιγότερο, καθώς αυτά τα ορθάνοιχτα διαφράγματα μπορούν συνήθως να εξαλείψουν τελείως το βινιετάρισμα.


0 σχόλια to "Τα είδη του vignetting"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs