• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Η επιλογή εργαλείων στη φωτογραφία είναι σχετική με το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε, πού και πόσο συχνά. Το να επιλέξετε έναν τρόπο για να σταθεροποιήσετε την κάμερά σας δεν είναι διαφορετικό και εδώ θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό. Βασικό μέλημα φυσικά θα είναι  το προσωπικό σας στυλ ως φωτογράφος γιατί αυτό μετράει περισσότερο στην επιλογή.



Μονόποδα

Ένα μονόποδο, μερικές φορές αποκαλείται και unipod και έχει μόνο ένα στήριγμα. Χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη μιας φωτογραφικής μηχανής. Η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί απ’ ευθείας στην κορυφή, ωστόσο, αυτό περιορίζει στο ότι η σύνθεση πρέπει να είναι οριζόντια, έτσι, μια κεφαλή συνήθως αγοράζεται μαζί για να επιτρέπει στην κάμερα να ταλαντεύεται 90 μοίρες για κάθετες συνθέσεις.
 
Προκειμένου να αποφευχθεί η θολούρα από την κίνηση της κάμερας γενικός κανόνας είναι ότι η ταχύτητα του κλείστρου σας πρέπει να είναι ισοδύναμη ή γρηγορότερη από την εστιακή απόσταση που βρίσκεστε. Χρησιμοποιώντας μια εστιακή απόσταση 300 χιλιοστά η ταχύτητα κλείστρου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/300 του δευτερολέπτου, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω του αριθμού των μεταβλητών συμπεριλαμβανομένου του διαθέσιμου φωτός ή του μέγιστου διαφράγματος του φακού σας. Ένα μονόποδο μπορεί να σας βοηθήσει δίνοντας κάποια προστιθέμενη σταθερότητα.

Είναι πολύ καλή επιλογή για φωτογράφους που «χτυπάνε και φεύγουν», όπως και πεζοπόρους και ακόμη και για κάποια κάλυψη αθλητικής εκδήλωσης όπως αγώνες αυτοκινήτων. Ένα μονόποδο προσφέρει επίσης λίγο μεγαλύτερη ευελιξία από ένα τρίποδο από την άποψη ότι μπορείτε να το μετακινήσετε και να το ταλαντεύσετε. Με απλά λόγια δεν είστε κολλημένοι σε μία θέση. Είναι ένα καλό εργαλείο για να χρησιμοποιήσετε εάν έχετε παιδιά που παίζουν αθλήματα καθώς μπορείτε να το μετακινείτε γρήγορα. Επιπλέον, με κλίση προς τα εμπρός, πίσω, δεξιά-αριστερά ή περιστρεφόμενο μπορείτε να παρακολουθείτε αυτοκίνητα που κινούνται με πολύ πιο εύκολο τρόπο, ή ένα πουλί που είναι έτοιμο να πετάξει από ένα δέντρο σε ένα άλλο. Τα μονόποδα τέλος είναι εξαιρετικά ελαφριά, είναι λιγότερο από 50 πόντους κλειστά και μπορούν να διπλασιαστούν αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως μπαστούνια σε κάποια ανάβαση σε βουνό όταν η κάμερα σας δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτά.

Τρίποδα

 
Ένα τρίποδο έχει τρία στηρίγματα και χρησιμοποιείται για την υποστήριξη και σταθεροποίηση των καμερών. Τρίποδα χρησιμοποιούνται όταν χρειάζεται να υποστηρίξετε πλήρως την κάμερα για λήψεις. Σε αντίθεση με τα μονόποδα που απαιτούν από εσάς, να τα υποβοηθήσετε, ένα τρίποδο στέκεται μόνο του. Οι χρήσεις των τρίποδων είναι ατελείωτες - μερικές είναι οι εξής:

1. Μεγάλες εκθέσεις / σύλληψη κίνησης φώτων τη νύχτα
2. Συνεπής πλάνα από το ίδιο θέμα και ακριβώς στο ίδιο ύψος
3. Καταστάσεις με λίγο φως.
4. Λήψεις από μακρυά με χρήση τηλεχειριστηρίου
5. Ειδικά και ακριβή καδράρισματα των λήψεων
6. Με tilt and shift φακούς
7. Όταν η μέγιστη ευκρίνεια είναι το ζητούμενο


Τα τρίποδα έχουν και μερικά μειονεκτήματα όμως. Κοστίζουν περισσότερο από τα μονόποδα, είναι μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο δύσκολα στη μεταφορά και δεν μπορεί να μετακινηθούν γρήγορα στο δρόμο με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τρίποδο. 
 
Πρέπει να αναφέρω ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να μάθετε τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, επειδή μπορείτε να εκθέσετε τις λήψεις διαφορετικά την ίδια χρονική στιγμή, την ίδια σύνθεση και μάλιστα από σταθερό σημείο.

Έχω σχέση αγάπης και μίσους με το τρίποδο μου. Το αγαπώ γιατί προσφέρει συνεχή και μεθοδικό έλεγχο για την ευθυγράμμιση των λήψεων και την ικανότητα να δημιουργώ υπέροχες μεγάλες εκθέσεις. Το μισώ για το μέγεθος και τους περιορισμούς που μου βάζει στις λήψεις. Το ίδιο αίσθημα αγάπης που έχω για τον μεθοδικό έλεγχο μερικές φορές μετατρέπεται σε μίσος επειδή δεν μου δίνει ελευθερία να κινηθώ γρήγορα,  εύκολα και να αλλάξω θέσεις.
Ανάλογα με ποιον μιλάτε, κάποιοι φωτογράφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τρίποδο για λήψεις πορτρέτων στο στούντιο. Εγώ το σιχαίνομαι προσωπικά για χρήση με ανθρώπους, αλλά μπορούν να έχουν θέση στο στούντιο για να να κάνετε προσαρμογές στο φλας τοποθετώντας το πάνω σε αυτό.
Χρησιμοποιήστε το τρίποδο σας αν σχεδιάζετε λήψεις για ένα θέμα που δεν μετακινείται, όπως τοπία και αστικά τοπία ή όταν περιμένετε για ένα ηλιοβασίλεμα να φανεί στον ορίζοντα. Χρησιμοποιήστε το μονόποδα έξω όταν χρειάζεται λίγη περισσότερη σταθερότητα επειδή δεν μπορείτε να επιτύχετε την επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου που χρειάζεστε ή αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει για ένα panning στη φωτογραφία.
Κάθε ένα από αυτά έχει μοναδικό σχεδιασμό και εφαρμογή, δεν θα προτείνω την αγορά του ενός ή του άλλου, διότι και τα δύο θα πρέπει να είναι στο οπλοστάσιό σας. Προσωπικά έχω και τα δύο και εκτός αυτών έχω και ένα μίνι τριποδάκι 15 πόντων που το κουβαλάω πάντα μαζί για παν ενδεχόμενο. Το τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, θα καθορίσει ποιο είναι το καλύτερο για κάθε χρήση.


0 σχόλια to "Μονόποδο ή Τρίποδο;"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs