• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Το να φωτογραφήσετε μωρά επειδή σας το ζήτησε κάποιος ή επειδή σας αρέσει να τα φωτογραφίζετε λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν είναι κάτι που περιλαμβάνετε μέσα στα πλαίσια της φωτογραφίας ως χόμπι ή ως επάγγελμα. Όμως το να φωτογραφίζεις το δικό σου μωρό και να το έχεις όλη μέρα εκεί μαζί σου είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πριν από λίγους μήνες έγινα μπαμπάς και έχω τέτοια τρέλα με το μοντελάκι μου που μπορώ να την φωτογραφίζω όλη μέρα.



Αντί να προσκληθείτε σε ένα σπίτι για μία ώρα για να κάνετε μια φωτογράφηση φανταστείτε πόσες ευκαιρίες έχετε για να φωτογραφίσετε το μωρό σας, σε διάφορες στιγμές της ζωής του και σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Αν αποφασίσετε σαν φωτογράφος να ασχοληθείτε με τα παιδιά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης.



Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας 10 μαθήματα που μου έδωσε η μικρή μου:



1. Ντοκιμαντέρ vs. Πορτρέτο




Αν και είχα στο μυαλό μου να πάρω πολλά «χαριτωμένα» πλάνα από την Έλενα στην πρώτη εβδομάδα τελικά αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι η πρώτη εβδομάδα της ζωής της κατέληξε να είναι περισσότερο κάτι σαν ντοκιμαντέρ. Οι λήψεις κατέληξαν να είναι ένα ατελείωτο σύνολο από «πρωτιές». Πρώτη στιγμή με τη μαμά, το πρώτο μπάνιο, πρώτη φορά στη ζυγαριά, πρώτο ντύσιμο, πρώτο μανικιούρ (είμαστε και κοκέτες), την πρώτη συνάντηση με τους παππούδες κλπ. Επίσης τράβηξα μια φωτογραφία με τον κάθε επισκέπτη που ήρθε (οι οποίες παρ’ όλα αυτά γίνονται ωραία δώρα) και αποφάσισα να αφήσω τις «χαριτωμένες» λήψεις μέχρι να μεγαλώσει λιγάκι.



Έκανα μερικά διαφορετικά «πορτρέτα», την πρώτη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια κατέληξε να είναι περισσότερο βασισμένα στις δραστηριότητες της μικρής μας, συχνά και με άλλα μέλη της οικογένειας. Από την επιστροφή της στο σπίτι και κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες τα πλάνα στυλ ντοκιμαντέρ συνεχίστηκαν, αλλά τώρα άρχισαν να μοιάζουν περισσότερο με πορτραίτα.



2. Η εύρεση της γωνίας λήψης



Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη φωτογράφηση μωρών είναι να βρεις μια σωστή γωνία.



Κατά τις ημέρες μετά τη γέννηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι τα μωρά έχουν την τάση να είναι κουκουλωμένα και εν τέλει θα καταλήξουμε να φωτογραφίζουμε στο 99% των περιπτώσεων ένα μικρό κόκκινο κεφάλι. Προσθέστε σε όλα αυτά και την ταλαιπωρία της γεννάς, σημάδια, γρατσουνιές και παραμορφωμένα κεφάλια που τα νεογνά συνήθως έχουν  και φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να καταλήξουμε σε μια κολακευτική γωνία που θα μας κάνει περήφανους για τις φωτογραφίες του μωρού μας.



Μην τα παρατάτε… υπάρχουν λύσεις. Εδώ είναι μια σειρά από πράγματα που ίσως να σας βοηθήσουν με τα παραπάνω προβλήματα:

Τραβήξτε από χαμηλά: Ένα κλειδί για πολλές φυσικές φωτογραφίες μωρών είναι να κατέβετε στο επίπεδο τους. Ξοδέψτε πολύ χρόνο ξαπλωμένοι στο πάτωμα δίπλα στο μωράκι σας. Είναι κάτι που νομίζω ότι θα το κάνατε ούτως ή άλλως, αλλά είναι επίσης μια ωραία θέση για να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας. Αν πάτε χαμηλά και κοντά στο μωρό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα από την άποψη της εστιακής απόστασης, αλλά μπορείτε να καταλήξετε με πλάνα που θα νιώθετε σαν να έχετε εισέλθει στον κόσμο των μωρών παρά να τα φωτογραφίζετε από πάνω.



Κοντινά πλάνα: ένας άλλος τρόπος για να βελτιωθεί η γωνία και να γίνουν οι φωτογραφίες σας πιο οικείες είναι να έρθετε κοντά είτε με το σώμα είτε χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο εστιακό μήκος. Θα πρότεινα μεγαλύτερο εστιακό μήκος για πραγματικά κοντινά πλάνα, είναι καλύτερο από το να πάτε πάρα πολύ κοντά βάζοντας ένα μεγάλο φακό στο πρόσωπο του μωρού σας που θα μπορούσε να τα φρικάρει λίγο.

Φωτογραφίστε κατά την περιποίηση και το παιχνίδι: Μερικά από τα καλύτερα πλάνα που έχω τραβήξει είναι κατά την περιποίηση του μωρού (μπάνιο, άλλαγμα κλπ). Σε αυτές τις περιπτώσεις το μωρό είναι σε μια πιο όρθια θέση που το κάνει να το κοιτάξουμε λίγο περισσότερο σαν κανονικό «άνθρωπο» και διευρύνει τις γωνίες για τις φωτογραφίες σας. Δοκιμάστε διάφορες θέσεις (πάνω από τον ώμο, όρθιο, στην αγκαλιά κλπ) καθώς κάθε μια ανοίγει δίνει δυνατότητες. Επίσης, να θυμάστε ότι το μωρό σας δεν είναι το μόνο δυνητικό θέμα - οι γονείς, οι παππούδες, τα αδέλφια, οι φίλοι κλπ όλοι μπορούν να προσθέσουν κάτι στο κάδρο σας. Εξάλλου μεγαλώνοντας το μωρό θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να το βγάλετε μόνο του!



3. Macro




Τα νεογέννητα τα αγαπάμε, επειδή είναι χαριτωμένα και μικρά. Στο σύνολό τους είναι χαριτωμένα, αλλά επίσης αποτελούνται από πολλά μικρά χαριτωμένα μέρη του σώματος που δίνουν σε ένα φωτογράφο μια σειρά από υπέροχα θέματα,  ειδικά αν κάνετε ζουμ σε αυτά.



Εάν η φωτογραφική σας μηχανή έχει μια λειτουργία macro ή αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε έναν φακό macro χρησιμοποιήσετε τον για να απομονώσετε ένα μόνο μέρος του σώματος (όπως ένα χέρι, ένα αυτί, ένα πόδι, το στόμα κλπ) και να το χρησιμοποιήσετε σε όλο το κάδρο σας.



Κάνοντας αυτό θα δείτε ότι εμπλουτίζεται η συλλογή φωτογραφιών σας με φωτογραφίες από λεπτομέρειες που συνήθως χάνονται σε κοινές λήψεις. Έτσι θα έχετε μια πιο λεπτομερή συλλογή εικόνων από το μικρό σας αγγελούδι.



4. Φωτογραφήστε τις ευτυχισμένες στιγμές.



Μια άλλη πρόκληση με τα νεογνά είναι ότι δεν χαμογελούν πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο για να κάνουν πράγματα. Υπνος, φαγητό, κακάκια, κλάμα … Αυτές είναι οι ασχολίες τους… Υπάρχει κάτι άλλο που ξέχασα;

Έχετε το μυαλό σας για εκείνες τις στιγμές του μωρού σας που θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούν να χαμογελούν ακόμα, αλλά υπάρχουν καθημερινά στιγμές που είναι καλύτερες από άλλες για φωτογραφίες. Η ώρα του μπάνιου ας πούμε ή κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάτι τέτοιες στιγμές πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.



5. Έχετε σε ετοιμότητα τη φωτογραφική μηχανή σας





Το μωρό μας είναι αρκετά προβλέψιμο όσον αφορά την καθημερινή ρουτίνα του, αλλά υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας που κάνει κάτι χαριτωμένο, αηδιαστικό, αστείο και αξίζει να το τραβήξετε. Χωρίς να είναι έτοιμη η φωτογραφική μηχανή θα χάσετε αυτές τις στιγμές, γιατί συνήθως είναι φευγαλέες. Εμείς αφήνουμε την DSLR μας στο σαλόνι μας, όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μαζί με τη μικρή μας.



6. Τραβήξτε καθημερινά



Τα μωρά αλλάζουν κάθε μέρα, ειδικά στους πρώτους μήνες, και είναι πραγματικά εκπληκτικό να τα παρακολουθούμε. Ωστόσο, υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να χάσετε εύκολα γι 'αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε πλάνα τακτικά.



Έχω φίλους που πήραν εκατοντάδες λήψεις κατά τις πρώτες μέρες το μωρό τους, αλλά οι οποίοι δεν προέβησαν σε καμία λήψη μέχρι την ηλικία των 6 εβδομάδων. Εκεί συνειδητοποιείς πόσο πολύ έχει αλλάξει ένα μωρό και πόσα έχεις χάσει μέχρι τότε. Αυτό γίνεται γιατί δεν είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές όταν τις ζούμε καθημερινά, οπότε ας μην παρασυρόμαστε.



7. Χρησιμοποιήστε λίγο photoshop




Πολλές φωτογραφίες από μωρά που θα δείτε στο Flickr είναι αρκετά εκπληκτικό το πόσο ομαλό και τέλειο είναι το δέρμα τους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μωρά δεν είναι και τόσο «τέλεια» (όσο και αν οι γονείς τους πιστεύουν ότι είναι). Μικρές γρατσουνιές, ο ύπνος, μυξιάρικες μύτες, γάλα γύρω από το στόμα, κηλιδωμένο δέρμα, τα σημάδια της γέννησης κτλ είναι κοινά για όλα τα μωρά.

Όσο και να θέλετε να εξαλείψετε αυτά τα στοιχειά δεν είναι δυνατό να το κάνετε τέλεια κατά την φωτογράφηση.

Αυτά τα μικρά σημαδάκια για να πω την αλήθεια δεν με νοιάζουν και μ’ αρέσει να βλέπω την κούκλα μου όπως είναι. Μου φαίνεται πολύ γλυκεία για να πω την αλήθεια ότι και να κάνει. Οι περισσότεροι ποστάρουν φωτογραφίες των μωρών τους όπως τα βλέπουν μέσα από τα δικά τους μάτια και όχι όπως πραγματικά είναι και αυτό είναι πολύ γλυκό, πιστέψτε με. Σαν αγγέλους δηλαδή με απαλό δέρμα και μια ξεχωριστή λάμψη. Τι όμορφη εικόνα… Μερικές φορές λίγη επεξεργασία στο photoshop δεν είναι κακή, αντιθέτως μάλιστα, προσθέτει και μια επιπλέον άποψη στη φωτογραφία. Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας θα έχουν κάποιο είδος airbrush ή εργαλείο επεξεργασίας για να εξομαλύνει τα σημεία που θέλετε. Χρησιμοποιήστε το και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που θα πάρετε.



8. Πειραματιστείτε με τα χρώματα της λήψης



Κάτι άλλο που πρέπει να δείτε με τις λήψεις σας είναι τα χρώματά του και πώς να τα τροποποιήσετε. Ας πούμε κάποιες εικόνες του μωρού σας μπορεί να είναι υπέροχες ασπρόμαυρες. Γιατί όμως;

Είναι πολύ καλό για την αντιμετώπιση των σημαδιών και μειώνει σημαντικά τις ενοχλήσεις από αυτά. Είναι πολύ όμορφο για φωτογραφίες ακριβώς μετά την γέννηση. Κάνει κάπως πιο ρομαντικές τις φωτογραφίες σας. Τα μωρά είναι απαλά, χαδιάρικα και η λήψη χωρίς χρώμα το αναδεικνύει αυτό.

Ομοίως, μπορεί να επίσης να πειραματιστείτε με την μείωση του κορεσμού των χρωμάτων στις λήψεις σας, σε μικρότερο βαθμό από ό τι συμβαίνει στο μαυρόασπρο. Αφήστε λίγο χρώμα στις λήψεις σας και θα καταλήξετε με παστέλ εικόνες που είναι πάλι ρομαντικές και δίνουν μια πολύ διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση.



9. Έμμεσος φωτισμός



Μια πρόκληση ακόμα είναι ο ζοφερός φωτισμός. Κάποιες φορές χρειάζεται να καταφύγετε στο φλας αλλά κυρίως καθώς μεγαλώνει το μωρό σας και μετά τους 6 μήνες καθώς πιο νωρίς είναι ελαφρώς επικίνδυνο.



Δεν είμαι ειδικός στο φωτισμό, αλλά πολλά καλά αποτελέσματα τα έχω πάρει στοχεύοντας το φλάς προς τα επάνω κάνοντας τον φωτισμό να είναι έμμεσος. Αυτό διαχέει το φως και δεν τυφλώνει την μικρή μου (δεν θέλουμε να τυφλώσουμε τα μικρά μας με την φωτογραφική εμμονή μας). Είμαι σίγουρος ότι διαφορετικοί γιατροί θα σας συμβουλεύουν διαφορετικά πράγματα, αλλά η εμπειρία λέει ότι είναι ασφαλές να στοχεύσετε το φλας σας αλλού ή να το αποφύγετε όπου είναι δυνατόν. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δίνει επίσης ένα αρκετά φυσικό φωτισμό στη λήψη.



Αν δεν έχετε bouncable flash προσπαθήστε να παίξετε με την ρύθμιση ISO της φωτογραφικής μηχανής σας και να αυξήσετε τη ρύθμιση διαφράγματος - αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το φλας πάντα, αν υπάρχει τουλάχιστον κάποιο φυσικό φως στο δωμάτιο. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να διαδώσετε το φλας με την τοποθέτηση μιας χαρτοπετσέτας πάνω από το φλας ή ενός soft box (δείτε το παρακάτω το έχω χρησιμοποιήσει στο στάνταρ φλας της DSLR μου με επιτυχία).

10. Χρησιμοποιήστε τα παιχνίδια τους


Τα παιχνίδια αν και πολλές φορές είναι πολύχρωμα και μας χαλάνε την αρμονία των χρωμάτων μας, βοηθούν με το δικό τους τρόπο και στο να τραβήξουν την προσοχή αλλά και στο να δώσουν μια διαφορετική νότα στις φωτογραφίες σας. Επίσης αν κρίνω και από την προσωπική μου εμπειρία μ' αρέσει να γίνομαι κι εγώ παιδί με αυτά. 



11. Επιλέξτε τις στιγμές 



Υπάρχουν δύο πράγματα που θέλω να πω εδώ:

Πρώτον το χρονοδιάγραμμα στις λήψεις σας είναι σημαντικό. Τα μωρά δεν κινούνται πολύ, αλλά αλλάζουν τη θέση και τις εκφράσεις τους, με τρόπους που μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει μια φωτογραφία. Είναι σημαντικό να έχετε την συνεχή λειτουργία ενεργοποιημένη για να μην χάσετε την στιγμή. Θα έχετε όμορφα αποτελέσματα αν φωτογραφήσετε τρεις ή τέσσερις φορές στη σειρά.

Δεύτερον θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι η κατοχή ενός μωρού δεν είναι μόνο μια φωτογραφική ευκαιρία και ότι είναι σημαντικό αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή κάτω για λίγο. Προσέξτε μην την πατήσετε με το πάθος σας και ξεχάσετε να απολαύσετε πραγματικά τη στιγμή. Δεν δημιουργούμε απλά υπέροχες εικόνες του μωρού μας, δημιουργούμε και αναμνήσεις με το μωρό μας, η ισορροπία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη ζωή μας με ένα μωρό είναι κάτι σπουδαίο!






Συντάκτης Andreas Kakaris
Φωτογράφος | Designer | Αρχισυντάκτης
Γεννήθηκε το 1982 και ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Δηλώνει ανίατος και ακούραστος Flâner. Το 2010 δημιούργησε την Team Raw με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για την φωτογραφία. Συναντήστε τον στο  facebook.


0 σχόλια to "Φωτογράφηση μωρών, τόσο δύσκολη όσο και όμορφη!"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs