• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, για μένα, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πραγματική πηγή έμπνευσης. Είναι ακατέργαστη & ψαγμένη, φυσική και ασυνήθιστη, τολμηρή και διακριτική, μυστηριώδης και προφανής, συναισθηματική και απαθής, απλή & σύνθετη, πάντα όμως ασπρόμαυρη. Η μονοχρωματική εικόνα είναι η απαρχή της φωτογραφίας, αλλά αυτό που ξεκίνησε ως ο μόνος τρόπος για να συλλάβεις τις εικόνες έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ βαθύτερο.

Εδώ είναι πέντε συμβουλές για το ασπρόμαυρο παιχνίδι σας, που θα σας πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ... ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Ένας έμπειρος  φωτογράφος ασπρόμαυρων εικόνων μπορεί να δει τον κόσμο χωρίς χρώμα. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να αντιλαμβάνεται την αντίθεση σε ένα ασπρόμαυρο κόσμο και μην αφήνετε τα χρώματα να σας αποσπάσουν. Αυτή η ικανότητα αποκτιέται σε σύντομο χρονικό διάστημα; Είναι κάτι που έρχεται μέσα απ’ το  χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι προικισμένος σ’ αυτό το παιχνίδι, αλλά έχω τη δυνατότητα να αντιληφθώ ορισμένες σκηνές και θέματα που προσφέρονται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το μυαλό σας να εκπαιδευτεί είναι να κάνετε μια προσπάθεια - με άλλα λόγια, πράξη. Περιορίστε τη φωτογραφία σας για έναν ολόκληρο μήνα μόνο σε ασπρόμαυρες λήψεις. Αυτό θα σας δώσει  την ευκαιρία να βλέπετε το κάδρο σας σε μαύρο-άσπρο χωρίς πολύ σκέψη.

 ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία ασχολείται με το μαύρο, το λευκό, και όλους τους τόνους μεταξύ τους. Το ανθρώπινο μάτι είναι φτιαγμένο για να αντιλαμβάνεται δύο πράγματα: την ένταση του φωτός και του χρώματος. Όταν αφαιρείτε το χρώμα, τα μάτια σας γίνονται πιο ευαίσθητα στην ένταση του φωτός. Εμείς φυσικά ξεχωρίζουμε τις περιοχές της αντίθεσης - είναι όπως το να διακρίνουμε το ένα πράγμα από το άλλο. Σαν φωτογράφοι, ο κύριος στόχος σας είναι να σκέφτεστε με αποχρώσεις του γκρι. Χρησιμοποιήστε αντίθεση για να δείξετε στους θεατές σας τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αναζητήστε σκηνές που δείχνουν φυσικά σημάδια υψηλής αντίθεσης και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας θα είναι όμορφες χωρίς αμφιβολία.

Μετά από την επεξεργασία μιας ασπρόμαυρη εικόνας, με τη χρήση του Photoshop με τεχνικές όπως τα επίπεδα κι οι  καμπύλες, σας δίνουν μεγάλη ποικιλία από επιλογές για το τελικό αποτέλεσμα. Εκτός από αυτά το burning  και το dodging είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές μέθοδοι βελτίωσης της αντίθεσης. Λειτουργούν τόσο καλά, επειδή σας επιτρέπουν να εστιαστεί η επεξεργασία τοπικά στην εικόνα χωρίς να επηρεάζει τις γύρω περιοχές.

ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΗ

Διαφορές στην υφή της κεραμοσκεπής
Υφή είναι ουσιαστικά μια μορφή αντίθεσης, αλλά γίνεται αντιληπτή πολύ διαφορετικά. Εάν το σκεφτείτε, η υφή είναι το κανονικό ή ακανόνιστο σχήμα των σκιών και δίνει έμφαση σε διάφορες εντάσεις. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσφέρονται πραγματικά για εστίαση στην υφή, επειδή το χρώμα σε γενικές γραμμές, προσθέτει πολυπλοκότητα στην εικόνα, κι έτσι καταπίνει τις πιο λεπτές υφές. Ψάξτε για περιοχές με ενδιαφέρουσα υφή που μπορεί να φωτογραφηθούν.

Οι επιλογές που κάνετε στην μετα-επεξεργασία μπορεί πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στην υφή. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής, μπορείτε να προσθέσετε ενδιαφέρον στην υφή ακόμα και  λείων επιφανειών με βάση την μέθοδο μετατροπής. Στις ψηφιακές φωτογραφίες, μπλε και κόκκινα χρώματα περιέχουν γενικά περισσότερο θόρυβο από τα πράσινα, έτσι ώστε εργαλεία όπως το channel mixer και το black & white adjustment layer στο Photoshop μπορεί να αναδείξει πραγματικά εκείνες τις υφές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕ ΜΕ ΧΡΩΜΑ

Εάν η φωτογραφική μηχανή σας, σας δίνει τη δυνατότητα λήψης σε έγχρωμο ή ασπρόμαυρο, μην τραβάτε ποτέ σε μαύρο-άσπρο. Η κάμερα συλλαμβάνει πραγματικά το χρώμα, και το  μετατρέπει σε ασπρόμαυρο. Το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στη μετατροπή, και θα έχετε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την παραγωγή της τελικής εικόνας. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο διαφορετικά μια φωτογραφία μπορεί να δείξει αποκλειστικά και μόνο από την επεξεργασία, οπότε είναι καλύτερο να μην περιορίσετε τον εαυτό σας.

Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την προεπισκόπηση σε ασπρόμαυρο κατά την σύλληψη για να σας δώσουν μια εικόνα τις σκηνής. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις καλές ασπρόμαυρες σκηνές πιο άμεσα, αλλά μόλις τραβήξετε γυρίστε στην έγχρωμη λήψη ξανά.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΦΙΛΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Παράδειγμα χρήσης μπλε φίλτρου
Κάντε χρήση φίλτρων χρώματος για να αλλάξετε τους τόνους στις φωτογραφίες σας. Έχετε δείτε μονόχρωμες εικόνες με σκούρο ουρανό και τα κάτασπρα σύννεφα; Αυτό δεν είναι φυσικό. Απαιτεί τη χρήση του φίλτρων χρώματος που παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η χρησιμοποίηση ενός φίλτρου χρώματος έχει τα καλά της, αλλά δεν είναι εντελώς απαραίτητη. Το Photoshop έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει μη-καταστρεπτικά φίλτρα χρώματος. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να παράγει τα ίδια αποτελέσματα με ένα φίλτρο κατά τη διάρκεια της μετατροπής σε ασπρόμαυρο. Όποιοι από εσάς χρησιμοποιούν Photoshop CS5, θα δείτε ότι το πλαίσιο διαλόγου μετατροπής  έχει αρκετές ρυθμίσεις προκαθορισμένων φίλτρων που μπορούν να εφαρμοστούν και να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάζουν στη φωτογραφία.

Έτσι, αν σας ενδιαφέρει η ασπρόμαυρη φωτογραφία, σκεφτείτε πραγματικά αυτά τα πράγματα - πριν, κατά και μετά τη φωτογράφιση. Ο καθένας μπορεί να παράγει ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερη σκέψη για να αναπτύξεις ικανότητα να πάρεις καλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.


0 σχόλια to "Μια "ασπρόμαυρη" ματιά"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs