• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Χάρτης περιγραφής φακών με βάση τα 35mm
Οι φακοί των φωτογραφικών μηχανών μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: ευρυγώνιους, στάνταρ (απλοί) και μεγάλης εστίασης (τηλεφακούς). Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις τον μέσο φακό για κάθε κατηγορία καθώς αυτό εξαρτάται και από το format της μηχανής. Το εστιακό μήκος ενός στάνταρ φακού περίπου ίσο με  την διαγώνιο του αισθητήρα. Έτσι για μια μηχανή μικρού format αντίστοιχη της αναλογικής 35mm η διαγώνιος είναι 50mm άρα standar θεωρείται ο 50-55mm και τηλεφακός αυτός που είναι πάνω από 80mm. Σε μια μεσαίου format  με αισθητήρα 6x6 και διαγώνιο 80mm ο ογοντάρης τηλεφακός της προηγούμενης περίπτωσης εδώ είναι ο στάνταρ φακός. Επειδή όμως οι αισθητήρες διαφέρουν από κάμερα σε κάμερα εδώ υποθέτουμε ότι έχουμε τον κλασσικό 35mm.

ΑΠΛΟΙ ΦΑΚΟΙ

Χαρακτηριστικό όλων είναι η σταθερή εστιακή απόσταση.

ΣΤΑΝΤΑΡ ΦΑΚΟΣ

Ουσιαστικά στάνταρ φακός θεωρείται αυτός που αναπαράγει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που βλέπουμε με γυμνό μάτι. Οι περισσότερες κάμερες μικρού φορμά όπως είπαμε χρησιμοποιούν ως στάνταρ τον 50mm. Είναι οι πιο φθηνοί και συνήθως έχουν μεγάλα διαφράγματα με αποτέλεσμα να είναι πολύ χρήσιμοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.


ΕΥΡΥΓΩΝΙΟΣ ΦΑΚΟΣ

Είναι φακός που προσφέρει μεγαλύτερες γωνίες λήψης και χρησιμοποιείται συνήθως για φωτογραφήσεις ομάδων ατόμων ή για φωτογράφηση της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων. Παρουσιάζει όμως μεγάλες τάσεις για παραμόρφωση ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Με οποιοδήποτε διάφραγμα χρησιμοποιείται μπορούμε να έχουμε καθαρές εικόνες εν συγκρίσει με τον στάνταρ φακό καθώς τα διαφράγματα που διαθέτει έχουν μεγάλα βάθη πεδίου.


 ΦΑΚΟΣ ΖΟΥΜ

Είναι φακός που σας επιτρέπει να μεγαλώσετε το θέμα στο κάδρο σας. Σας φέρνει δηλαδή πιο κοντά στο θέμα σας κι έτσι γίνεται πολύ χρήσιμος σε περιπτώσεις δράσης. Τέτοιου είδους φακοί περιλαμβάνουν παραπάνω από τέσσερις εστιακές αποστάσεις. Αντικαθιστούν ουσιαστικά τέσσερις διαφορετικούς στάνταρ φακούς. Το καλό με αυτούς τους φακούς είναι ότι προσφέρουν ευελιξία (δεν αλλάζεις συνέχεια φακό) και μάλιστα με πού καλό κόστος.
Συγκρίνετε με τον πρώτο


ΦΑΚΟΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (ΤΗΛΕΦΑΚΟΣ)

Τα μεγαλύτερα εστιακά μήκη είναι χρήσιμα στο να παίρνουμε εικόνες από μακρυνά αντικείμενα χωρίς να πάμε πολύ κοντά σε αυτά. Αυτοί οι φακοί είναι πολύ βαριοί μερικές φορές και η μικρή οπτική γωνία τους δεν επιτρέπει αργές ταχύτητες.



ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ

Ένας φακός ζουμ με την γενικότερη έννοια χρησιμεύει στο  να μεγαλώσεις το αντικείμενο χωρίς να πας πολύ κοντά. Οι ειδικοί φακοί όπως οι μεγάλοι τηλεφακοί και οι υπερευρυγώνιοι και fisheye, έχουν πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές. Οι μάκρο φακοί είναι σχεδιασμένοι για να παίρνουν εικόνες πολύ μικρών αντικειμένων ή να δίνουν έμφαση στις λεπτομέρειες. Οι φακοί shift μπορούν να  διορθώσουν την προοπτική κατά την λήψη.

ΕΥΡΥΓΩΝΙΟΙ ΖΟΥΜ

Είναι συνήθως 21-35mm και είναι μια μίξη 21mm, 28mm και 35mm φακού με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίρνουν ενδιάμεσες τιμές. Συνήθως είναι πιο βαρύς και πιο αργός από τον απλό ευρυγώνιο και έχει μεγαλύτερη παραμόρφωση.



ΤΗΛΕΦΑΚΟΣ ΖΟΥΜ

Κυμαίνεται μεταξύ 75-300mm και συμπεριλαμβάνει περίπου 6 εστιακά βάθη. Είναι πολύ χρήσιμος σε αθλητικούς φωτογράφους και φωτογράφους της φύσης. Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι χρήσιμο σε φωτογραφίες πορτρέτων και αρχιτεκτονικής.



ΥΠΕΡΕΥΡΥΓΩΝΙΟΣ

Είναι συνήθως πολύ ακριβοί φακοί με εστιακά βάθη κάτω από το 20mm. Κάποιοι από αυτούς έχουν φτιαχτεί για να δημιουργούν μια τελείως κυκλική εικόνα του κόσμου. Αυτοί είναι γνωστοί ως φακοί fisheye.



SHIFT ΦΑΚΟΙ

Είναι γνωστοί και σαν φακοί διόρθωσης προοπτικής. Με αυτούς τους φακούς μπορείτε να μετακινήσετε την κάμερα προς τα επάνω για βγάλετε ένα ψηλό κτίριο και να διορθώσετε την εικόνα ώστε να μην φαίνεται παραμορφωμένο.



MACRO ΦΑΚΟΙ

Είναι για πολύ κοντινές εστιακές αποστάσεις. Είναι διαθέσιμοι συνήθως σε βάθη από 50mm ως 200mm. Όταν παίρνετε εικόνες με ένα τέτοιο φακό παράγεται μια μεγεθυμένη εικόνα. Πηγαίνοντας πολύ κοντά με ένα φακό μπορεί να μπλοκάρετε το φως.

Ένα ασήμαντο παράδειγμα μόνο.


ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΛΕΦΑΚΟΙ

Έχουν ειδικά κρύσταλλα για να επιτρέπουν μεγαλύτερα εστιακά βάθη σε μικρότερο μήκος. Οι περισσότεροι έχουν συγκεκριμένα εστιακά μήκη. Αυτοί οι φακοί χρειάζονται και την υποστήριξη τρίποδα για να παραμείνουν σταθεροί, όπως θα έχετε δει σε αθλητικά γεγονότα να κάνουν οι επαγγελματίες.



Ένα άλλο είδος φακών είναι οι Mirror Φακοί και το όνομα δεν έχει να κάνει με την χρήση αλλά με την κατασκευή. Έχουν φυσικά τα στοιχεία όλων των φακών αλλά στο σώμα τους περιέχουν και καθρέπτες που περνάνε το φως υπό γωνίες και όχι ευθεία για να επιτύχουν μεγαλύτερα εστιακά βάθη σε μικρότερο μήκος φακού.  Για να καταλάβετε ενώ ένας 500άρης  απλός τηλεφακός μπορεί να είναι 23,5 εκατοστά και να ζυγίζει 1 κιλό ο αντίστοιχος με καθρέφτες θα είναι 8,7 εκατοστά και θα ζυγίζει 485 γραμμάρια.

Κατά την γνώμη μου ο απλός φακός ζουμ 18-135mm είναι αυτός που χρειάζεστε στις περισσότερες των περιπτώσεων. Φυσικά όμως όσο εξελίσσεστε χρειάζεστε και ένα μεγαλύτερο φακό ζουμ και ότι άλλο εξιτάρει την φαντασία σας.


0 σχόλια to "Περιγραφή φακών SLR"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs