• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Για όσους αναρωτιέστε γιατί οι φωτογραφίες σας δεν έχουν τα σωστά χρώματα, υπάρχουν δύο βασικές απαντήσεις.Αν τα χρώματα διαφέρουν φασματικά (το άσπρο ας πούμε είναι κίτρινο) τότε φταίνε οι πηγές φωτισμού σας. Αν το άσπρο γκριζάρει τότε φταίει η φωτομέτρηση.  Αυτό που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις λήψεις μας είναι η φωτομέτρηση. Αν δεν υπάρχει η σωστή φωτομέτρηση τίποτα δεν είναι σωστό. Παρακάτω θα δούμε έναν απλό τρόπο για να φωτομετρούμε σωστά.



Αυτός δεν είναι άλλος από την γκρίζα κάρτα της Kodak. Αν μπορούσαμε να φωτομετρήσουμε σε ένα σημείο με μεσαία ανάκλαση όπως είναι το γκρίζο 18% τότε θα παίρναμε μια τέλεια φωτομέτρηση. Γι’ αυτό το σκοπό η Kodak έχει λανσάρει την γκρίζα κάρτα 18%, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι χαρτί με αυτό το χρωματικό τόνο. Αυτό σημβαίνει γιατί οι σύγχρονες μηχανές έχουν κατασκευαστεί ώστε να έχουν σαν βάση φωτομέτρησης αυτόν τον τόνο.


Την κάρτα τις Kodak την αναφέρουμε απλά γιατί έχει ιστορική σημασία. Υπάρχουν πολλά νέα κόλπα για να κάνετε την δουλειά σας. Ένα καταπληκτικό αξεσουάρ που έχω δει είναι ένα καπάκι φακού που έχει χρώμα γκρι 18%, για να μην κουβαλάτε δύο πράγματα μαζί σας. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα άλλα τρικ για να φωτομετρήσετε σωστά. Ας δούμε δύο αξεσουάρ που τα έχετε πάντα μαζί σας χωρίς να το ξέρετε από την στιγμή που γεννηθήκατε.
  

Tip 1

Τα θέματά σας έχουν πάντα κάτι για να τα φωτομετρήσετε σωστά. Απλά στοχεύστε στο χώμα, στην άσφαλτο, σε ένα κτίριο, στο χώμα, σε ένα γκρί αυτοκίνητο και γενικά σε όποια μεσαία απόχρωση βλέπετε μπροστά σας και κατά προτίμηση μέσα στο κάδρο σας. Θα χρειαστείτε πολύ λιγότερες διορθώσεις με αυτό τον τρόπο. Φυσικά μη φωτομετρήσετε τα φύλλα ενός έλατου που το πράσινό τους προσεγγίζει το μαύρο, ένα πεύκο είναι καταλληλότερο.
  

Tip 2 (και αλάνθαστο)

Φωτομετρήστε την παλάμη σας . Βάλτε την μπροστά στο φακό και δοκιμάστε. Μόνο που η παλάμη σας είναι περίπου αντίστοιχη του γκρι 15%. Αυτό σημαίνει ότι η DSLR σας προσπαθώντας να το διορθώσει υποεκθέτει ώστε να την σκοτεινιάσει και να φτάσει τον τόνο 18%. Τι κάνετε εσείς;;; Απλά υπερεκθέτετε κατά μόλις ένα τόνο από αυτόν που σας έδωσε το φωτόμετρο της μηχανής σας. Αν σας έδωσε π.χ. f/8 και 1/60 δώστε f/7,1 και 1/60

Αυτά τα λίγα για την γκρίζα κάρτα της Kodak και πως μας βοηθά καθώς επίσης και για τους αντικαταστάτες της. Ότι κι αν κάνετε μην ξεχνάτε ότι αυτή δίνει τις αρτιότερες ρυθμίσεις και γι’ αυτό τόσα χρόνια είναι 18% και δεν πήγε 23% σαν το ΦΠΑ ένα πράγμα. ;)


0 σχόλια to "Το γκρίζο 18%"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs