• Όμορφες Τοποθεσίες

  Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

 • Άνθρωποι

  Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

 • Φύση

  Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

 • Στούντιο

  Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

 • Φως

  Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Για την κατανόηση της λειτουργίας μιας dslr μηχανή , ο χρήστης πρέπει να μάθει αρχικά βασικές έννοιες και τους τρόπους λήψης, έννοιες όπως aperture που έχει να κάνει με το άνοιγμα του διαφράγματος, πόσο φως δηλαδή θα περάσει μέσα από το διάφραγμα και να αποτυπωθεί στη συνέχεια το είδωλο της λήψης στον αισθητήρα, shutter speed που αφορά τον χρόνο που παραμένει ανοιχτό το κλείστρο και ISO (International Organization for Standardization)που δηλώνει την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Με λίγα λόγια aperture και shutter speed ελέγχουν μαζί την ποσότητα φωτός που επιδρούν πάνω στον αισθητήρα, ενώ το ISO ελέγχει το πόσο αντιδρά ο αισθητήρας στο φως.


Το διάφραγμα και η ταχύτητα του κλείστρου καθορίζουν πόσο φως θα πέσει στον αισθητήρα.


Η τριάδα της έννοιας «έκθεση»

Το διάφραγμα, το κλείστρο και η λειτουργία του ISO καθορίζουν την έκθεση, η οποία με απλά λόγια «δίνει» την φωτεινότητα και αντίθεση στην εικόνα. Αναλυτικότερα:


Το διάφραγμα ελέγχει την ποσότητα του φωτός που θα περάσει και θα αποτυπωθεί στον αισθητήρα. Μετριέται με αριθμό του f : f/16, f/8, f/2.8 κλπ. Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο, όσο μικρότερο είναι το f, τόσο περισσότερο φως επιτρέπεται να περάσει από το διάφραγμα και να αποτυπωθεί στον αισθητήρα

Η ταχύτητα κλείστρου ελέγχει τη διάρκεια που θα περνάει το φως και θα αποτυπώνεται στον αισθητήρα και φυσικά μετριέται σε δευτερόλεπτα : 1/60sec, 1/250sec, 2sec κλπ.

Το ISO ελέγχει την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Σε αντίθεση με την λειτουργία του κλείστρου και του διαφράγματος, τα οποία είναι μηχανικά μέρη της dslr, το ISO είναι μία εντελώς ψηφιακή λειτουργία της μηχανής πάνω στον αισθητήρα της : ISO100, ISO200, ISO400 κλπ. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο ευαίσθητος στο φως θα είναι ο αισθητήρας , που σημαίνει ότι λιγότερο φως χρειάζεται στο περιβάλλοντα χώρο για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Το διάφραγμα και το κλείστρο καθορίζουν την ποσότητα του φωτός που θα πέσει στον αισθητήρα.

Το ISO καθορίζει τον τρόπο που θα αντιδράσει ο αισθητήρας στο φως.Στη συνέχεια θα δούμε πώς επιδρά ξεχωριστά η καθεμία λειτουργία στο αποτέλεσμα της φωτογραφίας


0 σχόλια to "Βασικές έννοιες (1ο μέρος)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs