• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Είναι Χριστουγέννων και φυσικά μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε φωτογραφίες από τα όμορφα φώτα των Χριστουγέννων. Πώς όμως θα πάρετε όμορφες ανεστίαστες λήψεις φωτών; Το αποτέλεσμα είναι όμορφοι και ονειρικοί κύκλοι φωτός σαν αυτούς που βλέπετε παρακάτω.



Για να πάρετε το καλύτερο αποτέλεσμα, τοποθετήστε τη φωτογραφική σας μηχανή σε ένα τρίποδο, ανοίξτε το διάφραγμα στο μεγαλύτερο δυνατό και για τον φακό σας και ρυθμίστε την εστίαση σε χειροκίνητη λειτουργία. Ενώ παρακολουθείτε μέσα από το σκόπευτρο, ρυθμίστε την απόσταση εστίασης του φακού μέχρι να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Απλά σας εφιστώ την προσοχή ότι, η σκηνή που βλέπετε στο σκόπευτρο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που τραβάτε.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, το μέγεθος των κύκλων φωτός γίνεται μεγαλύτερο καθώς η εστίαση του φακού γίνεται σε απόσταση πιο κοντά στην κάμερα. Σε κάποιο σημείο, οι κύκλοι γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι και επικαλύπτονται. Μπορείτε αν θέλετε να πάρετε μερικά πλάνα για δοκιμή για να αποφασίσετε την καλύτερη απόσταση εστίασης.



Τα out-of-focus στίγματα φωτός ανταποκρίνονται πάντα στο σχήμα του διαφράγματος του φακού. Εάν μικρύνετε το διάφραγμα του φακού, οι κύκλοι θα γίνουν πολύγωνα. Είναι όμως επίσης δύσκολο να δημιουργηθεί η θολούρα. Για αυτόν τον τύπο των λήψεων, οι φακοί με 50 χιλιοστά ή μεγαλύτερο εστιακό μήκος και μεγάλο άνοιγμα (f / 2,8 ή μεγαλύτερο) λειτουργούν καλύτερα.


Για να πάρετε πιο δημιουργικές εικόνες, μπορείτε να αλλάξετε το σχήμα των κηλίδων φωτός. Πιθανώς δεν μπορείτς να τροποποιήσετε το άνοιγμα του φακού, αλλά μπορείτε να κόψετε ένα σχήμα που σας αρέσει σε ένα χοντρό μαύρο χαρτί και να το τοποθετήστε το στο μπροστινό μέρος του φακού σας. Είναι καλύτερα το κόψιμο να είναι στο κέντρο του φακού και να βεβαιωθείτε ότι δεν μετακινείται το χαρτί. Εκτός κέντρου τοποθέτηση του κοψίματος θα προκαλέσει αναδιανομή της φωτεινότητας σε όλο το κάδρο. Μπορείτε αυτό το χαρτί επίσης να το προσαρμόσετε σε ένα ουδέτερο φίλτρο που ήδη έχετε. Για παράδειγμα, με ένα σχήμα αστέρι, μπορείτε να πάρετε κάτι σαν το παρακάτω.



Για να γίνει πιο ενδιαφέρον και πρακτικό, μπορείτε να προσπαθήσετε να πάρετε ένα θέμα μεταξύ του των φώτων και της κάμερας. Με επίκεντρο το κύριο θέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα out-of-focus φώτα για ένα όμορφο φόντο. Ή μπορείτε να πάρετε τα φώτα και ένα απομακρυσμένο αντικείμενο. Αυτή είναι μια φωτογραφία στην οποία εστιάστηκε η Σελήνη, αλλά συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα φώτα των Χριστουγέννων στις σκεπές των σπιτιών.



Γενικά αυτό το παιχνίδι με τα φώτα μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικό. Παίξτε και σίγουρα δε θα βγείτε χαμένοι. Οι χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες είναι λίγο κλισέ, μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να τις απογειώσετε.


3 σχόλια to "Φτιάξτε ονειρικούς Χριστουγεννιάτικους κύκλους"

  • καλησπέρα
    έχω μια απλή κάμερα ps παρόλο που κάνω όλα τα βήματα σωστά και βάζω το φακό στο μακρο με το ζόρι έχω καταφέρει στις 300 φωτο να βγάλω 10, βάζοντας αντικείμενο μπροστά, σα το δευτερο παράδειγμα σου και 3 σα τη τρίτη Πατώ το πληκτρο ενώ φαινεται να είναι αυτό που θέλω και δεν τραβά αν δεν εστιάσει <> καμία ιδέα του τι κάνω λάθος?
    http://www.flickr.com/photos/27674401@N02/5284736997/

  • Καλησπέρα geoleoan, είδα τη φώτο σου και προσπάθησα να πάρω τα metadata σου για να σου δώσω σίγουρη απάντηση. Κατ'αρχήν να σου πώ ότι αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι από αδύνατο εως λίγο πιθανό κι αν το κάνεις πρώτη φορά είσαι τυχερός με το αποτέλεσμα. Οι P&S έχουν μανία με την εστίαση. Το πρώτο που μπορεί να φταίει είναι αυτό. Το δεύτερο είναι να φταίει το μέγιστο διάφραγμα που μπορεί να έχει η μηχανή σου. Αλλά σ' αυτό πρέπει να δω metadata η να μου πεις τι μηχανή είναι. Πολλές παλιές είχαν μεγάλα διαφράγματα οι καινούριες τα χαλάνε λίγο (μάλον ο Κινέζος φταίει). Τρίτον καλή ιδέα το μάκρο αλλά τσέκαρε αν έχειη μηχανή σου λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος(AV) πολλές P&S έχουν. Βάλε το διάφραγμα στο μέγιστο και πολύ σημαντικό να ζουμάρεις στο μέγιστο δυνατό. Τέταρτον ( μου το είπε ο μπακάλης της γειτονιάς), βάλε το μάκρο όπως σωστά έκανες πάρε ένα μαύρο χαρτόνι η κάτι μαύρο τέλος πάντων κάνε ένα άπρο κύκλο πάνω με κάτι (μπλάνκο, κόλλα λευκό χαρτί κλπ) και όταν πατάς το μισό κλικ για να προεστιάσει η μηχανή βάλτο μπροστά για να εστιάσει εκεί και πουθενά αλλού (ενδεχομένως να πετύχει και με άλλο αντικείμενο αλλά να καλύπτει όλο το κάδρο) πριν πατήσει τελείως το κουμπάκι βγάλε το χαρτί και πες μου το αποτέλεσμα. Τέλος δώσε βάση στο ζουμ σου παίζει κι αυτό μεγάλο ρόλο, ίσως δεν το τόνισα στο post αλλά μου δίνεις την ευκαιρία. Δες την δεύτερη φώτο πως αλλάζει το Bokeh όσο ζουμάρεις. Περιμένω νέα σου με αγωνία. Πάντως αυτό που κάνεις με την P&S έχει 10 φορές μεγαλύτερη αξία από το να το κάνεις με την DSLR.

  • και το zoom το έκανα και εστιάζω πρωτα αλλου και μετα τραβω το αντικείμενο, αλλα σπάνια το πετυχαίνω.
    Δοκιμασα και για ποτρετο με τη λογικη, οτι πρωτο πλάνο θα ειναι το προσωπο και πισω θα εκανε bokeh αλλα τελικα σε οσες καταφερε να το κάνει και το ποτρετο ηταν θολο Στις αλλες ακομα και με την εστιαση στο προσωπο, έβγαζε το δεντρο.
    έχω μια SONY dsc-w270, δεν έχει ρύθμιση ΑV, (τελικα δεν ηταν πολύ καλή επιλογη). Αυτο το ανακάλυψα οταν προσπαθουσα να πάρω αυτη τη φωτο http://www.flickr.com/photos/27674401@N02/5308749497/, όπου τελικα αναγκαστηκα να πάρω ενα ενα τα γραμματα και να τα ενώσω στο photoshop
    (Παρεπιπτόντως, συνηθως το θέμα μου είναι παιδια τα οποια σπανια καταφερνει να τα εστιασει σωστα σε κινηση, όσο και αν προσπαθω να πετυχω το να πιεσω μισο το πληκτρο, απλά δε νομιζω οτι το κάνει αυτό)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ παντως για τις συμβουλες, θα ξαναπροσπαθησω

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs