• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια γρήγορη εικόνα για το τι είναι το ISO, πριν το αναλύσουμε εκτενώς σε επόμενα άρθρα. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν κάποιες τιμές ISO που δείχνουν το επίπεδο ευαισθησίας τους στο φως. Η κανονική ρύθμιση για τις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές είναι το ISO 100, αν και ορισμένες πάνε πιο χαμηλά προς το ISO 50. Η ευαισθησία μπορεί να αυξηθεί στα 200, 400, 800, ή ακόμα και 3.200. Οι High-end ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR επιτρέπουν επίσης μερικές ενδιάμεσες αξίες. 

Όταν αυξάνεται η ευαισθησία, η καταγραφή του αισθητήρα ενισχύεται και τόσο λιγότερο φως χρειάζεται. Δυστυχώς, ο ανεπιθύμητος θόρυβος επίσης ενισχύεται. Αυτό δημιουργεί περισσότερο κοκκοειδής εικόνες, ακριβώς όπως και στη συμβατική φωτογραφία, αλλά λόγω διαφορετικών αιτίων. Είναι σαν να ανεβάζετε την ένταση ενός ραδιοφώνου με κακά ηχεία. Αυτό δεν θα ενισχύσει μόνο την επιθυμητή ένταση, αλλά και τον ανεπιθύμητο θόρυβο. Τον τελευταίο καιρό πολλές βελτιώσεις έχουν γίνει στην τεχνολογία αισθητήρων για τη μείωση του επιπέδου θορύβου σε υψηλότερες ταχύτητες ISO, ειδικά σε higher-end φωτογραφικές μηχανές.

Στο  παράδειγμα βλέπετε  πώς το επίπεδο ISO, επηρεάζει την τελική εικόνα:


Έτσι, η ερώτησή σας μπορεί να είναι: Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω υψηλότερο επίπεδο ISO  εφόσον προσθέτει τόσο πολύ θόρυβο στην εικόνα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Μια φωτογραφία με κάποιο θόρυβο είναι προτιμότερη από μια κουνημένη. Υπάρχουν επίσης προγράμματα για να την διορθώσουμε όσο μπορούμε.

Όταν πατήσετε το κουμπί για να βγάλετε τη φωτογραφία, ένας μηχανισμός στην κάμερα ανοίγει για να εκθέσει τον αισθητήρα στο φως για ένα χρονικό διάστημα (που καλείται χρόνος έκθεσης). Όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο φωτισμού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος έκθεσης. Αν τραβάτε την εικόνα χωρίς χρήση τρίποδα, απαιτείται μεγαλύτερη έκθεση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια θολή εικόνα, λόγω του ανεξέλεγκτου κουνήματος των χεριών ή της κίνησης του θέματος. Στην περίπτωση αυτή, εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο του φωτός, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξηθεί η ευαισθησία του αισθητήρα (υψηλότερο επίπεδο ISO), η οποία θα απαιτήσει λιγότερο φως για την εικόνα και μικρότερο χρόνο έκθεσης.

Εν κατακλείδι, τα διαφορετικά επίπεδα ISO κάνουν τις κάμερες πιο ευέλικτες και μας επιτρέπουν  να τις χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνθήκες φωτισμού, αλλά με το μειονέκτημα της προσθήκης  λίγο θορύβου στην τελική εικόνα.


0 σχόλια to "Πρώτη ματιά στο ISO"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs