• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Αν σας έλεγα ότι σήμερα ζητάμε να μας στείλετε τέτοιου είδους φωτογραφίες τι θα κάνατε. Όχι , δεν χρειάζεται να τρέξετε σε κανένα σε κανένα ζωολογικό κήπο ούτε να πάρετε τα βουνά. Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό και πιο φυσικό. Πρόκειται για την φωτογράφηση ανθρώπων στο φυσικό τους χώρο( π.χ. ένα παιδί στο δωμάτιο του, ένας μάγειρας στην κουζίνα του κ.ο.κ.). Είναι μια αγαπημένη τεχνική φωτογράφησης για εμένα. Πρόκειται ουσιαστικά για πορτραίτα.

Τα πορτραίτα στο studio είναι πολύ όμορφα και έχεις πολύ χρόνο για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Αλλά για εμένα ένα πορτραίτο που βάζει τον άνθρωπο μέσα στο φυσικό του περιβάλλον, εκεί που δρα καθημερινά είναι κάτι ανώτερο. Ένας καλός φωτογράφος μπορεί να κάνει θαύματα στο studio καθώς τα «μοντέλα» μπορούν να νιώσουν άνετα ή ακόμα και αν είναι επαγγελματίες να είναι εξοικειωμένοι με αυτό, πράγμα που θα βοηθούσε πολύ.
Με τα «επί τόπου» ή «περιβαλλοντικά» πορτρέτα μπορούμε να βγάλουμε τον αληθινό χαρακτήρα ενός ανθρώπου στην καθημερινότητά του.

Προτού να μπούμε σε κάποιες συμβουλές για τη λήψη περιβαλλοντικών πορτρέτων επιτρέψτε μου να σας πω γιατί μου αρέσουν.
Γιατί...
  • Δίνουν περιεχόμενο στο θέμα σας χωρίς το παραμικρό σκηνικό
  • Δίνουν ενδιαφέρον στις λήψεις λόγω του περιβάλλοντα χώρου (κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι το περιβάλλον να μην αποσπάσει την προσοχή από το θέμα σας)
  • Βοηθούν το θέμα σας να χαλαρώσει στο χώρο του
  • Δίνουν  στον θεατή των φωτογραφιών σας πραγματική εικόνα για την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής του θέματός σας
 Αυτές οι λήψεις είναι όμορφες γιατί μοιάζουν με κάτι μεταξύ ενός καλοστημένου πορτραίτου στο studio και λήψεων pararazzi στο δρόμο.

Πως να πάρω Περιβαλλοντικά πορτραίτα - οι Συμβουλές:
 
Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε το θέμα σας

Πριν να επιλέξετε μια θέση και να αρχίσει η φωτογράφηση, περάστε λίγο χρόνο να γνωρίσετε το θέμα σας. Μάθετε που περνούν το χρόνο τους, ποιοί είναι οι ρυθμοί της ζωής τους είναι όπως και παρατηρήστε την προσωπικότητά τους. Κάνοντας αυτό δεν θα βρεις μόνο τους κατάλληλους χώρους για να γίνει η φωτογράφηση, αλλά θα αρχίσετε να πέρνετε μια ιδέα για το ύφος των πλάνων που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες. Η γνωριμία επίσης αυτή θα βοηθήσει το θέμα σας να χαλαρώσει ώστε να είναι άνετο στην φωτογράφηση. Αν είναι δυνατόν καλό θα ήταν να συνοδεύσετε το θέμα σας σε κάποιες πιθανές τοποθεσίες για να δείτε πώς φαίνονται, αλλά και το πώς το θέμα σας συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά εκεί.

Επιλογή τοποθεσίας

Μερικές φορές, η τοποθεσία σας επιλέγει και όχι εσείς αυτή (όταν είναι προφανές), αλλά σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και η επιλογή να είναι σκόπιμη για διάφορους λόγους, μια διαδικασία χρονοβόρα. Το ιδανικό περιβάλλον είναι αυτό που:
 
  • Λέει κάτι για το θέμα σας – στο κάτω κάτω γι΄αυτό υπάρχει αυτό το είδος της φωτογραφίας 
  • Προσθέτει ενδιαφέρον στην λήψη -  κάθε στοιχείο σε μια εικόνα μπορεί να απογειώσει ή να υποβαθμίσει τις φωτογραφίες σας. Το περιβάλλον που τοποθετείτε το θέμα σας πρέπει να το πλαισιώνει και να είναι ενδιαφέρον χωρίς να καταστρέφει το συνολικό πλάνο.
  • Δεν εξουσιάζει το πλάνο - μερικές φορές η τοποθεσία μπορεί να κυριαρχεί στην εικόνα τόσο πολύ ώστε να αποσπά το θεατή μακριά από το κεντρικό σημείο εστίασης σας (το θέμα). Προσπαθήστε να αποφύγετε, τα έντονα χρώματα, κλπ. Λάβετε υπόψη ότι ίσως μπορέσετε να μειώσετε την πιθανότητα απομάκρυνσης της προσοχής με την έξυπνη χρήση του crop,του βάθους πεδίου και της τοποθέτησης του θέματος

Αντικείμενα του χώρου;

Τα αντικείμενα μπορούν να φτιάξουν ή να χαλάσουν ένα  περιβαλλοντικό πορτρέτο. Αν είναι διακριτικά και φυσικά, εντάσσονται στο πλαίσιο του περιβάλλοντος και μπορούν να είναι κατάλληλα για να προσθέσουν στην εικόνα κάτι ωραίο, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε δεν ταιριάζει καλά ή ότι ενδέχεται να αποσπά την προσοχή των θεατών.

Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φοράει το θέμα σας. Προσπαθήστε να δένουν με το χώρο και να μην φαίνονται πάρα πολύ ξενόφερτα.


 

 Ποζάροντας

Αυτό που διαχωρίζει τα περιβαλλοντικά πορτρέτα από τα κρυφά (candid) πορτρέτα είναι ότι ελέγχετε το θέμα σας (μπορείτε να παντρέψετε τις δύο τεχνικές για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα). Μην φοβάστε να κατευθύνετε το θέμα σας να καθίσει, να σταθεί ή να δράσει με έναν ορισμένο τρόπο που να ταιριάζει με το περιβάλλον που βρίσκεστε. Μερικές πόζες μπορεί να φαίνονται κάπως αφύσικες και δραματικές αλλά συχνά αυτές είναι που έχουν το καλύτερο στυλ.

Η έκφραση στο προσώπου του θέματός σας είναι επίσης πολύ σημαντική και θα πρέπει να εξετάσετε πώς ταιριάζει με τη συνολική σκηνή. Για παράδειγμα, αν φωτογραφίζετε σε ένα επίσημο περιβάλλον μπορεί να μην είναι σωστό να υπάρχει στο θέμα σας ένα μεγάλο χαμόγελο αλλά να θέλατε μια πιο ζοφερή ή σοβαρή ματιά. Εν τέλει αναμίξετε τα για να δείτε τι κάνει και τι δεν κάνει.

Ρυθμίσεις Κάμερας

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να ρυθμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή για ένα περιβαλλοντικό πορτρέτο καθώς εξαρτάται από τις συνθήκες του χώρου. Μπορεί ένα μικρότερο διάφραγμα (μεγαλύτερο f-number) να είναι ιδανικό για να φαίνεται ξεκάθαρα ο χώρος . Για εμένα αυτό είναι και το προτιμότερο για να αναδειχθεί και ο χώρος. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνουμε συστηματικά γιατί μπορεί να καταπιούμε το θέμα μας λόγω του χώρου. Εν τέλει δοκιμάστε διάφορες τεχνικές και θα δείτε πως θα σας βγει.

Έχετε τραβήξει οποιαδήποτε περιβαλλοντική φωτογραφία πορτρέτου; Τι συμβουλές θα δίνατε σ’ άλλους αναγνώστες; Μοιράστε τις συμβουλές σας παρακάτω, στα σχόλια.



0 σχόλια to "Enviromental Portait"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs