• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Η ισορροπία λευκού είναι μια λειτουργία της ψηφιακής  φωτογραφικής μηχανής που επιτρέπει τα χρώματα στις φωτογραφίες σας να εμφανίζονται με ακρίβεια. Έχει αυτό τ ' όνομα, διότι, εάν μια φωτογραφία έχει σωστή ισορροπία λευκού, το άσπρο που εμφανίζεται στη εικόνα είναι το ίδιο με το πραγματικό λευκό που βλέπεις με το μάτι σου. Όλα τα άλλα χρώματα φαίνονται με ακρίβεια, ας πούμε το πολύ - μαύρο είναι καθαρό μαύρο και το γκρι είναι καθαρά γκρι που δεν έχει άλλα χρώματα ανάμικτα μέσα.

Γιατί χρειαζόμαστε την ισορροπία λευκού; Διαφορετικές πηγές φωτός παράγουν διαφορετικά χρώματα φωτός. Για παράδειγμα, λαμπτήρες οικιακής χρήσης περιέχουν ένα αέριο που ονομάζεται βολφραίμιο, το οποίο δημιουργεί ένα πορτοκαλί χρώματος φως, λαμπτήρες φθορισμού παράγουν ένα πρασινωπό χρώμα φωτός, κλπ.

Το σωστό λευκό είναι στην μέση
Έχετε δει πιθανώς φωτογραφίες με λανθασμένη ισορροπία λευκού που ελήφθησαν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς φλας. Αυτές οι φωτογραφίες έχουν την τάση να έχουν είτε μια πράσινη ή πορτοκαλί απόχρωση ανάλογα με το είδος των φώτων που είναι στο δωμάτιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η κάμερα βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από το ανθρώπινο μάτι. Ενώ τα μάτια μας είναι σε θέση να διορθώνουν αυτόματα τα χρώματα με ακρίβεια, η φωτογραφική μηχανή δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.

Η σωστή ισορροπία λευκού είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Στους τόνους του δέρματος σε ένα πορτρέτο οι οποίοι πρέπει να αναγράφονται με ακρίβεια, διότι πρασινωπό ή κιτρινωπό δέρμα δίνει μια εμφάνιση αφύσικη. Στην φωτογραφία των προϊόντων είναι σημαντικό τα χρώματα να εμφανίζονται με ακρίβεια, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς τι παίρνει. Επίσης, κατά τη λήψη πολλών φωτογραφιών είναι σημαντικό να έχουν συναφή ισορροπία λευκού, έτσι ώστε τα χρώματα στις φωτογραφίες όλα να ταιριάζουν.

Για να πάρετε μια πιο πιστή απεικόνιση των χρωμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την ίδια κατάσταση ισορροπίας λευκού με την κύρια πηγή φωτισμού σας. Για παράδειγμα, εάν το σπίτι σας φωτίζεται από 5 λαμπτήρες φθορισμού και μία κανονική λάμπα - θα πρέπει να θέσετε τη φωτογραφική μηχανή στην ισορροπία λευκού για λάμπες φθορισμού. Κατά την διάρκεια της ημέρας και ενώ όλα τα παράθυρα είναι ανοικτά και μόνο μία λάμπα ανάβει, μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φως της ημέρας ως ισορροπία λευκού. 

Εάν η φωτογραφική σας μηχανή έχει προσαρμοσμένη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού, ότι καλύτερο δηλαδή, μπορείτε να πάρετε μια εικόνα από ένα λευκό χαρτί και να την λάβετε ως οδηγό για την ισορροπία λευκού στις επόμενες εικόνες σας. Αυτός είναι ένας από τους πιο ακριβής τρόπους για να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού. Δείτε το εγχειρίδιο της φωτογραφικής μηχανής σας για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό ανάλογα με το μοντέλο. Πειραματιστείτε και μην φοβάστε να κάνετε λάθη.


Αυτό το άρθρο είναι μια πρώτη προσέγγιση στην ισορροπία λευκού και θα ακολουθήσουν πιο εκτενή άρθρα. Πρέπει όμως να σας αναφέρουμε εδώ και κάτι πιο εξειδικευμένο που πρέπει να γνωρίζετε. Η ισορροπία λευκού λοιπόν έχει να κάνει με την θερμοκρασία του χρώματος (σε βαθμούς KELVIN). Έτσι ενδεικτικά οι θερμοκρασίες είναι σε φως ημέρας 5600Κ, σε κίτρινο φως 3000Κ και σε λευκό φως 4500Κ. Κρατήστε τα μέχρι την επόμενη ενασχόλησή μας με το θέμα.

Η εκμάθηση της χρήσης της ισορροπίας λευκού χρειάζεται τεράστια πρακτική εξάσκηση και ακόμα κι οι πιο έμπειροι φωτογράφοι έχουν πρόβλημα με αυτή. Φανταστείτε ένα χώρο με τρεις λάμπες με κίτρινο φως και τρεις φθορίου ή ένα παλιό λαϊκό πάλκο με πολύχρωμες λάμπες από πάνω. Πραγματικός πονοκέφαλος...


0 σχόλια to "Ισορροπία λευκού - πρώτη επαφή"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs