• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Για να κατανοήσουμε τον όρο των Pixel αρκεί να φανταστούμε μια σειρά από δεξαμενές περισυλλογής όμβριων υδάτων. Οι ψηφιακοί αισθητήρες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο απλά αποτελούνται από μια σειρά από pixels τα οποία συλλέγουν φωτόνια, τα μικροσωματίδια από τα οποία αποτελείται το φως. Μια ευαίσθητη στο φως φωτοδίοδος μετατρέπει τον αριθμό των φωτονίων που συλλέγονται σε κάθε pixel σε ένα ηλεκτρικό φορτίο. Για να είναι σε θέση η φωτογραφική μηχανή να μετατρέψει τις τιμές στην τελική ψηφιακή φωτογραφία, το ηλεκτρικό φορτίο μετατρέπεται σε τάση και στη συνέχεια μετατρέπονται πάλι σε μια ψηφιακή τιμή, χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα αναλογικό σε ψηφιακό. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μικρού μεγέθους έχουν σημαντικά μικρότερους αισθητήρες από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR, αν και έχουν παρόμοιο αριθμό pixel. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και διαφορά στο μέγεθος των pixel (μικρότερα για ψηφιακές compact φωτογραφικές μηχανές), έτσι η προκύπτουσα φωτογραφία έχει χαμηλότερη ποιότητα.

Για να κατανοήσετε καλύτερα, πρέπει να συγκρίνετε μια ψηφιακή φωτογραφία με ένα υπολογιστικό φύλλο με τις σειρές και τις στήλες που αποθηκεύει τις τιμές pixel που παράγονται από τους αισθητήρες. Τα pixel σε μια ψηφιακή φωτογραφία δεν έχουν μέγεθος μέχρι να εμφανιστούν σε μια οθόνη ή να εκτυπωθούν. Για παράδειγμα, σε ένα 10,2cm x 15,2cm μέγεθος εκτύπωσης, κάθε pixel σε μια εικόνα 5 megapixel θα ήταν μόνο 0,01 χιλιοστά, ενώ σε μια 20,3cm x 25,4cn, θα ήταν 0,05 χιλιοστά.



Στην ψηφιακή φωτογραφία, όταν ακούμε την έκφραση "περισσότερα megapixels" έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι "είναι καλύτερη". Αλλά στην περίπτωση αυτή «περισσότερο» δεν σημαίνει απαραίτητα "καλύτερο". Η ποιότητα φωτογραφίας εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, ο αριθμός των pixel είναι ένας μόνο από αυτούς. Κάθε pixel έχει μια ποιότητα που μπορεί να περιγραφεί σε όρους γεωμετρικής ακρίβειας, δυναμικών περιοχών (DR), την ακρίβεια στο χρώμα, το θόρυβο και τα άλλα φαινόμενα που εμποδίζουν μια καλή λήψη. Επίσης, η ποιότητα του κάθε pixel εξαρτάται από τον αριθμό των φωτοανιχνευτών που χρησιμοποιήθηκαν για να το καταγράψουν, το επίπεδο του λογισμικού επεξεργασίας εικόνας μέσα στη μηχανή, την ποιότητα του συνδυασμού φακού και αισθητήρα, τη μορφή αρχείου φωτογραφίας που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση, το μέγεθος της φωτοδίοδου και την ποιότητα των επιμέρους στοιχείων της κάμερας. Κάθε εταιρεία στο σχεδιασμό του αισθητήρα και της φωτογραφική μηχανής κάνει κάποιους συμβιβασμούς.

Γεωμετρική Ακρίβεια


Ο αριθμός των περιοχών των pixel στους αισθητήρες και το ταίριασμα του φακού για να ταιριάζει με την ανάλυση των αισθητήρων καθορίζει τη γεωμετρικά ή χωρική ακρίβεια.  Παρεμβάσεις μετά την λήψη δε θα βελτιώσουν ούτε τη γεωμετρική ακρίβεια, ούτε θα καταγράψουν  ό, τι δεν έχει συλληφθεί.

Χρωματική Ακρίβεια

Οι συμβατικοί αισθητήρες, έχουν μόνο μια φωτοδίοδο ανά pixel. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κανάλι χρώματος έχει κάποια χαμένα εικονοστοιχεία που υπολογίζονται με βάση αλγορίθμους demosaicing οι οποίοι δίνουν κάποιες ανακρίβειες στο χρώμα γύρω από τις άκρες. Αν αυξήσουμε τον αριθμό των pixel στον αισθητήρα, το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι η μείωση της ορατότητας των φαινομένων αυτών. Οι αισθητήρες Foveon έχουν τρεις φωτοανιχνευτές ανά pixel που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια με την μείωση του φαινόμενου demosaicing. Δυστυχώς, αυτό το είδος της τεχνολογίας είναι διαθέσιμο μόνο σε λίγες φωτογραφικές μηχανές.

Dynamic Range


Το μέγεθος από μία φωτοδίοδο είναι πολύ σημαντικό για το δυναμικό εύρος. Αυτό το μέγεθος καθορίζεται από το μέγεθος του pixel και του συντελεστή πλήρωσης. Είναι αισθητήρες υψηλής ποιότητας, πιο ακριβείς και είναι σε θέση να εξάγουν σε μεγαλύτερο εύρος δυναμικής, που μπορούν να διατηρηθούν κατά την αποθήκευση των τιμών pixel σε ένα αρχείο εικόνας RAW. Για να αυξηθεί το δυναμικό εύρος, ορισμένες φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν δύο φωτοδιόδους ανά pixel. Κάθε φωτοδίοδος έχει ένα σημαντικό ρόλο: η πιο ευαίσθητη μέτρα τις σκιές και η λιγότερο ευαίσθητη μέτρα τις φωτεινές περιοχές.

Θόρυβος

 Η τιμή pixel αποτελείται από δύο συνιστώσες:
  •  Τι θέλετε να δείτε (η πραγματική μέτρηση της τιμής στη σκηνή)
  •   Ό, τι δεν θέλετε να δείτε (θόρυβος).   
Ένα pixel έχει καλή ποιότητα, αν το μέρος που θέλετε να δείτε είναι μεγαλύτερο από εκείνο που δεν θέλετε να δείτε. Ο θόρυβος εξαρτάται από την ποιότητα των αισθητήρων και το μέγεθος των pixel. Επίσης, ο θόρυβος μπορεί να αλλάξει με την αύξηση της ευαισθησίας(ISO).

Συμπέρασμα

Η ποιότητα της φωτογραφίας μεταξύ διαφόρων τύπων αισθητήρων και καμερών δεν μπορεί να συγκριθεί, διότι δεν υπάρχει μόνο ένα πρότυπο. Για παράδειγμα, ένας 3 megapixel αισθητήρας τύπου Foveon χρησιμοποιεί 9 εκατομμύρια φωτοανιχνευτές σε 3 εκατομμυρία pixel. Η προκύπτουσα ποιότητα είναι υψηλότερη από άλλες φωτογραφίες 3 megapixel, αλλά χαμηλότερη από αυτές των συμβατικών εικόνων 9 megapixel, και αυτό εξαρτάται επίσης από το επίπεδο ISO στο οποίο τις συγκρίνετε. Ομοίως, μια εικόνα 6 megapixel Fujifilm Super CCD βασίζεται σε μετρήσεις 3 εκατομμύριων pixel. Η ποιότητα είναι υψηλότερη από μια εικόνα 3 megapixel, αλλά κατώτερη από την εικόνα 6 megapixel ενός συμβατικού αισθητήρα. Μια 6 megapixel ψηφιακή φωτογραφία θα είναι χαμηλότερης ποιότητας από μία 6 megapixel ψηφιακή εικόνα από SLR μηχανή με μεγαλύτερα pixels.


0 σχόλια to "Τι είναι το pixel στην φωτογραφία"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs