• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Το εφέ ζουμ όσον αφορά τη φωτογραφία χρησιμεύει καθώς παίρνετε μια εικόνα για να κάνει το θέμα να κινείται είτε προς το μέρος σας ή μακριά από εσάς με ένα είδος γραμμών κίνησης (δημιουργήματα) . Είναι επίσης γνωστή ως μετακίνηση του φακού. Αυτό που θα μιλήσουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα που προκαλείται, κατα την φωτογράφηση μέσω της κάμερας και όχι με τεχνικές post-production (με όρους photoshop αυτό που λέμε "radial blur"). Κατά την φωτογράφηση, αναζητώ τέτοιες  ευκαιρίες όπου θα μπορούσα να εφαρμόσω την τεχνική αυτή, όπου είναι δυνατόν απλώς για να προσφέρω περισσότερες επιλογές στον εαυτό μου και το θεατή.

3 βασικά βήματα για να πετύχει το εφέ

Ι. Ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου σας σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα
ΙΙ. Συνθέστε και κάντε μια λήψη. 
ΙΙΙ. Τραβώντας τη φωτογραφία μεταξύ του όταν το κλείστρο ανοίγει και κλείνει, θα πρέπει να κάνετε zoom in και zoom out το φακό σας.

Ως συνήθως, θα πρέπει να κάνετε πολλή πρακτική εξάσκηση, ώστε να είστε σε θέση να συλλάβετε ένα ωραίο αποτέλεσμα και αυτό είναι που θα σας χαροποιήσει.


Συμβουλές για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα

Επιλέγοντας την ταχύτητα του κλείστρου - Επιλέξτε μια ταχύτητα κλείστρου αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να κινηθεί ο φακός σας από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν υπάρχει μία τυπική ρύθμιση για την ταχύτητα του κλείστρου σας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Λίγοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν. Πάντα ελέγξτε την κατάσταση στο σημείο της λήψης σας. 

Α. Επίπεδο του διαθέσιμου φωτός.
Β. Τύπος φακού που χρησιμοποιείτε.
Γ. Εύρος της κίνησης της φωτογραφικής μηχανής σας ή του αντικείμενου.

Και πάλι, πειραματιστείτε με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου και δείτε το αποτέλεσμα. Διαφορετική ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Διάφραγμα - Ενώ η ρύθμιση διαφράγματος δεν είναι η πιο κρίσιμη για την απόκτηση ενός ωραίου ζουμ αποτελέσματος, όταν χρησιμοποιείτε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με την υπερέκθεση (ανάλογα με τη συνολική κατάσταση φωτισμού) που αφήνει περισσότερο φως στη φωτογραφική σας μηχανή. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πιθανή υπερέκθεση  με την επιλογή ενός μικρότερου διαφράγματος (μεγάλους αριθμούς f).

Ζουμ - Για να πάρετε μια συμπαθητική ομαλή κίνηση στην εικόνα σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε ζουμ ομαλά και σταθερά (ομαλή ροή κατά το ζουμ). Μην επιταχύνετε σε ένα σημείο και μετά να επιβραδύνετε σε κάποιο άλλο σημείο κατά το ζουμ.

Δεν έχει σημασία αν κάνετε μεγέθυνση ή σμίκρυνση για να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε, αν και έχουν διαφορές μεταξύ τους. Δοκιμάστε και τους δύο τρόπους και θα δείτε τα διαφορετικά αποτελέσματα. 

Κάντε χρήση των φώτων – Τα φώτα μπορεί όντως να παράγουν θεαματικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα σε μια φωτογραφία που τραβάτε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα στάδιο όπου η σκηνή είναι καλά φωτισμένη με τα πολύχρωμα φώτα στο μέρος που είναι οι θεατές θέλετε να είναι σκοτάδι. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνετε μια λάμψη τόσο ώστε να παγώσετε τα θέματα σας στο πρώτο πλάνο. 

Ελπίζω να ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο μας. Μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε και να διασκεδάζετε με την κάμερά σας. Θυμηθείτε ότι τα πάντα θέλουν εξάσκηση.


0 σχόλια to "Λίγα λόγια για το εφέ ζουμ"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs