• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Τα παρακάτω αποτελούν λάθη που μπορούν να γίνουν στην κλασική φωτογραφία πορτραίτου. Πολλά από αυτά μπορεί να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα αν τα εκμεταλλευτεί ο φωτογράφος σωστά. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα συχνά λάθη που κάνουμε.

1) Ποτέ μην φωτογραφίζετε το θέμα σας καταπρόσωπο! Γνωρίζετε ότι όταν φωτογραφίζετε έναν άνθρωπο και με τους δύο ώμους και τα δάχτυλα των ποδιών του, να δείχνουν σε σας, δημιουργείτε μια πολύ κολακευτική εικόνα; Η θέση του σώματος δημιουργεί ένα εμπόδιο στη ροή του φωτός όμως. Αν είστε master, τότε κάντε το, αλλά αν όχι, μην το επιχειρήσετε! Αντ' αυτού, γυρίστε το θέμα σας σε μια γωνία σε σχέση με την κάμερα. Εάν η γωνία του κεφαλιού είναι σωστή, δεν θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε καλά το αυτί του υποκειμένου.

2) Μην έχετε ποτέ τα θέματά σας κατά πρόσωπο στον ήλιο! Βάζοντας τον ήλιο πίσω από τα θέματα σας παρέχει ένα ωραίο φως στα μαλλιά και δίνει βάθος στο πορτρέτο σας. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ όμορφο κατά την φωτογράφηση με την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα!


3) Μην δίνετε έμφαση στην μύτη! Έχω δει αυτό το λάθος να γίνεται πολύ συχνά, και φαντάζομαι το έχετε κάνει κι εσείς ... Συνήθως οι φωτογράφοι προτιμούν η κάμερα να είναι ελαφρώς πιο πάνω κοιτάζοντας προς τα κάτω το θέμα. Επίσης, είναι καλό να είναι στο ίδιο ύψος. Προσέξτε κατά τη διαμόρφωση του κάδρου σας να μην φαίνονται τα ρουθούνια γιατί μπορεί ακόμα κι ένα πολύ όμορφο πρόσωπο να το κάνετε αποκρουστικό.


4) Αποφύγετε το έντονο ασπράδι των ματιών! Θέλετε στα θέματα η ίριδα να είναι στη μέση του ματιού τους. Κοιτάξτε το θέμα σας. Ζητήστε του να κρατήσει το πρόσωπό του προς το μέρος σας, αλλά να κοιτάξει δεξιά με τα μάτια του. Τώρα αυτό που φαίνεται είναι άσπρο. Αυτό δημιουργεί μια πολύ κακή εικόνα... Αν χρειάζεται να μετακινήσετε τα θέματα σας εκτός της κατεύθυνση της κάμερας, ζητήστε τους να κοιτάξουν σε ένα σημείο ακριβώς μπροστά τους ή να γυρίσουν το βλέμμα τους προς εσάς.

5) Ποτέ μην τοποθετείτε ένα θέμα τόσο κοντά σε ένα φόντο γιατί μπορεί να πάρετε μια σκληρή μαύρη σκιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται, αν δεν χρησιμοποιήσουν φλας, ότι οι σκιές πάνω στα σκηνικά δεν θα είναι σοβαρό ζήτημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάποια άλλη πηγή φωτός μπορεί να δώσει σκιά στο θέμα. Είναι σημαντικό να αφήσετε το φως να τυλιχτεί γύρω από το θέμα για να δημιουργήσετε ένα μαλακότερο φως. Όταν μπορείτε, τραβήξτε το 2 μέτρα ή και μακρύτερα από το σκηνικό.

6) Μην τοποθετείτε τα θέματα σε περίεργες και άβολες πόζες! Οι πιθανότητες η λήψη να μην είναι πολύ φυσική αν το κάνετε, είναι πολύ μεγάλες! Αν και μερικές φορές είναι διασκεδαστικό σαν ζέσταμα ή για να σπάσει ο πάγος, αλλά το θέμα σας δεν θα είναι ευχαριστημένο σε μια άκαμπτη και αμήχανη σκηνή. Όταν θα σκέφτεστε εκείνη την στιγμή, θα  θυμάστε  πόσο περίεργα και παράξενα αισθανθήκατε κατά τη δημιουργία της.

7) Ποτέ μην βάζετε έναν άντρα σε μια θηλυκή πόζα εκτός αν σας ζητηθεί! Κατά την φωτογράφηση ανδρών, είναι πάντα καλό να αναδείξουμε το βαρύ αρσενικό χαρακτήρα τους. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο βάθος κλίσης του κεφαλιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια γυναίκα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τους ώμους του και τα χέρια σε ορθές γωνίες, για να αποδώσετε ένα χαρακτηριστικό δύναμης.
 

8) Αποφύγετε το γύρισμα των θεμάτων σας προς τα πίσω! Ο κανόνας αυτός ισχύει για κάθε άτομο, εκτός από τα βρέφη και τα μωρά και ακόμα και τότε πρέπει να χρησιμοποιείται με φινέτσα και να μην υπερβάλλουμε. Αν το θέμα σας δεν ποζάρει για πορνό, αυτό είναι γελοίο. Θυμηθείτε ότι αυτό που είναι πιο κοντά στην κάμερα, θα εμφανιστεί μεγαλύτερο, λόγω προοπτικής. Δεν είναι καθόλου κολακευτικό! 

9) Αποφύγετε αντικείμενα στο παρασκήνιο τα οποία καταστρέφουν την εικόνα σας! Μπορείτε να πλαισιώσετε το πορτρέτο σας με οτιδήποτε,  απλά την ώρα που έχει πάρει την κατάλληλη έκφραση και στάση, τότε που είστε έτοιμοι να τραβήξετε τη φωτογραφία, ρίξτε μια ματιά γύρω. Αν επικεντρωθείτε μόνο στο θέμα, μπορείτε να χάσετε το δέντρο ή το φανάρι κυκλοφορίας που πετάγεται από την κορυφή του κεφαλιού του! Ελέγξτε το χώρο πριν ξεκινήσετε την φωτογράφηση για τέτοια πιθανά εμπόδια και ρίξτε μια κλεφτή ματιά πριν κάνετε κλικ. Αυτό σίγουρα θα σας γλιτώσει από το να πατήσετε το delete πολλές φορές.

10) Αποφύγετε τα γυαλιά! Πρώτον, να ζητήσετε ευγενικά από το θέμα σας, εάν νιώθει καλά να πάρετε κάποια πλάνα χωρίς τα γυαλιά. Εάν δεν το υποχρεώσετε να το κάνει όλη την όλη την ώρα, αυτό θα λειτουργήσει. Αν έχετε τον έλεγχο του φωτισμού, μπορείτε να απομακρύνετε τις σκιές που δημιουργούν με ένα κάτοπτρο. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, η αναπήδηση φλας στο ανώτατο όριο ή κοντά σε τοίχο για να αποφύγετε το έντονο φως, θα ήταν χρήσιμη. Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την αναπήδηση, ρίξτε φως από μια ψηλότερη γωνία και να ζητήστε από το θέμα να καθίσει ή να κλίνει προς τα εμπρός λίγο.





Συντάκτης Andreas Kakaris
Φωτογράφος | Designer | Αρχισυντάκτης
Γεννήθηκε το 1982 και ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Δηλώνει ανίατος και ακούραστος Flâner. Το 2010 δημιούργησε την Team Raw με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για την φωτογραφία. Συναντήστε τον στο  facebook.


0 σχόλια to "10 λάθη στη φωτογραφία πορτραίτου"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs