• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Οι ψηφιακές φωτογραφίες απαιτούν ειδική φροντίδα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταστραφούν ή χαθούν. Το περιβάλλον του υπολογιστή προσφέρει τόσο μεγάλες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους. Μια βλάβη του υπολογιστή μπορεί να εξαφανίσει την ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών σας. Ένα λάθος στην επεξεργασία μπορεί να αντικαταστήσει την αρχική φωτογραφία με ένα νέο αρχείο, καθιστώντας το παλιό αδύνατο για ανάγνωση. Αν δεν είναι σωστά αρχειοθετημένα, μια καταστροφή όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα μπορεί επίσης να εξαφανίσει ολόκληρες ψηφιακές συλλογές φωτογραφιών σας. Οι ακόλουθες πληροφορίες θα συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων καταστροφών.

Για την σωστή αποθήκευση ψηφιακών φωτογραφιών απαιτείται η ανάπτυξη μιας ροής εργασίας, η τυπική διαδικασία λήψης, αποθήκευση, επεξεργασία και αρχειοθέτηση των ψηφιακών φωτογραφιών σας. Μια ροή εργασίας είναι γενικά μια προσωπική μέθοδος που αντικατοπτρίζει εσάς και το πώς θέλετε να οργανώσετε τα δεδομένα. Θα σας περιγράψω με λεπτομέρεια μια ροή εργασίας αλλά το τι θέλετε να ακολουθήσετε εξαρτάται απλά από εσάς - απλά προσαρμόστε αυτές τις λειτουργίες στον προσωπικό σας τρόπο εργασίας.

Παρακάτω θα δούμε με λεπτομέρειες το πώς να φροντίζετε τις ψηφιακές φωτογραφίες σας αλλά όλα πηγάζουν από τρεις απλούς κανόνες:

Κανόνας της μίας - αυτός ο κανόνας ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο άθικτο (χωρίς επεξεργασία). Αυτές είναι οι αρχικές φωτογραφίες από τη φωτογραφική μηχανή σας, από την άποψη της παλιάς σχολής, αυτές είναι τα «αρνητικά» σας. Ποτέ μην αντικαταστήσετε αυτά - αν επεξεργάζεστε, πάντα να επεξεργάζεστε ένα αντίγραφο, ποτέ δε τα πρωτότυπα.
Κανόνας των δύο - ανά πάσα στιγμή, εξασφαλίστε ότι για κάθε θέμα που έχετε, υπάρχουν τουλάχιστον δύο χωριστά αρχεία των φωτογραφιών σας. Αρχικά, όταν αντιγράφετε φωτογραφίες που έχετε μόλις λάβει από τη φωτογραφική μηχανή στον υπολογιστή σας, τα δύο σύνολα είναι οι φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής και τα αντίγραφα στον υπολογιστή σας. Πριν να διαγράψετε τις φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης σας, βεβαιωθείτε ότι ο κανόνας των δύο διατηρείται, κάνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του συνόλου του υπολογιστή σας (σε άλλο HD, stick μνήμης, ένα DVD, κλπ.). Έτσι, όταν σβήσετε την κάρτα μνήμης σας, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο ξεχωριστές σειρές των ψηφιακών σας φωτογραφιών.
Κανόνας των τριών - Η επιβολή του κανόνα των δύο είναι για την άμεση εργασία σας με τις φωτογραφίες, ο κανόνας των τριών αναφέρει ότι σε κάποιο σημείο, πρέπει να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας των φωτογραφιών σας που βρίσκονται εκτός του χώρου (μακριά από μια καταστροφή, όπως πυρκαγιά ή πλημμύρα - η οποία θα εξαλείψει όλα τα αντίγραφα ασφαλείας στο σπίτι σας). Έτσι, ο κανόνας των τριών προσθέτει μία τρίτη, αρχικοποίηση, αποθήκευση εκτός του χώρου.
Προειδοποίηση: Μπορεί ο κανόνας των τριών να φαίνεται αστείος σε πολλούς από εσάς αλλά εδώ να σας πω ότι ένας φίλος που κέρδιζε αρκετά από την φωτογραφία έχασε σε πυρκαγιά 100000 φωτογραφίες, πολλά έτη δουλειάς.

Backup και Αρχειοθέτηση
Οι όροι backup και αρχειοθέτηση σημαίνουν δύο διαφορετικά πράγματα. Backup είναι ένα αντίγραφο για να αποφευχθεί ένα πρόβλημα σε μια περίπτωση όπως μια βλάβη του υπολογιστή. Η αρχειοθέτηση είναι η ασφαλής αποθήκευση και τουλάχιστον ένα αντίγραφο αρχείου από τις φωτογραφίες σας πρέπει να αποθηκεύεται εκτός του χώρου (μακριά από το σπίτι). Ας πούμε, για backup, μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αυτές οι κινήσεις είναι φθηνές και ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι της αποτυχίας του κύριου σκληρού σας δίσκου. Προσωπικά χρησιμοποιώ λογισμικό που αυτόματα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των φακέλων μου, και των δεδομένων που περιλαμβάνουν και αντικαθιστά οτιδήποτε νεώτερο, στον εξωτερικό δίσκο.
Για την αρχειοθέτηση χρησιμοποιήστε εξωτερικούς σκληρούς. Ένα από αυτά μένει στο σπίτι, το δεύτερο (αντίγραφο ασφαλείας αρχείου) έχει αποθηκευθεί σε χρηματοκιβώτιο της τράπεζας μου (μπορεί να είναι οποιαδήποτε θέση εκτός του χώρου, το σπίτι ενός φίλου, το σπίτι ενός συγγενή, κλπ.). Κάθε μήνα ή ανάλογα με την δραστηριότητά σας κάντε μια ανανέωση.  Εάν το σπίτι σας πλημμυρίσει, γκρεμιστεί ή καεί, τα αντίγραφα των αρχείων από τις φωτογραφίες σας θα είναι ακόμα διαθέσιμα.
On-line Backup  Αρχείων
Εάν έχετε μια σύνδεση Internet υψηλής ταχύτητας, μια άλλη επιλογή που διατίθεται σήμερα είναι η on-line αποθήκευση. Αυτό γίνεται στέλνοντας τα αρχεία σας σε μια εμπορική επιχείρηση αποθήκευσης δεδομένων. Το ζήτημα εδώ είναι να επιλέξετε μια αξιόπιστη επιχείρηση (σας προτείνω την Media Temple) - οι κίνδυνοι είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας και η επιτυχία της ίδιας της εταιρείας (είχα δεδομένα που χάθηκαν από μια εταιρεία που σταμάτησε τις δραστηριότητές της). Οπότε, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό το είδος της αποθήκευσης θα πρέπει να αντικαταστήσει την αρχειοθέτηση των φωτογραφιών σας σε DVD, αλλά θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή να βελτιώσει τις διαδικασίες backup σας. Ένα παράδειγμα ενός συστήματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε απευθείας σύνδεση είναι το mozy.com. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα συστήματα είναι αργά με μεγάλα σύνολα δεδομένων εάν δεν έχετε μια σύνδεση εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας.

Ροή εργασίας
1. Πάρτε τις φωτογραφίες σας με την υψηλότερη ανάλυση. Όταν χρησιμοποιείτε ένα σαρωτή, για σάρωση εγγράφων και φωτογραφιών σε χαρτί επιλέξτε την κατάλληλη ανάλυση (συνήθως 300 με 600 DPI).
2. Αντιγράψτε τις ψηφιακές εικόνες στον υπολογιστή σας μόλις μπορέσετε. Το λογισμικό που αγοράζετε με τη φωτογραφική μηχανή σας καθορίζει συχνά που θα αντιγραφούν. Στην περίπτωσή μου χρησιμοποιώ ένα χρονολογικό σύστημα έτους, μήνα, ημέρας (το αποκαλούμενο yyyymmdd) , μέσα σε ένα φάκελο που ονομάζεται Digital Photo Prototypes. Έτσι, φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2010 θα είναι σε έναν υποφάκελο που ονομάζεται "2010 - 10" μέσα σε ένα φάκελο "2010" μέσα σε ένα φάκελο που ονομάζεται "Digital Photo Prototypes". Έτσι, η πορεία προς μια φωτογραφία στο σύστημά μου μπορεί να μοιάζει με «Digital Photo Prototypes > 2007> 2007-10> όνομαεικόνας.jpg". Εάν χρησιμοποιήσετε την προεπιλεγμένη ρύθμιση του λογισμικού μεταφοράς εικόνας της μηχανής σας, θα τοποθετήσει τις φωτογραφίες σας πιθανότατα στο "My Documents> Οι εικόνες μου" φάκελο σε ένα σύστημα υπολογιστή. Σημειώστε ότι αυτό δεν είναι καθολικό - κάθε κατασκευαστής της κάμερας έχει το δικό του σύστημα - ελέγξτε τον υπολογιστή σας για να δείτε που τα πρωτότυπα των φωτογραφιών σας έχουν καταλήξει.
3. Πριν να διαγράψετε τις φωτογραφίες από την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής, κάντε ένα αντίγραφο τους σε ένα ξεχωριστό μέσο αποθήκευσης, όπως ένα εξωτερικό HD, ένα CD ή DVD, ένα memory stick ή μια αξιόπιστη εφεδρική υπηρεσία on-line. Αυτό είναι το backup. Η ιδέα είναι να διατηρείτε πάντα τουλάχιστον δύο αντίγραφα των φωτογραφιών σας. Μόλις ένα αντίγραφο των φωτογραφιών ληφθεί με ασφάλεια, μπορείτε να τις διαγράψετε από την κάρτα μνήμης σας.
Οι πρωτότυπες εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή ή το σαρωτή σας είναι τα "αρνητικά". Μόλις αυτές οι αρχικές εικόνες είναι στον υπολογιστή μου, προσθέτω συνήθως IPTC / XMP δεδομένα (ψηφιακή σήμανση) στις εικόνες. Πολύ σημαντικά είναι τα tags για την εύκολη αναζήτηση εικόνων. Κατά αυτή τη διαδικασία, μετονομάζω τις φωτογραφίες με ένα πρόθεμα της ημερομηνίας (έτσι μια εικόνα με όνομα IMG_4612 γίνεται IMG_4612 2010-03-21-IMG_4612). Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό η μπορεί να γίνει κατά τη διαδικασία αντιγραφής από την μνήμη - για μένα αυτή εξασφαλίζει ότι ποτέ δεν έχω ένα αντίγραφο αρχείου. Να σημειώσω εδώ ότι αυτός ο φάκελος με βοηθάει να βλέπω και την εξέλιξή μου.
4. Στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα υποφάκελο για κάθε θέμα με βάση ότι είναι αυτή η συγκεκριμένη σειρά των φωτογραφιών. Ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να  είναι "βάρκα ταξίδι", "6α γενέθλια του Νίκου", κλπ.  Κάντε όσους υποφακέλους χρειάζεστε. Αυτοί οι φάκελοι κατά θέμα βρίσκονται σε ξεχωριστό φάκελο "Photos by Topic" με υποφακέλους ανα έτος. Έτσι, η πορεία προς έναν από τους φακέλους θεμάτων μου μπορεί να μοιάζει με "Photos by Topic> 2007> 6α γενέθλια του Νίκου." Μπορώ να αντιγράψω όλα τα «πρωτογενή» αρχεία μου στο φάκελο θεμάτων. Για ταχύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώ ένα λογισμικό μικρογραφιών για να κάνει εύκολο το έργο αυτό. Όλες οι μελλοντικές εργασίες σχετικά με αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει τώρα να γίνονται στα αντίγραφα αυτά. Τα αρχικά "αρνητικά" είναι ανέγγιχτα στον αρχικό χρονολογικό φακέλου μου. Δεδομένου ότι τα πρωτότυπα και τα αντίγραφα είναι δύο εντελώς ξεχωριστά συστήματα φακέλων, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να γίνει ένα λάθος, όπως στην επεξεργασία μιας αρχικής φωτογραφίας.
5. Για οικογενειακές φωτογραφίες, χρησιμοποιήσω το ίδιο σύστημα θεμάτων, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τα ονόματα της οικογένειάς μου. Μπορείτε αν θέλετε να τα έχετε σε ξεχωριστό φάκελο "Φωτογραφίες Οικογένειας".
6. Τώρα μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας. Η επεξεργασία περιλαμβάνει πράγματα όπως η περικοπή, η αφαίρεση «κόκκινων ματιών» και η προσαρμογή πραγμάτων όπως η φωτεινότητα, η αντίθεση και η ευκρίνεια. Δεδομένου ότι εργάζεστε σε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας, αν κάνετε ένα λάθος κατά την επεξεργασία, μπορείτε πάντα να πάτε πίσω στην αρχική φωτογραφία σας (στο χρονολογικό φάκελο).Όταν τελειώσετε την επεξεργασία ξανακάνετε ένα αντίγραφο τις αρχικής σας εικόνας στον φάκελο θεμάτων και αρχίστε την επεξεργασία πάλι.
7. Είναι πλέον καιρός για back-up και αρχειοθέτηση των φωτογραφιών. Στην περίπτωσή μου, ένα αντίγραφο ασφαλείας όλων των αρχείων μου έχει γίνει αυτόματα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σε όλα τα βήματα της ροής εργασίας, αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει χειροκίνητα. Για την αρχειοθέτηση των φωτογραφιών σας γράψτε ολόκληρο το φάκελο θέματος σε 2 CD ή DVD ή άλλα αξιόπιστα μέσα αποθήκευσης.
8. Αποθηκεύστε ένα από τα CD / DVD σε τοπικό επίπεδο (στο σπίτι σας) και ένα απομακρυσμένα (σπίτι συγγενή, χρηματοκιβώτιο). Σε περίπτωση καταστροφής (πλημμύρες, πυρκαγιές κι άλλα κακά) τα απομακρυσμένα αντίγραφα σας θα επιβιώσουν. Οι σκληροί δίσκοι είναι ανέξοδες λύσεις στις μέρες μας οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχετε ολόκληρη την ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών σας αμέσως διαθέσιμη στον υπολογιστή σας. Ωστόσο αν προτιμάτε CD ή DVD κανένα πρόβλημα.
Ανάκτηση Φωτογραφιών
Για να βρω τις φωτογραφίες μου χρησιμοποιώ την απλή οπτική μέθοδο. Θεωρώ ότι τα on-the-fly προγράμματα νέας γενιάς (δηλαδή Breezebrowser, Picasa και XnView) λειτουργούν εξίσου καλά. Χρησιμοποιήστε τα για να σαρώσετε γρήγορα τους φακέλους σας.
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα βάσεων δεδομένων διαθέσιμα αποκλειστικά για φωτογραφία (όπως το iMatch). Αυτά συνήθως βασίζονται σε προσθήκη λέξεων-κλειδιών (tags) στις φωτογραφίες για να κάνουν ένα είδος αναζήτησης για την ανάκτηση. Αλλά πρέπει να είστε πειθαρχημένοι αρκετά και να έχετε χρόνο να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά ετικέτες σε όλες τις φωτογραφίες σας και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λέξεων που χρησιμοποιείτε είναι συνεπές και προκαθορίστε το δικό σας πρότυπο πριν το κάνετε. Προσωπικά το χρησιμοποιώ αρκετά ώστε να επισημαίνω όλες τις φωτογραφίες μου με λέξεις-κλειδιά, αλλά το να ασχολείστε με IPTC / XMP δεδομένα είναι μεγάλη αγγαρεία. Τέλος πάντων, για μερικούς ένα σύστημα βάσεων δεδομένων φωτογραφίας θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά και γι’ αυτό το λόγω θα δούμε πως να το λειτουργήσετε σε επόμενο άρθρο. Για τους περισσότερους όμως, το λογισμικό που συνοδεύει τη φωτογραφική μηχανή (η οποία συχνά περιλαμβάνει κάποιο είδος προγράμματος δημιουργίας thumbnail), κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί μια χαρά. 
Πρότυπα
Η παραπάνω διαδικασία περιλαμβάνει πολλούς χειροκίνητους χειρισμούς. Υπάρχει διαθέσιμο λογισμικό για να βοηθήσει στην απλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Μια προειδοποιητική σημείωση εδώ είναι ότι όταν πρόκειται για την αρχειοθέτηση των πληροφοριών, ιδιόκτητα συστήματα λογισμικού πρέπει να αποφεύγονται. Η ιδέα είναι να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες σας χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα ψηφιακά πρότυπα. Το θέμα είναι ότι αν κάποιος μπορεί να δει μία από τις εικόνες JPEG σας σε 50 χρόνια από τώρα. Θα υπάρχει  το πρότυπο JPEG μέχρι τότε; Έτσι, η φιλοσοφία μου είναι να διατηρώ το σύνολο των αρχικών δεδομένων μου σε μακροπρόθεσμες μορφές αρχειοθέτησης ψηφιακών δεδομένων - αυτές περιλαμβάνουν μορφές, όπως JPEG και TIF. Είναι καλά για να κρατήσετε αντίγραφα των φωτογραφιών σας στο μέλλον. Φυσικά μην ξεχνάτε ποτέ να τυπώνετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες.
Επεξεργασία
Όταν μια ψηφιακή φωτογραφία έχει ληφθεί ή μια εικόνα έχει σαρωθεί, εφαρμόζονται κάποιοι παράμετροι σε αυτήν την εικόνα. Σε μια κάμερα αυτό περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως αντίθεση, κορεσμός, οξύτητα και ισορροπία λευκού. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι 100% ιδανικό. Μερικές φωτογραφίες μπορεί να απαιτούν επεξεργασία. Αυτό γίνεται συνήθως με λογισμικό που παρέχεται από τον κατασκευαστή ή ένα ξεχωριστό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Adobe Photoshop. Η διαδικασία είναι η ίδια, δεν έχει σημασία τι λογισμικό χρησιμοποιείτε.
Φορτώστε μια εικόνα από το φάκελο θεμάτων στον επεξεργαστή. Αυτό εξασφαλίζει ότι εργάζεστε σε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας. Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές αλλαγές, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τη φωτογραφία σε lossless μορφή όπως TIF. Σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να προσθέσω συνήθως ένα "-pp" (post production) στο όνομα του αρχείου για να δείξει ένα επεξεργασμένο αρχείο (π.χ. "2010-08-23-5653-pp.tif").
Όταν έχετε επιτύχει την τελειότητα, καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε την τελική εικόνα σε lossless μορφή TIF, αλλά για τους περισσότερους, η χαμηλή συμπίεση (δηλαδή υψηλή ποιότητα), JPEG είναι μια χαρά.
Λεζάντες
Χρησιμοποιήστε προγράμματα labeling ή προγράμματα διαχέιρισης αρχείων όπως το Adobe Bridge για να προσθέσετε λεζάντες, τόπο και γενικώς κάθε είδους μεταδεδομένο που τραβάει η ψυχή σας. Τελευταία έχω πάθει υστερία με το geotaging και δίνω συντεταγμένες στις φωτογραφίες μου, μια φορά μάλιστα μου φάνηκε και χρήσιμο.
Αρχειοθέτηση
Η χρήση του όρου «αρχειοθέτηση»  εδώ είναι λίγο παραπλανητική, δεδομένου ότι αυτό που κάνετε είναι η αποθήκευση των εικόνων σας στο βέλτιστο διαθέσιμο και φθηνό μέσο αποθήκευσης (όπως ένα CD / DVD ή εξωτερικό HD), ενώ περιμένετε για το επόμενο καλύτερο διαθέσιμο μέσο αποθήκευσης. CDs και DVDs έχουν διάρκεια ζωής (20 έως 50 έτη ανάλογα με τον κατασκευαστή), η οποία είναι αρκετά μεγάλη, ώστε την επόμενη φορά που βγαίνει ένα ανέξοδο πρότυπο αποθήκευσης, μπορείτε να μετακινήσετε αρχειοθετημένες εικόνες σας σε εκείνο το νέο μέσο.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες για το CD / DVD για να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια ζωής:
α.Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας, στα οποία αναγνωρίζεται το εμπορικό σήμα CD / DVD 

β.Μην κολλάτε χάρτινες ετικέτες στα CD / DVD – σημειώστε με ένα μαρκαδόρο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για CD / DVD.
γ.Αποθηκεύστε τα CD / DVD σε ένα σκοτεινό μέρος, εντός του εύρους των τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας που καθορίζονται από τον κατασκευαστή.
Κάνετε 2 αντίγραφα του CD / DVD, κατά την αποθήκευση. Προσωπικά έχω έναν εξωτερικό σκληρό που ενημερώνεται μέσω προγράμματος, σχεδόν καθημερινά, για τις αλλαγές στα αρχεία και έναν που τον ενημερώνω όποτε μπορώ.
Πολύ σημαντικό είναι μετά την αποθήκευση να ελέγχετε τι ακριβώς έχει εγγραφεί στο δίσκο, γιατί ένα πιθανό λάθος κατά την εγγραφή μπορεί να κοστίσει ακριβά. Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω ότι δεν προτείνω την χρήση blu-ray για την αποθήκευση των φωτογραφιών σας καθώς είναι ακόμα αναξιόπιστα στην αποθήκευση δεδομένων.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω να μην ξεχνάτε να τυπώνετε τις φωτογραφίες σας, είναι όμορφο να τις βλέπετε, να έχετε χρόνο να τις καμαρώσετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας και να τις κληρονομήσετε στα παιδιά σας.


1 σχόλια to "Αρχειοθέτηση φωτογραφιών"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs