• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Τα μοτίβα είναι βασικά επαναλαμβανόμενα σχήματα, αντικείμενα ή χρώματα, με ακριβείς σχηματισμούς ή απλά τυχαία σχέδια διάσπαρτα σε μια σκηνή. Το σημαντικό με τα μοτίβα είναι ότι δημιουργούν εικόνες που είναι πολύ ευχάριστες στο μάτι και προσθέτουν μια νέα διάσταση στις φωτογραφίες σας.

Τέτοια σχέδια μπορούν να βρεθούν παντού στον μικρόκοσμο μας, από τις φυσικές μορφές που αστικό και βιομηχανικό περιβάλλον μας προσφέρει. Χρησιμοποιήστε τα αποτελεσματικά σε μια εικόνα και εσείς. Χρησιμοποιήστε τα σε μια φωτογραφία για να γίνει δυναμική και να προσελκύει το μάτι στο κυρίως θέμα ή το σημείο εστίασης. Θα σας βοηθήσει να μάθετε και ν' ανακαλύψετε νέους δρόμους στην ψηφιακή φωτογραφία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να δούμε τα μοτίβα. Σκεφτείτε ότι είστε πολύ ψηλά, κοιτάξτε προς τα κάτω σε ένα χώρο στάθμευσης, όπου μπορείτε, να δείτε στημένες σειρές οχημάτων. Ο άλλος τρόπος είναι να έρθετε πιο κοντά και να αναζητήσετε όχι τόσο προφανή μοτίβα όπως τα πέλματα των ελαστικών αυτοκινήτων. Αν θέλετε πραγματικά να είναι επιτυχές ένα μοτίβο στη φωτογραφία, βεβαιωθείτε ότι έχετε γεμίσει όλο το πλάνο, έτσι ώστε το σχέδιο επεκτείνεται από την μια άκρη ως την άλλη άκρη. 

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε μοτίβα στη φωτογραφία σας; Δείτε παρακάτω μερικούς από αυτούς που σας προτείνουμε.

1.  Ομοιόμορφα μοτίβα


Αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και δημιουργούν πραγματικά ξεχωριστές εικόνες, ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χρώμα. Σειρές στρατιωτών με ένα κόκκινο μπουφάν συνθέτουν ένα πραγματικά μεγάλο ομοιόμορφο μοτίβο. Να δοκιμάσετε διαφορετικές γωνίες και λήψεις για να πάρετε πιο ενδιαφέροντα πλάνα. Τα ομοιόμορφα μοτίβα αποτελούνται από διατεταγμένες σειρές από γεωμετρικά σχήματα ή άλλα αντικείμενα του ίδιου σχήματος και μεγέθους. Ένα κτίριο γραφείων που αποτελείται από σειρές από παράθυρα, δενδροστοιχίες σε έναν οπωρώνα ή ακόμα και μια κηρήθρα. 

2. Ανομοιόμορφα Μοτίβα


Αυτά αποτελούν μια ενδιαφέρουσα εικόνα ακριβώς λόγω του παράτυπου χαρακτήρα τους. Αντικείμενα που τοποθετούνται τυχαία σε μια σκηνή, αλλά αρκετά κοντά μεταξύ τους ώστε να δώσουν την αίσθηση της επανάληψης. Για παράδειγμα, ένας ουρανός γεμάτος αλεξιπτωτιστές με χρωματιστά αλεξίπτωτα ή τα φύλλα σε ένα δέντρο ή ακόμα και ένα δασικό έδαφος που καλύπτεται με ένα χαλί από φύλλα ή βελανίδια. Κανένα από αυτά δεν έχει συγκεκριμένη χωροθέτηση, αλλά αυτά εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως μοτίβα. Και πάλι, συμπληρώνοντας από άκρη σε άκρη το καρέ, θα δοθεί έμφαση στην δομή αυτή και η φωτογραφία θα έχει ισχυρότερο χαρακτήρα.

3. Πολλαπλά Μοτίβα


Άλλο ένα ενδιαφέρον μοτίβο είναι αυτό που βλέπουμε συχνά σε έναν τοίχο ενός αρχαίου κτηρίου στο οποίο έχουν γίνει διαφορετικές προσθήκες ανα τους αιώνες. Το σχέδιο πηγαίνει προς μία κατεύθυνση αλλά έχει αλλαγές όπου έχει γίνει μια νέα προσθήκη τούβλων ή κεραμιδιών εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Ένα ακόμα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί σε ένα τοίχο του οποίου φαίνονται τα τούβλα. Αυτό θα αναδείξει μια αντίθεση ανάμεσα σε δύο τύπους μοτίβων η οποία θα είναι ενδιαφέρουσα

4. Σπάσιμο του μοτίβου
  
Φανταστείτε το. Μια καρτέλα με τριάντα αυγά όλα ομοιόμορφα σε χρώμα και μέγεθος με ένα μόνο αυγό που έχει σπάσει αποκαλύπτοντας το φωτεινό κίτρινο κρόκο. Η ομοιομορφία του τρόπου παράταξης διακόπτεται από το σπασμένο αυγό. Αυτό δεν αποδυναμώνει το διαμορφωμένο αποτέλεσμα όπως θα πίστευε κανείς, αλλά ενισχύει τη συνολική εικόνα και είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αυτά τα τεχνητά διαλείμματα στο μοτίβο, μπορούμε εύκολα να τα δημιουργήσουμε αλλά, αλλά το να τα βρούμε στην φύση είναι πραγματική πρόκληση και κάνει την φωτογραφία εξωπραγματική. Για παράδειγμα, στον τομέα με τις κόκκινες τουλίπες σε μια ολλανδική μονάδα παραγωγής όπου όλα είναι τέλεια στοιχισμένα ένα μόνο κίτρινο λουλούδι που πετάγεται στην μέση απογειώνει την μονοτονία. Ένα διασκεδαστικό πείραμα είναι η δημιουργία των δικών σας μοτίβων με κοχύλια στην παραλία ή με βελανίδια σε ένα δάσος. Μπορείτε να μην έχετε ένα αντικείμενο που είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Μια πολύ ωραία επίσης εικόνα είναι ενός μικροσκοπικού κουκουναριού ενός μικρού πεύκου καθώς είναι πεσμένο μέσα σε ένα χαλί από καφέ πευκοβελόνες. Το πράσινο κουκουνάρι κάνει αντίθεση με τις καφέ βελόνες και δημιουργεί μια εξαιρετική εικόνα.

Καθώς μαθαίνετε την ψηφιακή φωτογραφία, η ιδέα της χρησιμοποίησης μοντέλων δημιουργεί μια ευκαιρία για να διευρύνετε την φωτογραφική ματιά σας. Ψάξτε για σχέδια στοιχισμένα σε μοτίβα. Ξοδέψτε χρόνο για να τα βρείτε. Είναι πολύ σημαντικά όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή εικόνα. Συχνά θα διαπιστώσετε ότι καθώς τα ψάχνετε, θα βρεθείτε μπροστά τους σαν αυτά να βρήκαν εσάς.


0 σχόλια to "Χρήση μοτίβων στη φωτογραφία"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs