• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Στην οπτική, ιδίως όσον αφορά το φιλμ και τη φωτογραφία, το βάθος πεδίου (DOF-Depth Of Field)  είναι το τμήμα μιας σκηνής που είναι ευκρινές στην εικόνα. Αν  ένας φακός μπορεί να εστιάσει με ακρίβεια σε μία απόσταση, η μείωση στην ευκρίνεια είναι εμφανής σε κάθε πλευρά του DOF, έτσι ώστε ανάμεσα στο DOF το θόλωμα είναι ανεπαίσθητο υπό κανονικές οπτικές συνθήκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάρη τα τοπία,  μπορεί να είναι επιθυμητό  ολόκληρη η εικόνα να είναι ευκρινής, έτσι ένα μεγάλο DOF είναι ενδεδειγμένο. Σε άλλες περιπτώσεις, το μικρό DOF μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, τονίζοντας το θέμα και μειώνοντας την  έμφαση στο προσκήνιο και το υπόβαθρο. Στη φωτογραφία, ένα μεγάλο DOF λέγεται συχνά βαθιά εστίαση, καθώς και μικρό DOF λέγεται συχνά ρηχή εστίαση.


Το DOF ορίζεται από την απόσταση της μηχανής από το θέμα, την εστιακή απόσταση του φακού, το f-number και το μέγεθος του format ή το κριτήριο του κύκλου έκχυσης.


Για ένα δεδομένο μέγεθος format, σε μέτριες αποστάσεις, το DOF καθορίζεται από την μεγέθυνση και το f-number  του φακού. Για ένα δεδομένο f-number, είτε πλησιάσεις στο αντικείμενο είτε χρησιμοποιήσεις φακό με μεγαλύτερο DOF μειώνεται  το DOF. Μειώνοντας την μεγένθυση αυξάνεται το βάθος πεδίου. Για μια συγκεκριμένη μεγέθυνση του θέματος και αύξηση του f-number (μείωση στη διάμετρο του διαφράγματος) αυξάνεται το DOF. Μείωση του f-number σημαίνει μείωση στο DOF. Όταν η "ίδια εικόνα" έχει ληφθεί σε δύο διαφορετικά μεγέθη format από την ίδια απόσταση με τον ίδιο αριθμός  f με φακούς που δίνουν την ίδια οπτική γωνία,  η τελική εικόνα (π.χ., σε εκτυπώσεις, ή σε μια οθόνη προβολής ή ηλεκτρονική απεικόνιση) έχει το ίδιο μέγεθος, το μικρότερο format έχει μεγαλύτερο DOF.


Στη μακροφωτογραφία χρησιμοποιούμε μικρότερα βάθη
Πολλά μικρού format συστήματα DSLR επιτρέπουν τη χρήση ίδιων φακών και σε full-frame μηχανές  και σε cropped format . Αν η απόσταση του θέματος  προσαρμοστεί ώστε να παρέχει το ίδιο οπτικό πεδίο στο θέμα,στον ίδιο αριθμό f και το ίδιο τελικό μέγεθος εικόνας, το μικρότερο format έχει μεγαλύτερο DOF. Εικόνες του ίδιου θέματος και ίσης απόστασης και μεγέθυνση, έχουν το ίδιο DOF. Οι τελικές εικόνες, φυσικά, έχουν διαφορετικά μεγέθη.


Περικόπτοντας μια εικόνα και μεγεθύνοντας στο ίδιο μέγεθος με μια τελική εικόνα που λαμβάνεται στις ίδιες συνθήκες είναι σαν να χρησιμοποιείς μικρότερο format  υπό τις ίδιες συνθήκες, έτσι η περικομμένη εικόνα έχει μικρότερο DOF.


Όταν ρυθμιστεί η εστίαση στην υπερστιακή απόσταση, το DOF εκτείνεται από το ήμισυ της υπερεστιακής απόστασης μέχρι το άπειρο, και το DOF είναι το μεγαλύτερο δυνατό  για ένα συγκεκριμένο αριθμό f. Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας στη φωτογραφία έχει παράσχει πρόσθετα μέσα στο να ελέγχει την ευκρίνεια της εικόνας. Ορισμένες μέθοδοι επιτρέπουν εκτεταμένο DOF που θα ήταν αδύνατο με τις παραδοσιακές τεχνικές, και μερικές επιτρέπουν το DOF που να καθοριστεί αφού ληφθεί η εικόνα.



Φαινόμενο του διαφράγματος



Οι νέοι φωτογράφοι καλό θα ήταν να γνωρίσετε αρχικά αυτό το φαινόμενο και να το χρησιμοποιήσετε πριν από κάθε άλλη τεχνική. Αυτό ορίζει ότι για μια δεδομένη απόσταση από το θέμα και για συγκεκριμένο θέμα το βάθος πεδίου ελέγχεται κυρίως από την διάμετρο του διαφράγματος. Παρατηρείται ότι ανεβάζοντας το f-number έχουμε πιο ευκρινείς εικόνες γιατί μικραίνει το διάφραγμα (f/4 είναι μεγαλύτερο κλάσμα του f/22). Έτσι σε τοπία χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο f-number και σε πορτραίτα μικρότερο f-number.  


Μειονεκτήματα του μεγαλύτερου f-numnber είναι η μικρότερη έκθεση και η μεγαλύτερη διάθλαση (εμφάνιση νιφάδων φωτός).  Αυτά είναι που μας ορίζουν και τα ανώτατα όρια για την εκμετάλλευση του φαινομένου.


0 σχόλια to "Το βάθος πεδίου"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs