• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Η ποιότητα του φωτός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχει ο φωτογράφος στο μυαλό του. Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος σε αυτό που λέμε φωτισμός και καθορίζει πώς θα φαίνεται το θέμα.
Η ποιότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το φώς. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν έχει να κάνει καθόλου με το πόσο καλός είναι ο εξοπλισμός σας για φωτισμό, καθώς το φώς όταν φεύγει από την πηγή είναι απλά φώς.
Το πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το φως επηρεάζει τη συνολική εικόνα της φωτογραφίας σας. Είναι εύκολο να καταλάβετε την διαφορά καθώς το σκληρό φώς  παράγει έντονες σκιές σε αντίθεση με το μαλακό που παράγει πιο ήρεμες σκιάσεις. Έχει να κάνει ουσιασικά με την μετάβαση από το φώς στην σκιά. Αν η μετάβαση χαρακτηρίζεται από πολλές διαβαθμίσεις τότε έχουμε μαλακό φώς ενώ αν η μετάβαση είναι απότομη έχουμε σκληρό φώς.
Το μαλακό φώς συχνά αποκαλείται και διάχυτο καθώς διαχέεται στο χώρο για να σβήσει όλες τις σκληρές σκιές.
Ο ευκολότερος τρόπος για ένα φωτογράφο να διαχωρίσει αν μια πηγή θα δώσει σκληρό ή μαλακό φωτισμό είναι το σχετικό μέγεθός της συγκρινόμενο με το μέγεθος του θέματος. Τα φυσικά μεγέθη βέβαια μπορεί να είναι τελίως διαφορετικά.  Σε μια ηλιόλουστη μέρα ας πούμε ο ήλιος θα ήταν λαμπερός και θα έδινε σκληρές σκιές καθώς είναι πολύ μικρος σε σχέση με το θέμα μας δεδομένου ότι είναι πολύ μακρυά. Σε μια μέρα με συννεφιά όμως φωτεινή πηγή είναι τα σύννεφα που διαχέουν το φώς. Η επιφάνειά τους θα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από το θέμα άρα θα έχουμε μαλακότερες σκιές.
Ένα φλάς ας πούμε που είναι μικρό παράγει σκληρές σκιές αν φωτογραφίσεις ένα άνθρωπο. Αν το βάζαμε όμως πίσω από μια καρφίτσα θα ήταν τεράστιο και οι σκιές πολύ μαλακότερες.

Το σχετικό μέγεθος της πηγής είναι κάτι που μπερδεύει τους φωτογράφους.  Σε αύτό φταίει η διάχυση του φωτός. Ας πούμε αν φωτογραφίσει ένα μοντέλο με το φλας στο 1 μέτρο και μετά πάς 2 μέτρα πίσω το σχετικό μέγεθος  θα έπρεπε να μειώνεται. Αποτέλεσμα θα ήταν σκληρότερες σκιές. Αν είσαι όμως σε ένα λευκό δωμάτιο το φώς διαχέεται από τους τοίχους και γεμίζει τις σκιές με αποτέλεσμα να είναι πιο μαλακές.  Τι θα γινόταν όμως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο; Απλά οι σκιές  θα ήταν σκηρότερες.
Πως χρησιμεύουν πρακτικά στο φωτογράφο αυτά τα δύο είδη φωτισμού. Αν μιλήσουμε για ένα πορτραίτο ο μαλακός φωτισμός γεμίζει το πρόσωπο με φώς  και δεν δημιουργεί περιοχές με σκληρές σκιές.  Έτσι φαίνεται πιο πράο και ήρεμο.  Ιδανικός για απαλό φωτισμό σε γυναικεία πρόσωπα. Ο σκληρός φωτισμός από την άλλη είναι πολύ δραματικός και δίνει σκληρές σκιές. Είναι ιδανικός για να φωτογραφίσεις έναν άνδρα στον οποίο θέλεις να προσδώσεις  κύρος.  Βέβαια θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί και σε ένα τέλεια μακιγιαρισμένο μοντέλοο για να προσδώσει δραματικότητα.
Σκληρό φως
http://pixel-studio.gr/
Μαλακό φως
http://pixel-studio.gr/
Ένας φωτογράφος όμως το μόνο πράγμα που έχει στο χέρι και τον ενδιαφέρει να το ελέγξει είναι το flash. Πώς όμως θα κάνει το φλας που σαν μικρή πηγή δίνει σκληρό φωτισμό να τον απαλύνει; Είναι απλό ψάχνουμε τρόπους να την κάνουμε μεγαλύτερη. Με ποιό τρόπο; Ας πούμε ρίχνοντας το φως στο ταβάνι. Έτσι πηγή γίνεται το ταβάνι που είναι σαφώς μεγαλύτερο. Αν ρίξουμε το φώς προς τα πίσω σε μια ομπρέλα μπορεί να γίνει το ίδιο.
Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το μαλακό φώς είναι μεγαλύτερο και πιο επίπεδο γεμίζοντας τις επιφάνειες. Από την άλλη το σκληρό φως είναι μικρότερο και πιο δραματικό προβάλοντας λεπτομέρειες και ατέλειες στις επιφάνειες. 


0 σχόλια to "Η ποιότητα του φωτός"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs