• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Ο όρος νυχτερινή φωτογραφία αναφέρεται σε φωτογραφίες που ελήφθησαν σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ του σούρουπου και της αυγής. Τη νύχτα οι φωτογράφοι έχουν γενικά επιλογή μεταξύ της χρησιμοποίησης τεχνητού φωτός και χρησιμοποίησης μιας μεγάλης έκθεσης, εκθέτοντας τη σκηνή για δευτερόλεπτα ή ακόμη και λεπτά, προκειμένου να δώσει στον αισθητήρα αρκετό χρόνο για να συλλάβει μια καθαρή  εικόνα. Με τις  υψηλότερες ευαισθησίες στους νέους αισθητήρες, με τους μεγάλου διαφράγματος φακούς, και την ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα  του αστικού φωτισμού γίνεται όλο και πιο εύκολη η λήψη φωτογραφίας με τη χρήση των διαθέσιμων πηγών φωτός.

Τεχνική κι εξοπλισμός

Ο παρακάτω εξοπλισμός είναι ο απολύτως απαραίτητος.
  •  Ένα τρίποδο είναι συνήθως αναγκαία λόγω των μεγάλων χρόνων έκθεσης. Εναλλακτικά, η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια  π.χ. ένα τραπέζι ή μια καρέκλα, πεζούλι, περβάζι παραθύρου, κλπ.
  •  Ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου ή ένα τηλεκοντρόλ IR ή ακόμα και ο αυτόματος χρονοδιακόπτης σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κουνήματος της μηχανής όταν το κλείστρο απελευθερώνεται.
  •  Χειροκίνητη εστίαση, δεδομένου ότι τα συστήματα αυτόματης εστίασης συνήθως δεν λειτουργούν καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Νεότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ενσωματώνουν λειτουργία ζωντανής προβολής που συχνά επιτρέπει την πολύ ακριβή χειροκίνητη εστίαση.
  • Ένα χρονόμετρο για την μέτρηση του χρόνου σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το bulb mode της φωτογραφικής.

Μακροχρόνια έκθεση σε πολλαπλά φλας

Η μακροχρόνια έκθεση σε πολλαπλά flash είναι μια μέθοδος για νύχτα ή χαμηλό φωτισμό στην οποία χρησιμοποιείται μονάδα κινητού φλας για να εκθέσει τα διάφορα μέρη ενός κτηρίου ή εσωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας μια μεγάλη έκθεση.
Η τεχνική αυτή συνδυάζεται συχνά με τη χρήση χρωματιστών μεμβρανών στο μπροστινό μέρος της μονάδας φλας για να παρέχουν διαφορετικά χρώματα προκειμένου να φωτιστεί το θέμα με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί επίσης  να αναβοσβήνει η μονάδα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της έκθεσης ενώ αλλάζουν τα χρώματα των μεμβρανών ώστε να αναμιχθούν τα χρώματα για την τελική εικόνα. Αυτό απαιτεί κάποια επιδεξιότητα και πολλή φαντασία, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε τα αποτελέσματα έως ότου η έκθεση τερματιστεί. Με τη χρήση αυτής της τεχνικής, ο φωτογράφος μπορεί να φωτίσει συγκεκριμένα τμήματα του θέματος με διάφορα χρώματα που δημιουργούν σκιές η οποίες κανονικά δεν θα ήταν δυνατόν να φανούν.

Lightpainting

Το κλείστρο  της κάμερας ανοίγει. Ένα πρόσωπο που φέρει έναν φωτιστικό μέσο περιφέρεται στη σκηνή και  το χρησιμοποιεί για να φωτίσει όλα τα επιθυμητά αντικείμενα
στη σκηνή, αφού τελειώσει το διάφραγμα κλείνει. Το αποτέλεσμα είναι μια φωτεινή σκηνή που χαρακτηρίζεται από  πολλά ίχνη ορατού φωτός. Το πρόσωπο του ανθρώπου που φωτίζει δεν είναι ορατό στη φωτογραφία.



Η νυχτερινή φωτογραφία προσφέρει πολλές συγκινήσεις και απαιτεί πολύ περισσότερη φαντασία. Μπορεί να σας εθίσει και να μην ξαναζητήσετε το φως της μέρας. Καλή τύχη και αναμείνατε για επόμενα άρθρα.


0 σχόλια to "Νυχτερινή φωτογραφία, λίγα λόγια γι' αρχή!"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs