• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας συνθετικός κανόνας της φωτογραφίας. Ο κανόνας ορίζει ότι μια εικόνα πρέπει να την φανταστούμε σαν να  χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη από δύο σε ίση απόσταση μεταξύ τους οριζόντιες γραμμές και δύο σε ίση απόσταση μεταξύ τους κάθετες γραμμές. Όποια σημαντικά για την εικόνα στοιχεία, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους. Οι υποστηρικτές της τεχνικής πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση ενός θέματος με αυτά τα σημεία δημιουργεί περισσότερη ένταση, δίνει περισσότερη ενέργεια και ενδιαφέρον στην εικόνα που συνθέτουμε από το απλό κεντράρισμα του θέματος.

Η φωτογραφία στα δεξιά δείχνει την εφαρμογή του κανόνα των τρίτων. Ο ορίζοντας βρίσκεται πάνω στην οριζόντια γραμμή που χωρίζει το κάτω τρίτο της φωτογραφίας από το άνω του μεσαίο τρίτο. Το δέντρο βρίσκεται στο σημείο τομής των δύο γραμμών, που συχνά ονομάζεται δυναμικό σημείο. Τα σημεία ενδιαφέροντος για τη φωτογραφία, δεν χρειάζεται να αγγίζουν οπωσδήποτε μία από αυτές τις γραμμές για να επωφεληθείτε από τον κανόνα των τρίτων. Για παράδειγμα, το λαμπρότερο τμήμα του ουρανού κοντά στον ορίζοντα όπου ο ήλιος δύει δεν εμπίπτει άμεσα σε μια από τις γραμμές, αλλά είναι κοντά στο σημείο τομής τους, αρκετά κοντά για να επωφεληθούμε από τον κανόνα.



Χρησιμοποίηση



Ο κανόνας των τρίτων εφαρμόζεται με την ευθυγράμμιση ενός θέματος με τις γραμμές οδηγούς και τα σημεία τομής τους. Για παράδειγμα τοποθετώντας τον ορίζοντα σε μια από τις οριζόντιες γραμμές ή επιτρέποντας σε γραμμικά χαρακτηριστικά τις εικόνας να τοποθετηθούν από σημείο  σε σημείο σε ευθεία. Ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε των κανόνα των τρίτων είναι για να αποφύγετε την τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο, ή να μην χωρίσει ο ορίζοντας της λήψεις σας στη μέση.

Όταν η φωτογραφίζετε ανθρώπους, είναι καλό να βάζετε το σώμα σε μια κάθετη γραμμή και τα μάτια, σ’ έναν οριζόντιο άξονα.


4 σχόλια to "Ο κανόνας των τρίτων"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs