• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Οι κάθετες γραμμές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια ποικιλία από διαφορετικές διαθέσεις σε μια φωτογραφία που κυμαίνονται ανάμεσα σε εξουσία, δύναμη και ανάπτυξη. Όπως οι οριζόντιες γραμμές μπορούν να προσθέσουν σε μια λήψη σε οριζόντια μορφή οι κάθετες γραμμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά αν κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε κάθετη διαμόρφωση. Αυτό μακραίνει το κάθετο αντικείμενο περαιτέρω και μπορεί να τονίσει το ύψος του. Η άλλη επιλογή είναι να σπάσουμε αυτόν τον κανόνα και να καδράρουμε το θέμα σε οριζόντια θέση η οποία θα δώσει την αίσθηση ότι η εικόνα σας δεν μπορεί να το χωρέσει.

Φωτογραφία από superboo
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις κάθετες γραμμές σας σύμφωνα με τις πλευρές της εικόνας σας όσο είναι δυνατόν. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε το κέντρο της εικόνας  όσο πιο ευθεία γίνεται. Λάβετε υπόψη των κανόνα των Τρίτων όταν έχετε ισχυρές κάθετες γραμμές σε μια φωτογραφία. Τοποθετώντας μια γραμμή, απευθείας στη μέση σ’ ένα πλάνο, θα κόψει την εικόνα σας στο μισό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και να προσθέσει δραματικότητα, αλλά επίσης μπορεί να χωρίσει την εικόνα σας στη μέση. Επίσης, παρατηρήστε αν υπάρχουν κάθετες γραμμές που επαναλαμβάνονται σε μοτίβα μέσα στις εικόνες σας, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε δυναμικότητα - ιδιαίτερα αν είναι αντίθετες με άλλα σχήματα και γραμμές που πηγαίνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.


Διαγώνιες γραμμές

Φωτογραφία από agellos
Οι διαγώνιες γραμμές γενικά λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που κατευθύνουν το μάτι του θεατή σε μια εικόνα μέσα από τη φωτογραφία. Δημιουργούν τα σημεία ενδιαφέροντος, εκεί που διασταυρώνονται με άλλες γραμμές και δίνουν συχνά στις εικόνες βάθος προσθέτοντας προοπτική. Μπορούν επίσης να προσθέσουν μια αίσθηση δράσης σε μια εικόνα και να δώσουν μια δυναμική εμφάνιση και αίσθηση. 

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαγώνιες γραμμές για να οδηγήσετε το μάτι στο κύριο θέμα της φωτογραφίας σας ή στο σημείο ενδιαφέροντος. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν γίνει για το πώς οι άνθρωποι προβάλουν και διαβάζουν εικόνες και πολλές από αυτές λένε ότι ένας φυσικός τρόπος να ταξιδέψουμε σε μια εικόνα είναι από αριστερά προς τα δεξιά και έτσι μια διαγώνια γραμμή που αρχίζει στο αριστερό κάτω μέρος και κινείται προς την επάνω δεξιά γωνία της εικόνας μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη. Φυσικά δεν θα θέλατε να χωρίσει την εικόνα σας στα δύο, με μια σκληρή γραμμή από άκρη σε άκρη. Ψάξτε για σχέδια και καμπύλες μεταξύ των σχημάτων που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν φυσικά. Αντί μια γραμμή να πάει από την μια γωνία στην απέναντι είναι συχνά καλό να διαχωρίζεται και να πηγαίνει προς δύο διαφορετικές γωνίες κάνοντας «αποκέντρωση» στην φωτογραφία σας. Λάβετε υπόψη ότι πολλές διαγώνιες γραμμές που οδηγούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και διασταυρώνονται μεταξύ τους μπορεί να προσθέσουν μια αίσθηση δράσης στη φωτογραφία σας, αλλά και να την κάνουν χαοτική αποπροσανατολίζοντας το θεατή. 

Όπως και με δύο οριζόντιες και κάθετες γραμμές - οι διαγώνιες γραμμές που επαναλαμβάνονται μέσα σε μια εικόνα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικά μοτίβα που μπορεί εύκολα να γίνουν το θέμα μιας φωτογραφίας από μόνα τους. Ένα πρόσφατα οργωμένο χωράφι ή οι κορυφογραμμές σε αμμόλοφους είναι καλά παραδείγματα αυτού.

Έφτασε λοιπόν η ώρα να πειραματιστείτε και να δουλέψετε τις γραμμές σας. Βγείτε έξω και γεμίστε τις κάρτες σας!

Συνέχεια: Γραμμές σύνθεσης (Α. Οριζόντιες) 


0 σχόλια to "Γραμμές σύνθεσης (B. Κάθετες & Διαγώνιες)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs