• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές εξοπλίζουν τους φωτογράφους με συνεχώς αυξανόμενο φάσμα αυτόματων και ημιαυτόματων λειτουργιών. Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται γύρω από διαφορετικούς τρόπους έκθεσης - ωστόσο πολλές κάμερες δίνουν επίσης επιλογές για διαφόρους τρόπους εστίασης (π.χ. auto, συνεχής εστίαση για θέματα που κινούνται και χειροκίνητη).

Δεν προκαλεί καμία κατάπληξη ότι πολλοί φωτογράφοι δεν κάνουν σχεδόν ποτέ χρήση της φωτογραφικής μηχανής και του φακού για «εστίαση χειροκίνητα». Μάλιστα αυτή την εβδομάδα μίλησα με έναν νέο ιδιοκτήτη DSLR ο οποίος δεν είχε προσέξει καν το διακόπτη χειροκίνητης / αυτόματης εστίασης πάνω στον φακό του.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρόνος για να χρησιμοποιήσετε είτε την χειροκίνητη είτε την αυτόματη εστίαση - και οι δύο μπορούν να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν μερικές φορές που  μπορείτε να είναι ευκολότερο να στραφείτε σε χειροκίνητη εστίαση:
 

1. Macro φωτογραφία




Όταν κάνετε μακρο φωτογράφηση σχεδόν πάντα να μεταβείτε σε χειροκίνητη εστίαση.

Το στενό βάθος πεδίου σε αυτά τα πλάνα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε απίστευτα ακριβείς με την εστίαση ώστε το θέμα να μην είναι έξω ή η φωτογραφική σας μηχανή να μην επιλέξει να επικεντρωθεί σε λάθος μέρος κι έτσι να καταστραφεί ολοσχερώς μια  φωτογραφία.

Για να την χρησιμοποιήσετε είναι επίσης πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο για την εξάλειψη κάθε κίνησης της κάμερας που μπορεί να γίνει εστιάζοντας είτε στη χειροκίνητη είτε στην αυτόματη λειτουργία.

Χειροκίνητη εστίαση δίνει τον έλεγχο πλήρως στα χέρια σας κατά τη λήψη κι έτσι μπορούν να γίνουν πολύ ακριβής ρυθμίσεις.



2. Χαμηλός φωτισμός




Η λήψη με χαμηλό περιβάλλοντα φωτισμό μπορεί να είναι δύσκολη για μερικές φωτογραφικές μηχανές και φακούς, όσον αφορά την εστίαση.

Ξέρετε πόσο η μηχανή σας αγωνίζεται στην αυτόματη λειτουργία, όταν κάθε φορά που πάει να κάνει μια λήψη ο φακός τρέχει από το ένα άκρο του στο άλλο και πάλι πίσω προσπαθώντας να κάνει την σωστή επιλογή, πριν αποφασίσει για το πού να εστιάσει. 

Αυτό μπορεί να επιμηκύνει ουσιαστικά την διαδικασία και να επιφέρει αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα πολλές φορές.

Με την μετάβαση σε χειροκίνητη λειτουργία μπορείτε να βρείτε γρήγορα το σημείο εστίασης σας και να κάνετε την λήψη σας μετά. 



3. Πορτρέτα




Όταν φωτογραφίζετε πορτρέτα χρειάζεται η εστίαση να είναι ακριβής. Στην πλειοψηφία των λήψεων σας οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους σε τέλεια εστίαση και έτσι αν στραφείτε σε χειροκίνητη εστίαση θα σας δώσει πλήρη έλεγχο για να μπορέσετε να τοποθετήσετε τα σημεία εστίασης της φωτογραφικής μηχανής σας στα μάτια. 

Η χειροκίνητη εστίαση στην εργασία με πορτρέτο συμβάλλει στη διασφάλιση ότι η εικόνα θα επικεντρωθεί στο τμήμα του προσώπου που θέλετε να φωτογραφήσετε.



4. Λήψη Μέσα από Γυαλί ή φράχτη




Αν έχετε ποτέ φωτογραφήσατε μέσα από ένα τζάμι ξέρετε πόσο συχνά οι κάμερες μπερδεύονται σχετικά με το πού να επικεντρωθεί η λήψη. 

Είτε πρόκειται για λήψη έξω από ένα παράθυρο αεροπλάνου, λαμβάνοντας ένα στιγμιότυπο σε ένα μουσείο ή φωτογράφηση ζώων μέσα από φράχτες στο ζωολογικό κήπο – μπορεί η κάμερά σας να μπερδευτεί. 

Η χειροκίνητη εστίαση θα το αποτρέψει αυτό εντελώς και θα σας επιτρέψει να συλλάβετε τα πράγματα λίγο πιο σωστά - εστιάζοντας στο αντικείμενο πίσω από το γυαλί ή το φράχτη. Εάν το κάνετε αυτό, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο άνοιγμα (το οποίο μειώνει το βάθος πεδίου) και έρθετε κοντά στο φράχτη ή το γυαλί μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς αυτά τα εμπόδια.



5. Φωτογραφία Δράσης




Λήψη γρήγορων κινούμενων θεμάτων (όπως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, τα ποδήλατα, ζώα που τρέχουν κλπ) μπορεί να είναι μια απογοητευτική εμπειρία κατά τη φωτογράφηση με αυτόματη εστίαση.

Ακόμη και η συνεχής εστίαση μπορεί να μην είναι αρκετή ή η να υπάρχει σύγχυση αν δεν κάνετε panning με το θέμα σας ομαλά.

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό είναι για να μεταβείτε σε χειροκίνητη εστίαση και να προ επικεντρωθείτε  σε ένα σημείο που το θέμα θα κινηθεί μέσα – ώστε να το πάρετε σε αυτό το σημείο. Θα χρειαστεί να έχετε σωστό συγχρονισμό - αλλά θα διαπιστώσετε ότι αυτό θα δώσει πολλές φορές καλύτερα αποτελέσματα από ότι αν το αναθέσετε σε λειτουργίες αυτόματης εστίασης (ειδικά αν φωτογραφίζετε με λειτουργία συνεχούς λήψης/ burst). 
 

Εξάσκηση

Η λήψη σε λειτουργία χειροκίνητης εστίασης είναι μια ικανότητα που πρέπει να μάθετε και να εξασκήσετε. Ενώ θα έχετε περισσότερο χρόνο για να το πάρετε μια σωστή λήψη στατικών αντικειμένων, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο κατά τη φωτογράφηση κινούμενων θεμάτων.

Αφιερώστε μία ή δύο ώρες με τη φωτογραφική μηχανή σας για να φωτογραφήσετε μόνο στη λειτουργία χειροκίνητης εστίασης. Εξασκηθείτε σε μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κινούνται.


0 σχόλια to "5 περιπτώσεις που ευνοούν την χειροκίνητη εστίαση"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs