• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για το Moire, φαινόμενο Maze, τον θόρυβο και τις λάμψεις ακραίων σημείων (Sharpening Halos).

Moire & Maze (Λαβυρινθοειδές Πιξελάρισμα)


Αν μια σκηνή περιέχει περιοχές με επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες (κάτι σαν πυκνό επαναλαμβανόμενο μοτίβο θα το χαρακτήριζα) οι οποίες υπερβαίνουν την ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής, μία κυματομορφή moire μπορεί να κάνει τη εμφάνισή της. Τα φίλτρα Anti-alias μειώνουν ή εξαλείφουν το moire αλλά παράλληλα θα μειώσουν την ευκρίνεια της εικόνας. Μερικές φορές, moire μπορεί να προκαλέσει ο εσωτερικός αλγόριθμος επεξεργασία εικόνας της μηχανής για να παράγει παρόμοια φαινόμενα. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα moire και λαβυρινθόμορφα αντικείμενα: 

Θόρυβος


Αυτό είναι ένα φαινόμενο που σας έχει προβληματίσει όλους σας. Κάθε εικονοστοιχείο σε ένα αισθητήρα της κάμερας περιλαμβάνει μία ή περισσότερες φωτοευαίσθητες φωτοδιόδους που μετατρέπουν το εισερχόμενο φως σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο θα μετατραπεί στην τιμή χρώματος του pixel στην τελική εικόνα. Αν το ίδιο pixel εκτεθεί πολλές φορές από στην ίδια ποσότητα φωτός, οι προκύπτουσες τιμές χρώματος δεν θα πρέπει να ταυτίζονται, αλλά να έχουν μικρές στατιστικές διακυμάνσεις, αυτό ονομάζεται θόρυβος. 

Ο θόρυβος στις ψηφιακές εικόνες είναι πιο αισθητός σε μονότονες επιφάνειες (όπως ο γαλάζιος ουρανός και οι σκιές), ως μονοχρωματικός κόκκος. Ο θόρυβος αυξάνεται με τη θερμοκρασία και αυξάνει επίσης με την ευαισθησία, ειδικά ο θόρυβος χρώματος στις ψηφιακές compact φωτογραφικές μηχανές. Ο θόρυβος αυξάνει επίσης όσο μειώνεται το μέγεθος του πίξελ. Αυτός είναι κι ο λόγος που από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μικρού μεγέθους προκύπτουν πολύ πιο θορυβώδης εικόνες από ότι σε ψηφιακές μηχανές SLR. Ο θόρυβος είναι συνήθως πιο ορατός στο κόκκινο και στο μπλε κανάλι σε σχέση με το πράσινο κανάλι. 

Halos


Το λογισμικό της φωτογραφικής σας δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση της οξύτητας, παράγοντας εικονικά μεγαλύτερη αντίθεση στα άκρα. Αυτό, ωστόσο, αδυνατεί να δημιουργήσει αρκετή λεπτομέρεια πέρα ​​από την ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής. Απαλή αντίθεση δημιουργεί σωστότερες άκρες. Η υπερβολή στην αντίθεση κάνει τα άκρα να μοιάζουν ψεύτικα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός φόντου με τη μορφή εξωτερικού φωτοστέφανου και ενός μικρότερου εσωτερικού φωτοστέφανου στο χρώμα του θέματος. Επειδή η διαφορά μεταξύ του φωτοστέφανου στο φόντο και του χρώματος του αντικείμενου είναι μεγαλύτερη από ότι μεταξύ του χρώματος του αντικειμένου και του φόντου, η αντίθεση στα άκρα έχει αυξηθεί, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ενισχυμένης ευκρίνειας, αλλά επίσης έχει δημιουργήσει τα ανεπιθύμητα φωτοστέφανα.


0 σχόλια to "Φαινόμενα παραμόρφωσης εικόνας (Μέρος B')"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs