• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Φωτογραφία από palstavros
Κατά την εξέταση της σύνθεσης μιας εικόνας ένα  από τα στοιχεία που οι φωτογράφοι αναζητούν είναι οι «γραμμές». Οι γραμμές που μπορεί να υπάρχουν σε εικόνες είναι πολύ ισχυρά στοιχεία και με λίγη εξάσκηση μπορεί να προσθέσουν δυναμικότητα σε μια φωτογραφία από την άποψη της διάθεσης καθώς και τον τρόπο που οδηγούν τον θεατή μέσα στη φωτογραφία. 



Ουσιαστικά θα εξετάσουμε τρεις τύπους γραμμών, «οριζόντιες», «κάθετες» και «διαγώνιες». Κάθε είδος έχει διαφορετική επίδραση σε μια φωτογραφία και θα πρέπει να εξεταστεί για το καδράρισμα των φωτογραφιών σας. Το να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις γραμμές στη φωτογραφία παίρνει χρόνο και χρειάζεται πρακτική για να γίνετε καλοί σ' αυτό. Ένας καλός τρόπος εξάσκησης είναι να πάτε πίσω στις ομορφότερες εικόνες που έχετε τραβήξει και να ψάξετε για τις γραμμές που λειτούργησαν καλά, αλλά και αυτές που δεν το έκαναν. Στη συνέχεια, την επόμενη φορά που θα βγείτε με τη φωτογραφική μηχανή σας, πριν ξεκινήσετε να τραβάτε αναρωτηθείτε τι γραμμές είναι μπροστά σας και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε κάτι στην επόμενη λήψη σας δουλεύοντας μαζί τους κι όχι κόντρα σ’ αυτές. 



Φωτογραφία από justeline

Σε αυτό εδώ το πρώτο μέρος θα δούμε τις οριζόντιες γραμμές. Μια οριζόντια γραμμή σε μια εικόνα μεταφέρει το μήνυμα της «σταθερότητας» ή της «ανάπαυσης». Ορίζοντες, πεσμένα δέντρα, ωκεανοί, οι άνθρωποι που κοιμούνται - όλα αυτά τα θέματα έχουν το στοιχείο της μονιμότητας, της αιωνιότητας ή της ανάπαυσης. Οι ορίζοντες είναι οι πιο κοινές οριζόντιες γραμμές που βρίσκονται σε φωτογραφίες και συχνά λειτουργούν ως σημείο διαχωρισμού σε μια φωτογραφία - στην πραγματικότητα είναι το κέντρο των όλων και το υπόλοιπο της εικόνας σχηματίζεται γύρω από αυτούς. Αν θέλετε να τονίσετε την ηρεμία και τη σταθερότητα ενός ορίζοντα μια αποτελεσματική τεχνική που χρησιμοποιείται είναι να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας σε οριζόντια διαμόρφωση και με το κάδρο σας να έχει δυναμική από αριστερά προς τα δεξιά. Εναλλακτικά, αν θέλετε να επαναλάβετε οριζόντιες γραμμές φωτογραφίστε με τη μηχανή σας σε κατακόρυφη διαμόρφωση. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι αδιάσπαστοι ορίζοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μια φωτογραφία χωρίς συναίσθημα ή σε μια στατική φωτογραφία χωρίς δεύτερη δυνατότητα ανάγνωσης. Μια καλή στρατηγική για να αποφύγετε αυτού του είδους την στατικότητα είναι να χρησιμοποιήσετε άλλα σχήματα. Δηλαδή αν φωτογραφίζετε ένα τοπίο για να σπάσετε την ανιαρότητα του δώστε στον θεατή ένα σημείο ενδιαφέροντος (βουνά, δέντρα κλπ). 



Οι ορίζοντες δεν πρέπει γενικά (και ειδικά είναι προσωπική άποψη) να τοποθετούνται στο μέσο του σκελετού της εικόνας σας. Αυτό αφήνει μια αίσθηση ακαταστασίας στην σύνθεση ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι τέλεια κατανεμημένα. Μια πολύ πιο αποτελεσματική τεχνική είναι να τους τοποθετήσετε στο άνω ή κάτω τριτημόριο του κάδρου σας (διαβάστε το άρθρο για τον κανόνα των τρίτων). Πληθώρα οριζόντιων γραμμών μπορούν να δώσουν ρυθμό ή να δημιουργήσουν εξαιρετικά μοτίβα που μπορεί να γίνουν το επίκεντρο μιας εικόνας από μόνες τους.



Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις κάθετες και διαγώνιες γραμμές. Έχετε λίγες μέρες να πειραματιστείτε με αυτά που αναφέραμε. Τραβήξτε διαφορετικές εκδοχές των εικόνων που παίρνετε με τις γραμμές σε διαφορετικά σημεία για να δείτε τι συμβαίνει και που λειτουργούν αποδοτικά. Καλή εξάσκηση.

Συνέχεια: Γραμμές σύνθεσης (B. Κάθετες & Διαγώνιες) 


2 σχόλια to "Γραμμές σύνθεσης (Α. Οριζόντιες)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs