• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μας είπαμε πως να προσθέσουμε θολούρα στο υπόβαθρο. Εκεί σας είπα ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να θολώσεις το υπόβαθρο, να προσθέσεις δηλαδή «Bokeh» μιας και είναι πιο δόκιμος όρος, από το να το κάνεις με τις σωστές ρυθμίσεις κατά την διάρκεια της λήψης.

 Αυτό το φαινόμενο είναι που πολλές φορές μας κάνει να πούμε "Πω πω, είναι μια καταπληκτική φωτογραφία," και οι επαγγελματίες πιστεύω συμφωνούν με αυτό. Ο ορισμός του bokeh είναι απλά «θολούρα» και προέρχεται από την ιαπωνική λέξη boke, που σημαίνει "θόλωμα ποιότητας". Bokeh είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός τρόπος να πεις ότι μια φωτογραφία είναι ελκυστική αισθητικά, έχοντας ένα ρηχό βάθος πεδίου.

Το Bokeh πρέπει να γίνει σωστά. Δεν είναι δύσκολο να ρυθμίσετε την φωτογραφική μηχανή σας απλά για να κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς, αλλά αν δεν ακολουθήσετε αυτά  τα 5 πράγματα, τα αποτελέσματά σας μπορεί να είναι λιγότερο επιθυμητά.

Ανοίξτε το διάφραγμα όσο γίνεται.

Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς συζήτηση. Πολλές φωτογραφικές μηχανές DSLR τις αγοράζουμε με ένα φακό που κυμαίνεται από f / 3,5-5,6, αυτό σημαίνει ότι στο μικρότερο σας επίπεδο ζουμ μπορείτε να ρυθμίσετε το διάφραγμα F3.5 και όταν ζουμάρετε πλήρως στο θέμα, το άνοιγμα θα αλλάξει σε F5.6 . Ένας φακός 2,8 ή ταχύτερος είναι βεβαίως επιθυμητός, αλλά αν αυτός είναι πάρα πολύ ακριβός για την τσέπη σας (ας μην ξεχνάμε τι γίνεται στις μέρες μας), να θυμάστε ότι ένας  5,6 φακός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο  αν ακολουθήσετε την επόμενη απλή συμβουλή ...

Πηγαίνετε κοντά στο θέμα.



Οι φωτογράφοι πάντα φοβούνται να έρθουν πιο κοντά στο θέμα τους, με την δικαιολογία ότι θα το κόψουν αργότερα, εάν δεν φαίνεται σωστό. Το πρόβλημα με αυτή την ανασφάλεια όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε μεγάλο bokeh, είναι ότι ο φακός αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις, καθώς και σε διαφορετικές πραγματικές αποστάσεις από το θέμα. Όσο πιο κοντά είστε στο θέμα σας, τόσο λιγότερο βάθος πεδίου θα έχετε ... έτσι ακόμα κι αν ορίζατε τον f/αριθμό σας, σε 2,8 στα 50 χιλιοστά και το ίδιο στα 105 χιλιοστά (αν υήρχε δυνατότητα), το θόλωμα που προκύπτει θα ποικίλλει. Η μεταγενέστερη περικοπή είναι εύκολη μεν αλλά δεν είναι το ίδιο με μια φυσική εικόνα. Αν θέλετε μεγάλο bokeh, πρέπει να είστε τολμηροί!


Χρησιμοποιήστε ευθείες που απομακρύνονται



 Γραμμές που κατευθύνονται προς το θέμα σας μπορεί πραγματικά να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα σύνθεση και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της θαμπάδα. Θυμηθείτε, δεν είναι μόνο το φόντο που μπορεί να θέλετε να θολώσει, αλλά μερικές φορές, τα αντικείμενα που οδηγούν στο θέμα μπορεί να κάνουν πραγματικά εντύπωση όταν έχετε χειριστεί σωστά το bokeh. Μπορείτε σχεδόν πάντα την επιτύχετε μεγάλο bokeh εάν περιλαμβάνετε γραμμές στη φωτογραφία σας.

Φυσικά μην αγνοήσετε το υπόβαθρό σας.




Μερικές φορές η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή φωτογραφία και ένα έργο τέχνης είναι το υπόβαθρο, και όχι  αντικείμενο από μόνο του. Πάρα πολλοί φωτογράφοι έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι αφού το background θολώνει, δεν ανησυχούν για το τι είναι αυτό! Λοιπόν, διαφορετικά σχήματα, χρώματα και πηγές φωτός θολώνουν διαφορετικά. Μην φοβάστε να βάλετε το θέμα στο υπόβαθρο, αν γίνει σωστά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετά ενδιαφέρον.


Μη νομίζετε ότι είναι κάτι που μπορείτε να χειριστείτε με την μετα - επεξεργασία

Αν δεν γίνει σωστά, θα είναι πραγματικά φρικτό. Το Alien Skin bokeh είναι ένα καλό πρόγραμμα, και δεν προσπαθώ να αποθαρρύνω κανέναν να χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο. Εάν δεν έχετε καμία επιλογή αλλά για να επιτευχθεί bokeh στην επεξεργασία μετά, αυτό το πρόγραμμα είναι πραγματικά πάρα πολύ καλό. Ωστόσο, δεδομένου ότι γράφουμε  για την επίτευξη bokeh στην κάμερα, σας συνιστώ να μάθετε να το κάνετε με αυτό τον τρόπο πρώτα. Μαθαίνοντας να κάνουμε τα πράγματα σωστά στην λήψη, μας εξοικονομεί χρόνο από την επεξεργασία μετά ... και σχεδόν πάντα θα δείχνει καλύτερα καλύτερα.

Παράδειγμα Lensbaby

Εάν είστε από αυτούς που ψάχνουν για κάτι ακόμα καλύτερο για την ενίσχυση του bokeh σας, σκεφτείτε την αγορά ενός  Lensbaby. Αυτοί οι μικροί, περίεργοι φακοί είναι μεγάλα εργαλεία για να αυξήσετε το επίπεδο της δημιουργικότητας στις φωτογραφίες σας. Επιτρέπουν τον ορισμό ενός «σημείου αναφοράς», ώστε να μπορείτε να ελέγχετε που το bokeh είναι στη φωτογραφία. Μάλιστα  αυτό το είδος της σημείο("sweet spot" bokeh) μπορεί να τροποποιηθεί στην επεξεργασία μετά. Όπως με το παραδοσιακό bokeh, ο μόνος τρόπος για να εξετάσουμε αν είναι σωστό αυτό γίνεται μόνο κατά την λήψη.


0 σχόλια to "5 βήματα προς το τέλειο θόλωμα"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs